logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop do 4500 zł dla programisty - DELL czy Lenovo ThinkPad?

Stepel 07 Sty 2013 13:58 3087 15
REKLAMA
  • #1 11754610
    Stepel
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Poszukuje laptopa do 4,5k. Głowne przeznaczenie to praca jako programista, śorodowiska, bazy danych itd.. oprócz tego zwykłe uzytkowanie wiadomo , internet, filmy, w gry nie gram.

Jakieś propozycje ? Przyznam że najchętniej DELL albo IBM/Lenovo.
    Rozważałem IBM serie T.
    DELL to nie wiem.. aktualnie mam innspiron 1564 z i3.. ale to jest troche za słabe dla mnie..
  • REKLAMA
  • #2 11754716
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 932
    Witam

Z Dell-a proponuję się przyjrzeć seriom: Vostro, Latitude, XPS.

Możesz przyjrzeć się poniższym aukcjom:

dell-vostro-3560
    dell-vostro-3450
    xps-l502x

Można też zastanowić się nad Samsungiem:
    samsung-700z5a

Jeżeli zależy Ci na mocy obliczeniowej to celuj w laptopy na procesorach intel i7.
    Będziesz miał wtedy na pokładzie 4 fizyczne rdzenie.

Jest jeszcze inna opcja:
    Do laptopa który masz dokup dysk SSD powiedzmy 128 GB Samsunga 830 cena ok 450 PLN za wersję Box.
    Zobaczysz komputer dostanie skrzydeł. Zawsze taki dysk możesz potem przenieść do nowszego laptopa.
  • REKLAMA
  • #3 11754731
    maateoo18
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Więc możesz olać kartę graficzną, a to ona jest w laptopach najdroższa. Myślę, że wystarczy zapolowac na coś z i7ką i zintegrowaną grafiką. Jak się uda to z dyskiem SSD.
  • #4 11754751
    Stepel
    Poziom 20  
    fajny ten dell xps..ale trochę krótka ta gwarancja..
    No dysk SSD bylby przyjemny..tylko nie mam za duzego doswiadczenia z zawdonoscią tych dysków.. a Wy ? Przyznam, że mamy serwer na ssd i wydajnościowo to w ogóle rewelacja.. ale boje się jeśli się coś stanie.. czy to się da jakoś naprawić..

Dodano po 4 [minuty]:

Nie wiem czemu ale mam jakiś sentyment do dell/IBM... ale może powinienem faktycznie rozważyć takiego samsunga..
  • REKLAMA
  • #5 11754928
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 11754963
    maateoo18
    Poziom 16  
    Dyski SSD są dużo bardziej trwałe i niezawodne od tradycyjnych dysków talerzowych. Tam nie ma się co zepsuć. Nie ma wirującego talerza ani głowicy, są kości pamięci flash i kontroler. Żeby to popsuć trzeba zrzucić to z dużej wysokości, dlatego bardzo dobrym rozwiązaniem jest też stosowanie takich dysków jako dużego pendrive'a, wkładasz w plecak i po problemie ;)
  • #7 11755353
    Stepel
    Poziom 20  
    spotkalem sie z opiniami ze dyski ssd nie są polecane czasami na dyski serwerowe.. podobno ktoś kiedyś robił jakiś test i okazalo sie ze wraz ze wzrostem zajętości miejsca na dysku spadała znacząco jego wydajność.. ale nie wiem czy to jest sprawdzone.

Co do zepsucia się to poprsotu elektronika... w starych dyskach czasem dalo sie przelozyć chociaż elekronike i dane jakoś ratowac..
  • #8 11756571
    maateoo18
    Poziom 16  
    Zgadza się. Chodziło o starsze kontrolery montowane np w OCZ Agility, w SSD nowszego typu ten problem już nie występuje.
    Jeśli chodzi o bezpieczeństwo danych to na SSD są dużo bezpieczniejsze niż na HDD, CD czy DVD.
  • REKLAMA
  • #9 11758571
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Stepel napisał:
    spotkalem sie z opiniami ze dyski ssd nie są polecane czasami na dyski serwerowe.. podobno ktoś kiedyś robił jakiś test i okazalo sie ze wraz ze wzrostem zajętości miejsca na dysku spadała znacząco jego wydajność.. ale nie wiem czy to jest sprawdzone.

Też spotkałem się z taką opinią.
    Używam aktulanie 2 ssd i się tym nie przejmuję.
    Szybkość komputeraz wzrosła znacznie zwłaszcza jeśli chodzi o otwieranie i przełączanie między programami.

Stepel napisał:
    Co do zepsucia się to poprsotu elektronika... w starych dyskach czasem dalo sie przelozyć chociaż elekronike i dane jakoś ratowac..

W nowych dyskach talerzowych o dużej pojemności nie da się w ten sposób postąpić.
  • #10 11758644
    Stepel
    Poziom 20  
    Wybor 17 calowych jest chyba trochę mniejszy jednak niz 15-16...a takie chyba nie maja miejsca na dwa dyski ? I kurcze ten stosunek pojemnosci do ceny jest troche slaby :)
  • #12 11761790
    kolokokster
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Ją bym zaproponował HP Pavilion
    dv6-6173cl
  • #13 12008377
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    kolokokster napisał:
    Ją bym zaproponował HP Pavilion
    dv6-6173cl

A ja odradzam Paviliony, mają słabą jakość wykonania.
    Dodatkowo czipsety graficzne na płytach głównych lubiły w nich padać.
  • #15 12194149
    Robespierre
    Poziom 1  
    Podepnę się do tematu ponieważ mam identyczny budżet i przeznaczenie laptopa.
    Co powiecie o Toshibie Tecra R940-1HP?
    Przekątna ekranu: 14 cali.
    Natywna rozdzielczość: 1600 x 900.
    Pamięć RAM: 8 GB.
    System operacyjny: Windows 7 Professional 64-bit Windows 8 Professional 64-bit
    Złącza A/V: Wyjście DisplayPort Wyjście słuchawkowe Wejście mikrofonowe Wyjście D-Sub (VGA).
    Praca bezprzewodowa: WiFi 802.11 a/b/g/n Bluetooth 4.0 3G.
    Dysk twardy: 500 GB Obr. 7200.
    Złącza USB: 2x 3.0 1x 2.0/eSATA.
    Procesor: Intel Core i7-3540M.
    Karta graficzna: Karta graficzna: Intel HD Graphics 4000.
  • #16 14180937
    marx74
    Poziom 2  
    Tecra jest bardzo dobrym wyborem, mam i używam tylko z 16GB na pokładzie i dodatkową grafą itp i serio na nic bym nie zamienił.
    Jedyny brak to - brak podświetlanej klawiatury.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje laptopa do 4500 zł, głównie do pracy programistycznej oraz codziennego użytku. Preferencje obejmują marki DELL i Lenovo (IBM), z rozważaniem modeli z serii T. Uczestnicy dyskusji sugerują laptopy DELL z serii Vostro, Latitude i XPS, a także modele HP EliteBook i Toshiba Tecra. Wskazują na znaczenie procesora Intel i7 oraz dysku SSD dla wydajności. Podkreślają trwałość dysków SSD w porównaniu do tradycyjnych HDD, a także możliwość ich zastosowania w laptopach z miejscem na dwa dyski. Pojawiają się również obawy dotyczące jakości wykonania niektórych modeli HP, takich jak Pavilion.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA