Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lancia y 1.2 16v - temperatura silnika, nierówne obroty

bzzyczek1 06 Sty 2013 16:28 4770 26
  • #1 06 Sty 2013 16:28
    bzzyczek1
    Poziom 8  

    Witam auto jak w tytule niedawno kupione. Sterwnik IAw 18fd.

    Diagnoza prowadzona przy użyciu programu IAW-SCAN2, problemy następujace temp.silnika wydaje mi sie że cały czas jest zaniżona albo czujnik zaniża wskazania, według programu temp utrzymuje sie na poziomie 79-80 st, na starym i na nowym termostacie temp. jest taka sama, termostat ma niby temp otwarcia 87 st.
    Jak postoi dłużej na jałowym i włączy sie wentylator to wtedy czyjnik pokazuje 90 st a powiniem chyba wiecej bo wentylator wlancza sie przy 90-94 st a czujnik jest w chłodnicy, a tamten jest w kolektorze to powinien chyba pokazywać pare stopni wiecej niz 90.

    Drugi problem nie wiem czy może miec na to wpływ ten czujnik a mianowicie dosyć długo utrzymujące sie podwyższone obroty podczas rozgrzewania silnika, mianowicie ecu zadaje obroty np. na poziomie 1000 a obroty silnika są przynjamniej 100 do 200 obr wyzsze, sytuacja ta utrzymuje się az silnik osiągnie temp 70 st i wtedy obroty zadane zaczynaja sie pokrywać z faktycznymi.

    No i jeszcze jeden temat sonda według tego co pkazuje program bardzo pozno wchodzi w pętle zamknieta, dzieje sie to dopiero gdzie koło 72 st, a gdy sie to stanie widać że co jakis czas sie przełancza z pętli zamknietej na otwartą a chyba nie powinna.
    No dalej problem z nia związany mianowicie gdy juz jest w petli zamknietej korekta sondy waha sie prawie cały czas na 0,8 -0.9 czyli wychodzi że jest jakby za bogata mieszanka? dobrze mysle? mysle że to powoduje niestabilne obroty tylko nie wiem co może to powodować? aha jeszcze korekta autokalibracji idzie na minus i wynosiła -1800.

    Wklejam parametry:
    PARAMETRY:
    Obroty silnika: 936 RPM
    Czas wtrysku: 0,45 ms
    Wyprzedzenie zapłonu: 33,00 °
    Ciśnienie w kolektorze dolotowym: 351 hPa
    Temperatura powietrza: 28 °C
    Temperatura wody: 73 °C
    Kąt otwarcia przepustnicy: 12,26 °
    Napięcie akumulatora: 14,58 V
    Korekta sondy lambda: 0,85
    Napięcie sondy lambda: 0,00 mV
    Pozycja silnika krokowego: 43 kroków
    Wzmocnienie członu całkującego regulacji silnika krokowego: 0
    Wzmocnienie członu proporcjonalnego regulacji silnika krokowego: -22
    Korekta dawki paliwa: 0 kroków
    Korekta autokalibracji: 0
    Korekta autokalibracji z klimatyzacją: 0
    Obroty biegu jałowego: 912 RPM
    Korekta obrotów biegu jałowego: 0 RPM
    Offset czasu wtrysku @ STREFA 1: 0 ms
    Offset czasu wtrysku @ STREFA 2: 0 ms
    Offset czasu wtrysku @ STREFA 3: 0 ms
    Offset czasu wtrysku @ STREFA 4: 0 ms
    Offset czasu wtrysku @ STREFA 5: 0 ms
    Offset czasu wtrysku @ STREFA 6: 0 ms
    Offset czasu wtrysku @ JAŁOWY: 0 ms
    Silnik pracuje: TAK
    Sygnały z czujników OK: TAK
    Przepustnica w skrajnej pozycji: TAK
    Sonda lambda w pętli zamkniętej: TAK
    Klimatyzacja włączona: NIE
    Autokalibracja mieszanki WŁĄCZONA: TAK
    Zmniejszenie wyprzedzenia zapłonu - s. stukowe: NIE
    Autolakibrajca silnika krokowego WŁĄCZONA: TAK
    Podaje troche danych

    Nie ma żadnych bledów, przepustnica wyczyszczona, silnik krokowy także tzn. nie wyjmowałem go tylko pryskałem wd i przedmuchiwałem spręż. powietrzem. Nieszczelności raczej nie ma, bo podcisnienie raczej chyba dobre, sonda sprawdzałem grzałkę sondy, pokazuje ok 4,5 ohm czyli niby dobrze, zasilanie także jest. Ogólnie wszystko powinno grac tak nie jest do konca. Nie wiem czy może być problem z wtryskiwaczami że podają za dużo paliwa, czy sonda źle wskazuje, czy ten czujnik co może zaniżąć o kilka stopni czy po prostu mam dwa zepsute termostaty co otwieraja sie za wczesnie.

    Mam nadzieje że moderator tzok pomoże pozdrawiam.

    0 26
  • #2 06 Sty 2013 16:57
    tzok
    Moderator Samochody

    Temperatura jest do przyjęcia trochę za niska ale nie powinno mieć to znaczącego wpływu na pracę silnika. Jak masz jeszcze stary termostat to wrzuć go do garnka z wodą po staw na gazie, włóż termometr i obserwuj przy jakiej temperaturze się otworzy.

    Spróbuj się dostać do regulatora ciśnienia paliwa na listwie, odchodzi od niego wężyk podciśnieniowy łączący go z kolektorem dolotowym, po pierwsze sprawdź czy jest cały, po drugie zdejmij go od strony regulatora, włącz zapłon (by chodziła pompa paliwa) i sprawdź czy nie sączy się z niego benzyna.

    Obroty trochę za wysokie, albo dostaje za dużo powietrza albo paliwa, ale to się wyjaśni po rozwiązaniu problemu z adaptacjami i sondą.
    Opisane zachowanie sondy jest normalne, również to że wychodzi z pętli zamkniętej (przy gwałtownym przyspieszaniu), natomiast współczynnik lambda i korekty sugerują jakiś problem z sondą lub składem mieszanki. W/g mnie najprostszą metodą sprawdzenia co jest winne będzie wykonanie badania na analizatorze spalin - jeśli jego wskazania lambda/AFR pokryją się ze wskazaniami sondy z ECU to problemu należy szukać w układzie zasilania paliwem - regulator ciśnienia, wtryskiwacze, jeśli jednak z analizy spalin wyjdzie, że lambda jest w rzeczywistości powyżej 1 to znaczy, że sonda "się skończyła" (choć to byłby nietypowy objaw, bo zazwyczaj przekłamanie jest wtedy w drugą stronę).
    Dla pewności chciałbym jeszcze zobaczyć nagłówek logu, z kodem ISO.

    0
  • #3 06 Sty 2013 17:18
    bzzyczek1
    Poziom 8  

    Nie wiem czy o to chodzi?
    2013-01-06 14:34:29
    IAW Scan 2 [v0.73]
    POŁĄCZONO Z:
    Punto 1242 FIRE 16V CEE F2
    Magneti-Marelli IAW-18FD MPI
    --------------------------------------------------------------

    Kod ISO: 55-31-80-0D-16-29
    Numer katalogowy: 61600.406.00

    To znaczy że dobrze myslałem że korekty poniżej jeden to za bogata mieszanaka?
    Jak obserwowałem prace silnika to nawet przez moment zbliżały sie do 1 ale przeważnie poniżej 1 na podwyzszonych obrotach jakby troche lepiej było, pobowałem jakies tam logo zrobić na jałowych ale w exelu wychodzi to wszystko jakos pomieszane.
    No i te obroty z zasadzie zawsze są wyższe od zadanych przez ecu.

    Dodano po 9 [minuty]:

    Zastanawia mnie czemu sonda tak późno wchodzi w petle zamkniętą, co wpływa na to że sonda może wejśc w pętle zamknietą?

    0
  • #4 06 Sty 2013 17:20
    tzok
    Moderator Samochody

    bzzyczek1 napisał:
    Nie wiem czy o to chodzi?
    Tak, o to chodziło.

    bzzyczek1 napisał:
    To znaczy że dobrze myslałem że korekty poniżej jeden to za bogata mieszanaka?
    Dobrze, poza tym lambda<1 to bogata mieszanka.

    bzzyczek1 napisał:
    pobowałem jakies tam logo zrobić na jałowych ale w exelu wychodzi to wszystko jakos pomieszane.
    Trzeba wiedzieć jak to czytać, możesz zrobić popatrzę co Ci tam wychodzi.

    W międzyczasie sprawdź o co pytałem (badanie na analizatorze spalin i ew. obecność paliwa w wężyku podciśnieniowym od regulatora ciśnienia paliwa).

    Sonda wchodzi w pętlę zamkniętą głównie zależnie od temperatury silnika i powietrza. W/g dobrze poinformowanych źródeł temperaturą graniczną silnika od której sonda zaczyna być brana pod uwagę jest 30°C. Podczas jazdy jest wiele okoliczności podczas których ECU wchodzi w tryb pętli otwartej, np. duże obciążenie silnika, hamowanie silnikiem (MAP<230hPa), pełne otwarcie przepustnicy (MAP>700hPa).

    0
  • #5 06 Sty 2013 17:29
    bzzyczek1
    Poziom 8  

    Dobra zaraz sprawdze ten regulator, ale chyba tam bedzie dobrze bo odpinałem go od kolektora i nie wiedać było paliwa ale sprawdze dla pewności, a z tym analizatorem to dobry pomysł tylko tu gdzie mieszkam jak czuje bedzie ciężko.

    Daje te odczyty z jałowego troche tam wszystko zagmatwane ale może cos zobaczysz:
    Kurde nie moge dodac pliku csv dodałem tylko txt

    0
  • #6 06 Sty 2013 17:36
    bzzyczek1
    Poziom 8  

    Sprawdziłem ten regulator nie ma w nim paliwa, nawet spróbowałem pociągnąc ustami i nic nie było wężyk cały.

    0
  • #7 06 Sty 2013 17:48
    1078231
    Użytkownik usunął konto  
  • #8 06 Sty 2013 17:54
    tzok
    Moderator Samochody

    Motronic napisał:
    Ile przy tych obrotach?
    Tam nie ma sum kontrolnych, w pojedynczej ramce potrafią się wkraść przekłamania.

    bzzyczek1 napisał:
    Kurde nie moge dodac pliku csv dodałem tylko txt
    To zmień temu csv rozszerzenie na txt i dodaj...

    Z tego pliku co zamieściłeś to widzę, że temperatura stoi na 89°C.

    0
  • #9 06 Sty 2013 17:56
    1078231
    Użytkownik usunął konto  
  • #10 06 Sty 2013 18:00
    bzzyczek1
    Poziom 8  

    Dobra daje:
    Temp. tak jak pisałem normalnie podczas jazdy nie podnosi sie ponad 80 st przy odczycie programem, jak bardzo długo postoi to dojdzie do 90 st maks i wtedy włacza sie wentylator i spada gdzies do 87. Patrzyłem kiedy górna rura od chłodnicy robi sie ciepła to przy ok 80 st czyli jesli termostat dobry to może przekłamywac o jakies pięc stopni.

    0
  • #11 06 Sty 2013 18:04
    tzok
    Moderator Samochody

    No to rzeczywiście jest błąd w programie i źle się robią logi dla tego sterownika...

    ***

    Tylko nagłówki są pozamieniane.

    0
  • #12 06 Sty 2013 18:50
    bzzyczek1
    Poziom 8  

    No w sumie można cos tam odczytać tylko się zastanawiam nad tym logiem bo jak sonda w pętli zamknietej to jest 1 a jak przechodzi w otwartą to 0 tak? widać jak właśnie przeskakuje z 1 na 0 a chyba nie powinna? nie wiem czy dobrze jak podcisnienie wzrasta na 370-380 to wychodzi z pętli zamknietej, może jakaś niezczelnośc jest tylko czemu korekty są prawie cały czas 0,8-0,9.

    0
  • #13 06 Sty 2013 20:31
    tzok
    Moderator Samochody

    Tak, 1 to pętla zamknięta. Z podciśnieniem to jest jakiś trop, zloguj jeszcze kąt wyprzedzenia zapłonu i pozycję przepustnicy/flagę skrajnej pozycji przepustnicy.

    0
  • #14 06 Sty 2013 21:31
    bzzyczek1
    Poziom 8  

    Flaga skrajnej pozycji jest ok cały czas zamknieta, no i własnie ten kat wyprzedzenia zapłonu mnie jeszcze zastanawia bo właśnie znalazłem jeszcze jednego loga i własnie ten kąt wychodzi na ok 33 st, z czego to może wynikać? Znalazłem temat gdzie kiedys wrzucałeś loga z punta 16v nie wiem czy ten sam silnik i tam był ok 26 st:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2167652-30.html

    Wrzucam tego loga z moimi parametrami:

    0
  • #15 10 Sty 2013 15:56
    bzzyczek1
    Poziom 8  

    Witam, a wie tak czujnik temp. wymieniłem, faktycznie ten stary troche przekłamywał o jakieś 5 st, na nowym temp. w programie podaje prawidłowa tzn. silnik ładnie grzeje sie do 85 st. i nastepuje otawrcie termostatu, silnik na ssaniu ładnie pracuje obroty zadane pokrywaja sie z faktycznymi, wczesniej były podwyższone o jakies 100 obr.

    Jednak pozostał problem z późnym wchodzeniem sondy w pętle zamkniętą, dzieje sie to przy ok 73 st. nie wiem może wpływ ma na to niska temp powietrza, która według czujnika wynosiła ok 5 do 10 st. Po wejściu w pętle zamkniętą korekta sondy leci od razu na 0,8-0,9 z tego co zauważyłem jak długo pochodzi na wolnych to korekta sie poprawia i wynosi od 0,9-1,0 ale nigdy nie przekracza jedynki, na podwyższonych obrotach korekta lepiej oscyluje od 0,95 do 1.05.

    Może sonda na wolnych obrotach sie nie dogrzewa czy coś i pokazuje za bogata mieszanke? Nie wiem czy szukam dziury w cały, czy tak ma być spróbuje troche przegonic auto, bo z tego co wiem jeździło na bardzo krótkich odcinkach i było niedogrzane.

    Próbowałem wyciągnąc listwe wtryskową ale odpuściłem, bo nie mogłem wyciągnąc wtrysków z kolektora.

    A i jeszcze jedno pytanie dla znajacych temat, z poprzedniego auta została mi sekwencjia i chciałbym załozyc ja do auta, wiem że jest sterowanie wtrysków półsekwencyjne, ale jakie są czasy wtrysków na wolnych obrotach, iaw scan pkazuje ok 0,45 ms ale chyba nie są to prawdziwe czasy bo żaden wtryskiwacz gazowy by tego nie ogarnął?

    0
  • Pomocny post
    #16 10 Sty 2013 17:02
    tzok
    Moderator Samochody

    Najpierw doprowadź do porządku silnik na benzynie, a dopiero potem myśl o LPG.

    Zrób porządek z tą sondą - zweryfikuj jej wskazania z analizatorem spalin.

    Jeśli dobrze myślę, to czas wtrysku podawany przez sterownik jest efektywnym czasem wtrysku, a nie długością impulsu sterującego. Tak czy inaczej na Valtekach to bym tego nie gazował ;)

    0
  • #17 10 Sty 2013 17:13
    bzzyczek1
    Poziom 8  

    Heh no właśnie mam valteka szarego 2 ohm, w poprzednim aucie tez była półsekwencja i niepowiem ale dobrze chodziły, tylko tam czasy na wolnych były ok 3ms, nie wiem jak tutaj to by wyglądało.

    0
  • #18 11 Sty 2013 13:51
    bzzyczek1
    Poziom 8  

    Ok dzisiaj przegoniłem troche auto, potem postało troche i podłączyłem pod program, z tego co zauważyłem to sonda szybciej przeszła w pętle zamknięta bo juz przy ok 60 st. może duży wpływ ma na to temp. powietrza w dolocie bo było 25 st.

    Tak czy inaczej jak weszła w pętle zamknięta to nawet w miare korekta oscylowała blisko jedynki więc chyba tak to zostawie, musze sprawdzic dokładnie jak kształtuje sie spalanie, a jeszcze zastanawia mnie parametr korekta autokalibracji bo wynosi -1200 nie wiem czy może tak być?

    A i jeszcze jak z tymi czasami wtrysku na wolnych obrotach wie ktos może ile wynoszą? bo nie wiem czy warto z tymi valtecami 2 ohm podchodzic do gazowania.

    A i jeszcze jedna sprawa to zapytam tutaj chciałbym wymienić uszczelkę pod obudowa wałków bo wyciek jest nie wiem jak sie do tego zabrać, tzn rozrząd wymieniałem, dorobiłem sobie blokade do wałka, tylko nie wiem jak z tymi szklankami bo w ksiązce pisze że potrzebny przyrząd do podtrzymania szklanek, może ktoś wie jak to ma wyglądaą czy jak poradzic sobie bez tego?

    0
  • #19 11 Sty 2013 18:17
    tzok
    Moderator Samochody

    Z tą korektą to muszę się przyjrzeć sposobie jej kodowania, bo coś mi tu nie pasuje...

    Spróbuj tej wersji:
    http://sourceforge.net/projects/iaw-scan2/files/Bin/IAW-Scan2.zip/download

    0
  • #20 17 Sty 2013 21:40
    bzzyczek1
    Poziom 8  

    Witam, sprawdziłem tą ostatnia wersję programu co podałeś, w zasadzie nie zauważylem różnicy, oprócz tego że nie czyta wogóle czasów wtrysku stoją na zero czasem tylko cos wskoczy.

    A i doszłem jeszcze do takich konkluzji, czy mozliwe jest że podgrzewanie sondy może nie działac mimo że opór na grzałce jest ok 5 ohm i zasilanie jest? Tłumaczyło by to bardzo długie wchodzenie w pętle zamknietą? i to że jak dodam gazu to sonda zaczyna falowa, sprawdzałem zachowanie sondy to podczas rozgrzewania napięcie bardzo powoli rośnie do 0,8v i tak stoi dłuższy czas, w pętli otwartej dopiero jak dodam troche gazu to zaczyna się ruszać, ale jak puszcze znowu stoi na bogato, dopiero jak sie dobrze rozgrzeje to zaczyna lepiej falować.

    Na podwyższonych obrotach ładnie faluje, wyczytałem gdzies że jak auto długo było uzywane na krótkich odcinakach to pada grzałka sondy czy te objawy moga to potwierdzać? Pozdro

    0
  • #21 17 Sty 2013 22:53
    tzok
    Moderator Samochody

    Sonda się długo nagrzewa w tym aucie i taka jej uroda. Ona nie ma żadnego czujnika temperatury, ECU nie wie czy się nagrzała, nie znam dokładnego algorytmu wejścia w pętlę zamkniętą więc nie ma co gdybać - zrób badanie na analizatorze spalin to się dowiesz czy jest sprawna czy nie innej metody nie ma, no chyba, że koniecznie chcesz w ciemno wydać ~300zł na nową sondę.

    Ponownie poprawiłem, uprzednio zepsuty, odczyt czasu wtrysku.

    0
  • #22 20 Sty 2013 14:03
    bzzyczek1
    Poziom 8  

    Witam narazie zostawim temat może faktycznie ta sonda ma tak pracować, wszystko sprawdzone, jak podłanczałem sekwencje wyjmowałem listwe paliwową wszystko wyglądało dobrze, zreszta spalanie przy tych temperaturach na odcinkach 6 km wyszło ok 8l tak że chyba nie jest żle.
    A i dla może ktos bedzie szukał to czasy wtrysków na wolnych obrotach wynosza 2,8-3 ms, na valtekach 2 ohm ładnie nawet to pracuje.

    0
  • #23 11 Maj 2013 13:13
    tomga
    Poziom 2  

    Witam!
    Silnik i sterownik j.w.
    Chciałbym podłączyć się pod temat i proszę o pomoc w znalezieniu przyczyny nierównej pracy silnika podczas jazdy i na biegu jałowym.
    O to odczyt z IAW Scan 2.

    0
  • #24 11 Maj 2013 13:16
    1078231
    Użytkownik usunął konto  
  • #25 11 Maj 2013 13:55
    tomga
    Poziom 2  

    Silniczek krokowy?

    Dodano po 54 [sekundy]:

    napięcie sondy lambda?

    Dodano po 12 [minuty]:

    Proszę o pomoc.

    0
  • #26 11 Maj 2013 14:42
    tzok
    Moderator Samochody

    tomga napisał:
    Silniczek krokowy?
    Nawet o nim nie wspominaj.
    tomga napisał:
    napięcie sondy lambda?
    Funkcja nieudokumentowana, zależna od wersji SW.

    Po co tak "pociąłeś" ten log, przydała by się więcej niż jedna "ramka". Skup się na układzie zapłonowym.

    0
  • #27 11 Maj 2013 14:47
    tomga
    Poziom 2  

    Dziękuję za cierpliwość. Już się skupiam...

    0