Na długą metę tak wysokie napięcie może być śmiertelne dla cewki zapłonowej, choć wiele zależy też od częstotliwości generatora, jest pewien zakres gdzie łuk jest najdłuższy i o największej energii. Moje rozwiązanie generatora polegało wyłącznie na doświadczeniach a nie wielogodzinnej pracy gotowego urządzenia. Aby pozbyć się wyskakujących łuków do obudowy cewki wystarczy włożyć do cewki przewód WN i zalać korpus klejem termicznym, ja dodatkowo spryskałem całą cewkę specjalnym plastikiem w sprayu, wtedy całe napięcie pojawi sie na końcu przewodu, oczywiście po zgaszeniu światła czy zaciemnieniu pokoju widać jak na przewodzie pojawia się niebieska poświata... Generator który wykonałem posłużył mi do wielu doświadczeń między innymi do budowy silnika jonowego co skończyło się porażeniem i nie było to przyjemne...
Wracając do lamp plazmowych to oryginalne dostępne w sprzedaży są wypełnione mieszanką gazów, w większości jest to neon i azot co daje pomarańczowo niebieskie wyładowania, stosuje sie też argon hel i inne gazy szlachetne. Neon powoduje szybką jonizację gazów przy stosunkowo niewielkim napięciu. Przy lampach plazmowych amatorskich trzeba dostarczyć sporo KV do żarówki bo w niej nie ma neonu i łuk zawsze będzie mało widoczny i o ciemnej barwie.
Proponuję zastosować okrągły klosz z lampy ogrodowej (są dostępne w sklepach z oświetleniem) należy umieścić go na podstawie i wewnątrz wprowadzić pręt zakończony kulką z łożyska o średnicy 15 - 20mm takie kulki są dostępne np na kolei w warsztatach. Wszystko szczelnie zakleić i eksperymentować z gazem, należy też zostawić w podstawie otwory wlotowe gazu. Gaz jest dostepny w oddziałach firmy np. Praxair trzeba spytać gogla co wie o gazach w polsce
Życzę udanych eksperymentów
Pozdrawiam