Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

DIY Segway -Wyświetlacz LCD

dino2 27 Nov 2012 13:28 13350 16
Testo
  • DIY Segway -Wyświetlacz LCD

Konstrukcję polecam wszystkim kolegom, którzy zbudowali sobie a'la-Segwaya opartego o elektronikę Wheelie II. Konstrukcja oparta jest o popularny i dobrze znany wyświetlacz od telefonu Nokia5110 (3310). W konstrukcji chodziło mi o wyświetlanie niezbędnych poglądowych informacji o stanie pojazdu, a jednocześnie o prostotę wykonania. Całość zamknięta jest w obudowie KM100A. Program zajmuje się parsowaniem danych przychodzących z CPU po RS232. Prezentowana konstrukcja nie jest przyrządem pomiarowym. Wyświetlane plansze pozwalają zorientować się, w jakim stanie znajduje się pojazd. Informuje o kierunku i prędkości kół, stanie akumulatorów. Pokazuje także, czy przełącznik nożny jest aktywny. Poniżej kilka fotek pracującego wyświetlacza.
    W załączniku schemat konstrukcji, rozłożenie elementów i maska czołowa może posłużyć od wycięcia otworu w obudowie.

DIY Segway -Wyświetlacz LCD DIY Segway -Wyświetlacz LCD DIY Segway -Wyświetlacz LCD

Jeszcze dwie fotki wyświetlacza - wsad do Atmega8 w zał.- fusebity standardowo.

DIY Segway -Wyświetlacz LCD DIY Segway -Wyświetlacz LCD

Gdyby ktoś potrzebował plików BRD do PCB, to wywołuję do tablicy kuba2509,
    który na moją prośbę opracował PCB w EAGL-u. Miłej zabawy!

Cool? Ranking DIY
    About Author
    dino2
    Level 12  
    Has specialization in: serwisowanie ploterów i drukarek
    dino2 wrote 37 posts with rating 51. Live in city Kalisz. Been with us since 2009 year.
  • Testo
    zdebel
    Level 15  
    Świetnie Ci wyszła integracja z obudową. Gdzie można nabyć ten lcd w takiej właśnie wersji do ładnego montażu do pcb? Jak łączy się z płytką, gumka, tasiemka?
  • Testo
    dino2
    Level 12  
    LCD pochodzi od tel. Nokia5110 i połączenie jest na gumkę
    lukashb
    Level 39  
    A może kolega podpowie, jak wygląda funkcja "pisząca" w sposób pionowy na tym LCD? Bo wiadomo, że N3310 to miała prostokącik leżący do odbiorcy w sposób horyzontalny, Ty zrobiłeś w sposób wertykalny. Interesuje mnie jak napisałeś funkcję która obraca tekst. Może być kawałek kodu, najlepiej C. Zależy mi, by odwrócić tak swój LCD 128x64. Sterownik KS108, ale to mniejsza o to, bo funkcja zapewne i tak wszystko przerysuje potem funkcją pixel_set(x,y). Pozdrawiam!
    dino2
    Level 12  
    Lcd które zastosowałem mają możliwość adresowania pionowego jak i poziomego.Wszystkie plansze wraz z tekstem to bitmapy. Program napisany w Baskomie
    Tomi127pol
    Level 11  
    Mogę poprosić o plik .bas ?
    KiciuR8
    Level 11  
    Mnie natomiast zastanawia pochodzenie klawiszy. Są to przeszczepy z jakiegoś innego urządzenia, czy też można kupić gdzieś takie?
    dino2
    Level 12  
    Dobrze kolega kombinuje, tutaj akurat klawisze pochodną od jakiegoś starego pilota. Wycięte i pozostawiona mała kryza, by nie wypadły.
    Jeśli ktoś byłby zainteresowany PCB, to na "priva" mam też maski do tego projektu wydrukowane na drukarce solwentowej i wycięte. Pokryte również specjalnym lakierem UV.
    dantesik
    Level 12  
    Witam

Podał Pan nazwę obudowy KM100A.Sprawdziłem w internecie , są takie dostępne , ale jako obudowy "pełne" , czy okienko z pleksi Docinał Pan pod wymiar , czy też udało się kupić obudowę z przezroczystą szybką . Potrzebowałbym kilkanaście sztuk takich obudów bo są estetyczne i poręczne w projekcie który realizuję.

Pozdrawiam
    Tomasz
    dino2
    Level 12  
    Na początku tego tematu napisałem "W załączniku schemat konstrukcji, rozłożenie elementów i maska czołowa może posłużyć od wycięcia otworu w obudowie."
    dantesik
    Level 12  
    Witam

Tak też to zrozumiałem , ale zmylił mnie obrazek na stronie firmy , która sprzedaje takie obudowy http://www.cyfronika.com.pl/km/kat7.htm jeden z nich prezentuje obudowę z szybkami z pleksi , ale w ofercie takich brak . Mimo wszystko dziękuję za szybką odpowiedź

Pozdrawiam
    Tomasz
    misiupan
    Level 35  
    dantesik wrote:
    Witam

Podał Pan nazwę obudowy KM100A.Sprawdziłem w internecie , są takie dostępne , ale jako obudowy "pełne" , czy okienko z pleksi Docinał Pan pod wymiar , czy też udało się kupić obudowę z przezroczystą szybką . Potrzebowałbym kilkanaście sztuk takich obudów bo są estetyczne i poręczne w projekcie który realizuję.

Pozdrawiam
    Tomasz

Kolega użył zapewne szkiełka z obudowy od komórki z której wymontował wyświetlacz.
    dino2
    Level 12  
    Ponieważ ścianki obudowy KM100A są dość grube ok 2mm osłona LCD została wycięta z 2mm plexi
    slawko_k
    Level 34  
    Dino2 Twój wyświetlacz rozumie dane z softu WOF105 czy jakaś inną własną ramkę danych stworzyłeś?
    dino2
    Level 12  
    Nie chciałbym się powtarzać ale na początku tego tematu jest napisane "Program zajmuje się parsowaniem danych przychodzących z CPU po RS232" Tak soft WOF105.
    herrman
    Level 14  
    A mnie zainteresowała jednostka na wyświetlaczu "kl/h" zwyczajny błąd, czy jak zwykle o czymś nie wiem?
    dino2
    Level 12  
    Oczywiście błąd dzięki za wnikliwości poprawione
    Plik Hex też
    DIY Segway -Wyświetlacz LCD