Witam gdzies na elektrodzie spotkalem sie z tym, ze mozna przewinac transformator w zasilaczy od komputera tak aby dzialal na 12 wolt, w koncu napiecie z 230 jest prostowane, filtrowane(poprzez kondensatory) i podawane na transformatorek, a gdybym tak pozbyl sie mostka, kondensatory moze i zostawil i przewinal wlasnie ten transformatorek. Ktos juz moze cos takiego robil? czy wiaze sie z wiekszymi zmianami anizeli tylko przewiniecie tegoz transformatorka. bylbym bbardzo wdzieczny za odpowiedz, tylko prosze o nie pisanie odpowiedzi w stylu, temat powtarzany, jak wpisalem w szukaj to wyskoczylo kolo 300 stron, i z czego pierwszych kilka bardzo nie na temat, albo poprostu inni forumowicze polecaja jakies gotowe produkty, szukam czegos wlasnie takiego. Powod:
Mam zamiar postawic komputer w piwnicy, podczas obecnosci zasilania sieciowego, bedzie zasilany z zasilacza, podczas jego braku z akumulatora, ma to byc swego rodzaju zamek elektroniczny sterowany kaqrta chipowa, wyswietlacz LCD, i klawiaturka 16 guzikowa, wiem, ze mozna wykonac cos takiego na zwyklym uC, ale mam duzo sprawnych jeszcze plyt AT i wiele takiego starego sprzetu, dobrze programuje w pascalu(program banalnie latwy)wiec. bede bardzo wdzieczny za odpowiedzi.
Z gory dzieki.
Mam zamiar postawic komputer w piwnicy, podczas obecnosci zasilania sieciowego, bedzie zasilany z zasilacza, podczas jego braku z akumulatora, ma to byc swego rodzaju zamek elektroniczny sterowany kaqrta chipowa, wyswietlacz LCD, i klawiaturka 16 guzikowa, wiem, ze mozna wykonac cos takiego na zwyklym uC, ale mam duzo sprawnych jeszcze plyt AT i wiele takiego starego sprzetu, dobrze programuje w pascalu(program banalnie latwy)wiec. bede bardzo wdzieczny za odpowiedzi.
Z gory dzieki.