logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stara konstrukcja całkiem niezłego wzmacniacza

Zibi187 12 Lut 2005 15:32 7657 22
  • Dla zainteresowanych przedstawiam opis, schemat i wzór płytki starego wzmacniacza o całkiem niezłych parametrach. Zaletą jest dostępność tanich części.
    Załączniki:
    • Stara konstrukcja całkiem niezłego wzmacniacza Przedwzmacniacz część I.gif (58.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Stara konstrukcja całkiem niezłego wzmacniacza Przedwzmacniacz wejścia część II.gif (57.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Stara konstrukcja całkiem niezłego wzmacniacza Przedwzmacniacz wejścia część I.gif (58.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Stara konstrukcja całkiem niezłego wzmacniacza Wzmacniacz część II.gif (121.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Stara konstrukcja całkiem niezłego wzmacniacza Wzmacniacz część I.gif (252.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Zibi187
    Poziom 24  
    Specjalizuje się w: fotografia
    Zibi187 napisał 738 postów o ocenie 62, pomógł 39 razy. Mieszka w mieście Stargard. Jest z nami od 2004 roku.
  • #2 1223534
    sdp
    Poziom 11  
    Witam!
    Zainteresowaly mnie te schematy. Czy moglbys podac jeszcze schemat przedwzmacniacza balansu, podbicia i barwy?
    Dzieki, pozdrawiam!
  • #4 1227420
    sdp
    Poziom 11  
    Dzieki za schemat.
    I jeszcze pytanie: jakie dac tranzystory, bo na schematach przedwzmacniaczy nie ma oznaczen?
  • #6 1257519
    devilautomatyk
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    szkoda ,że końcówka mocy nie bardzo chce pracować nawet w wersji zmontowanej hahahaha
    stara konstrukcja ze sprzedaży wysyłkowej jak dobrze pamiętm z miasta Łodzi nigdy się nie dała uruchomić hahah
    Powodzenia
  • #7 1275440
    stan000
    Poziom 22  
    Ocena: 15
    Zibi 187, jak ktoś nie wie jak to uruchomić to dlaczego mówi że nie dziala?
  • #8 1275949
    DJ_Czyżyk
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    A jaką moc ma ten wzmak?
  • #9 1277363
    Zibi187
    Poziom 24  
    Ocena: 62
    O ile dobrze pamiętam to tak jak w Radmorze jest 2x25W. W opisie jest tabela mocy w zależności od wielkości napięcia zasilania. Ja wzory płytek miałem z starego czasopisma "Zrób to sam". Uruchomiłem go chociaż było to dawno tenu. Pojęcia miełem niewiele ale dołożyłem jeszcze po dwie pary tranzystorów 2N3055 na stronę na potężnym radiatorze 40x15x3. Chodziło całkiem nieźle chociaż nie miałem wielkiego doświadczenia nie mówiąc o porządnych przyrządach pomiarowych. Wszystko robiłem na słuch. Takie były czasy. Za sprzętem trzeba było stac w społecznych kolejkach. A zakup graniczył niekiedy z cudem. Części elektroniczne zdobywało się z rozbiórek lub kupowało w BOMISIE. Ale co ja tam za pierdoły piszę. [/code]

Dodano po 5 [godziny]:

Dla zainteresowanych jeszcze jedna stara konstrukcja wzmacniacza zasięgnięta z książki Witorta pt. " Układy amatorskich wzmacniaczy elektroakustycznych ". Dzisiaj tyle reszta jutro.
    Załączniki:
    • 05.jpg (1.21 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 04.jpg (1.01 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 03.jpg (1.35 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 02.jpg (1.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 01.jpg (597.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 1280210
    Zibi187
    Poziom 24  
    Dalsze części.
    Załączniki:
    • 10.jpg (1.23 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 09.jpg (1.51 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 08.jpg (1.07 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 07.jpg (1.42 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 06.jpg (1.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 1281943
    Zibi187
    Poziom 24  
    Cdn.
    Załączniki:
    • 16.jpg (1.02 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 15.jpg (1.1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 14.jpg (1.1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 13.jpg (1.18 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 1282031
    Zibi187
    Poziom 24  
    Cdn.
    Załączniki:
    • 21.jpg (1.11 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 20.jpg (1.03 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 19.jpg (1.11 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 18.jpg (1.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 17.jpg (1.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 1284195
    Mikolaj_pl
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Zibi187 ja tu nie jestem od czepiania się ale z tymi punktami za pobranie to nie wypał. Musisz to jakoś inaczej rozwiązać.
  • #15 1285110
    devilautomatyk
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Niezła metoda na zwiększenie stanu konta haha
    natomiast co do umiejętności w uruchamianiu wzmacniaczy i innych urządzeń
    to nie koledze to oceniać.
  • #16 1286735
    Mikolaj_pl
    Poziom 16  
    devilautomatyk napisał:

natomiast co do umiejętności w uruchamianiu wzmacniaczy i innych urządzeń
    to nie koledze to oceniać.

Jeżeli ta część Twojego postu jest zaadresowana do mnie to gdy pisałem słowa „Musisz to jakoś inaczej rozwiązać.” To miałem namyśli aby inaczej rozwiązał udostępnianie nam tego (tak aby nie były pobierane opłaty) ponieważ to nie ten dział.

Pozdrawiam
  • #17 1292318
    Zibi187
    Poziom 24  
    Podeślijcie mi instrukcje jak mam wysyłac żeby było dobrze bo na komputerze to ja moło się znam. Zeskanowałem strony z książki i wysyłałem. Nie wiem gdzie popełniam błąd.

Dodano po 10 [minuty]:

Podeślijcie Swojmaile to prześlę na adres wszyskie strony.
  • #18 1292494
    stan000
    Poziom 22  
    Ocena: 15
    Wejdź w "odpowiedz"
    Prowizja dla pliku
    Wpisz 0.01 jeżeli załącznik służy do rozwiązania twojego problemu.
    powodzenia
  • #19 1292508
    Mikolaj_pl
    Poziom 16  
    Drogi forumowiczu Zibi187 dlatego ustawiło się pobieranie ponieważ jpg mają za dużą rozdzielczość, dlatego też trzeba zmniejszyć rozdzielczość jpg do 800 na 600 Pikseli nie większe. Rozmiar można sprawdzić za pomocą Peinta otwórz w nim jpga potem naciśnij obraz > atrybuty. Jeśli nie możesz zmniejszyć bo obrazki się robią zamazane to może przetnij te jpg na pół już sobie poskładamy :)

Z góry dziękujemy za włożoną prace w zmianę jpg-ow
    Pozdrawiam
  • #21 1300118
    Mikolaj_pl
    Poziom 16  
    Zibi187 może to być i w jpg ale lepiej zrób tak jak Ci stan000 podpowiedział.

Cztery części jednego jpg-a to stanowczo za dużo.

Pozdrawiam
  • #23 1330649
    asdfghjklq
    Poziom 13  
    no... i od razu lepiej :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opisu, schematu i wzoru płytki starego wzmacniacza o parametrach około 2x25W, podobnego do konstrukcji Radmor. Wzmacniacz charakteryzuje się dostępnością tanich części i możliwością rozbudowy końcówki mocy przez dodanie dodatkowych tranzystorów 2N3055 na dużym radiatorze. Wskazano na brak oznaczeń tranzystorów w schematach przedwzmacniaczy, zalecając stosowanie niskoszumowych tranzystorów BC107B lub ich zamienników. Autor udostępniał kolejne części schematów i instrukcji, które pierwotnie były skanowane z książki Witorta „Układy amatorskich wzmacniaczy elektroakustycznych”. W trakcie wymiany informacji pojawiły się problemy techniczne z przesyłaniem plików (duża rozdzielczość obrazów jpg), które rozwiązano przez kompresję do jednego pliku RAR oraz zmniejszenie rozdzielczości grafik. Dyskusja zawierała także uwagi dotyczące sposobu udostępniania materiałów bez pobierania opłat oraz kwestie uruchomienia wzmacniacza, gdzie niektórzy użytkownicy mieli trudności z poprawnym działaniem końcówki mocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA