Witam.
Chciałbym dziś wam zaprezentować moje najnowsze dzieło. Są to kolumny na głośnikach GDN 13/40 oraz GDWK 10/80/7.
Założenia:
Wymagania nie były specjalnie wyrafinowane, miały grać lepiej niż poprzednie kolumny, bodajże na GD 16/15 i GDWK 10/80, bez zwrotnicy tylko z kondensatorami na wysokotonówce. Zdecydowałem się na wszystkim dobrze znane klony Totem Mite-T.
Przetworniki:
Jak w Totemach zastosowałem dwie sztuki GDN 13/40 oraz GDWK 10/80/7. GDN-y są 4-ohmowe, więc zostały połączone szeregowo. Głośniki udało mi się tanio kupić u mnie w mieście, GDWK miałem z poprzedniej konstrukcji.
Zwrotnica:
Zwrotnica wykonana według schematu z forum. Wszystko zamawiane z polinku. Na niskotonowe cewki powietrzne 1,7mH dr. 0,7mm, na wysokotonowy kondensatory Jantzen Audio Z-Standard 2,7uF i rezystory superes 5W 1,5ohm.
Obudowa i wykończenie:
Obudowa wykonana z płyt wiórowych 18mm dociętych na wymiar. Klejona Vikolem i skręcana na wkręty. Wewnątrz dwa dodatkowe wzmocnienia. Przegroda na wysokości 20cm. Dolna przegroda wypełniona piaskiem. Planowałem robić podstawę, ale zrezygnowałem. Kolce zostały zamontowane prosto do dna kolumny, mimo to jest dosyć stabilna. Na ściankę frontową i górną przyklejona została pianka pod panele, robiąca również za frezy pod głośniki, która została obciągnięta czarnym skajem. Na boczne ścianki dodatkowo przyklejone płyty wiórowe pomalowane na biało.
Wygłuszone zostały boczne ścianki gąbką na grubość ok. 3cm. Nie zastosowałem terminali, tylko zwykłe gniazda bananowe na kleju. Bass Reflex ma długość ok. 20cm i szerokość 7,2mm, zastosowałem kolanko, bo rura by się nie zmieściła. Kolumny są strojone na 50Hz. Kable, jakie zastosowałem, to do wysokotonowych Jantzen Solic Care Full Range 2x0,5mm OFC 6N, do nisko-średniotonowych Jantzen Audio Loudspeaker Cable 2x2,5mm OFC 5N.
Wrażenia:
Pierwsze odpalenie to był szok. Nie spodziewałem się takiego basu z „takich” głośniczków. Poprzednie kolumny wspomagałem subwooferem, ale zrezygnowałem z tego i wątpię w jego powrót. Miejsce wzmacniacza do subwoofera zastąpi wzmacniacz lampowy, który już mam w planach. Pojawi się również drugi zestaw kolumn, które również zaprezentuję na forum. Kolumny na razie napędzane są Radmorem 5102-TE, który również został pomalowany na biało, gdyż poprzedni lakier już za ciekawie się nie prezentował.
Koszty:
GDN-y – 132zł
GDWK – miałem, ale ok. 100zł
Płyty – ok. 60zł
Kolana do B-R, klej, papier ścierny, farba – 44zł
Śruby do przykręcenia głośników – 17zł
Zwrotnice, kable – 88zł
Gniazda, kolce – 45zł
Skaj - dostałem za darmo, dzięki Patryk
Razem: ok. 400zł
Pozdrawiam i zapraszam do oceniania, komentowania i pytań.
Fajne? Ranking DIY