logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Unitra PW-9013 - Zdemolowany przedwzmacniacz-nie działa jeden kanał

morgoth86 07 Kwi 2013 13:34 3153 5
REKLAMA
  • #1 12167489
    morgoth86
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Czołem Koleżanki i Koledzy!

Dostałem od wujka wzmacniacz wymieniony w tytule, z którym ktoś próbował różnych przeróbek. Polegały one na podłączeniu korektora przez dołożone na tylnym panelu wejście. Sygnał z korektora podpięty był bezpośrednio do płytki przedwzmacniacza na potencjometry wysokich i niskich tonów. Było to zrobione nieumiejętnie i stąd tytuł tematu - płytka wygląda jak Rihannna po nocy z Chrisem Brownem - zdjęcia poniżej.

Dodatkowo poprzecinane (właściwie zaorane) były ścieżki, ale postarałem się je połączyć, jednak we wzmacniaczu nie działa jeden kanał, a właściwie działa, tylko bardzo, bardzo cicho (wzmocnienie na full, żeby było cokolwiek słychać).

Przełożyłem wyjścia przedwzmacniacza i zagrał drugi głośnik, końcówki sprawne, więc wina leży na płytce przedwzmacniacza. Wszystkie potencjometry są sprawne (słychać wpływ kręcenia nimi na obu kanałach).

Posiadam schemat tego wzmacniacza, jednak płytka zastosowana w moim egzemplarzu różni się trochę od tej w schemacie.

Czy moglibyście na nią zerknąć i podpowiedzieć mi, czy nie brakuje jakiegoś połączenia (na płytce było sporo kabelków, niektóre pourywane, wszystkie wyglądały jak dorobione przy okazji dodania wejścia korektora, usunąłem je) lub od których elementów zacząć sprawdzanie?

Wzmacniacz Unitra PW-9013 - Zdemolowany przedwzmacniacz-nie działa jeden kanał Wzmacniacz Unitra PW-9013 - Zdemolowany przedwzmacniacz-nie działa jeden kanał Wzmacniacz Unitra PW-9013 - Zdemolowany przedwzmacniacz-nie działa jeden kanał Wzmacniacz Unitra PW-9013 - Zdemolowany przedwzmacniacz-nie działa jeden kanał Wzmacniacz Unitra PW-9013 - Zdemolowany przedwzmacniacz-nie działa jeden kanał

Pozdrawiam,
    morgoth86
  • REKLAMA
  • #2 12167591
    Robert 1960

Poziom 32  
    Ocena: 408
    Witam !
    Mniemam, że masz serwisówkę po pierwszym zdjęciu, więc pousuwaj nadmiar cyny na wszystkich punktach lutowniczych przy potencjometrach na początek i wtedy dokładnie posprawdzaj ścieżki i połączenia !
    Konto firmowe:
    P.U.T. DOMSAT
    Ignacego Rzeckiego 4/39, Lublin, 20-637 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #3 12167877
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2658
    A potem pomierz napięcia w poszczególnych punktach obu przedwzmacniaczy zaczynając od wejścia zasilania, musi wyjść różnica.
  • REKLAMA
  • #4 12167968
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    A czemu tam trzeci (bodajże) potencjometr od lewej wisi w powietrzu?
    Trzeba to najpierw pouzupełniać.
  • REKLAMA
  • #5 12168157
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2658
    To jest jasne, jak słońce. Skoro jeden kanał działa, drugi należy doprowadzić do stanu podobnego optycznie, a potem posprawdzać elektrycznie.
  • #6 12168551
    morgoth86
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Zapewniam Was, że nic w powietrzu nie wisi :). Też mi się z początku tak wydawało, jednak płytka ma po prostu "dwie pary" otworów na potencjometry, więc te najbardziej z tyłu są nieużywane.

Pomierzyłem napięcia i znalazłem przerwany rezystor R119 (430k). Postaram się jutro zakupić taki i zobaczymy, czy kanał zadziała.

EDIT
    Rezystor ze sprawnego kanału wlutowany w miejsce uszkodzonego przywrócił dźwięk w niesprawnym kanale.

Dzięki wszystkim za sugestie, temat uważam za wyczerpany. Jeśli nie macie nic do dodania, to zamknę go w najbliższym czasie.

PS
    Aż dziw bierze, że w temacie o Unitrze nikt nie sugerował wymiany elektrolitów w zasilaczu :D (choć i tak to już za mną - stara Elwa była mocno napuchnięta).

EDIT
    Jako że nikt nie ma nic do powiedzenia w temacie, zamykam go. Jak pisałem, brak dźwięku w niesprawnym kanale spowodowany był przepalonym rezystorem R119 na płycie przedwzmacniacza.

Dzięki za sugestie i pozdrawiam,
    morgoth86
REKLAMA