Witam, wiem że było mnustwo projektów Lamp plazmowych i wszelkiej maści generatorków WN na elce. Ale ja chciałbym wam zaprezentować moją lampke. Lampa została zbudowana na konkurs na prace elektro-techniczne do mojej szkoły (jestem w 3 klasie gimnazjum) i długo się zastanawiałem (w pierwszej i drugiej klasie wygrałem ten konkurs, więc w 3 klasie tym bardziej by pasowało
) i padło na lampe plazmową. Urządzenie zasilam z trafka 60W (z przewiniętym uzwojeniem wtórnym, przez mnie rzecz jasna) generatorek jest zbudowany oczywiście na słynnym NE555, tranzystor to IRF 640 (wiem że lepszy jest 540 ale 640 miałem juz w domu a nie chciałem wydawać forsy) Trafko to rzecz jasna transformator WN ze starego TV, z przewiniętym uzwojeniem pierwotnym (10 zwojów 1mm2) Właściwie to tyle co można opisać, efekty widać na zdjęciach (powiem tylko ze z budową zeszło mi około 4-5 godzinek)
A i głównym moim konkurentem na tym konkursie jest kolega z forum "Darektbg" który buduje cewke (transformator) Tesli, i zachęcam Cię Darku gdzy juz zbudujesz swój projekcik na konkurs to tez go opublikuj w tym topicu.
Pozdrawiam, motykami.
A i głównym moim konkurentem na tym konkursie jest kolega z forum "Darektbg" który buduje cewke (transformator) Tesli, i zachęcam Cię Darku gdzy juz zbudujesz swój projekcik na konkurs to tez go opublikuj w tym topicu.
Pozdrawiam, motykami.
Fajne? Ranking DIY