Witam na forum jestem już jakiś czas ale w tym dziale to mój pierwszy post. (nie lubię umieszczać wytrawiarek itp. bo i tak każda następna nic odkrywczego raczej nie wnosi)
Projekt jest to połączenie pracy programistycznej z elektroniką (powiedzmy ze użytkową)
Przedstawione urządzenie + program pozwalający na odbieranie sygnału GPS ze złącza USB w aplikacjach zainstalowanych na tablecie z systemem Android (warunkiem jest posiadanie przez tablet złącza USB OTG (USB Host) i systemu teoretyczne minimum to 3.1 ja wszystkie testy robiłem na Android 4.*)
Co się składa na cały „system”
1.Odbiornik GPS FGPMMOA4 (każdy z wyjściem UART da się podłączyć)
2. Przejściówka USB-RS232(TTL) oparta o FT232RL akurat moja została zakupiona na znanym portalu aukcyjnym ale można ja wykonać samemu (tutaj się kłania cześć elektroniczna która można wykonać samemu czyli płytka pod GPS + przejściówka na FT232RL zamknięta w jakimś „ pudełku ”)
3. Program napisany pod platformę android zmieniający sygnał GPS -USB na sygnał wewnętrzny GPS w Tablecie (działa także na urządzeniach które nie posiadają wbudowanego GPS)
Tak wyglądają wszystkie elementy „systemu”
1.Tablet GoClever R76.2 (nie ma wbudowanego GPS-u) z Androidem 4.1.1
2.Przejsciowka USB-RS232(TTL) (schemat żywcem z noty katalogowej strona 26, rys. 6.4.
http://www.ftdichip.com/Support/Documents/DataSheets/ICs/DS_FT232R.pdf
nie ma tylko ferrytu a wstawiona jest dioda smd na zasilaniu. Zastosowano zworkę (3.3V) na FT232RL dzięki czemu przejściówka zasilana jest z gniazda USB tabletu a następnie zasila odbiornik GPS
3.kabelek OTG (praktycznie w każdym sprzęcie do którego da się podłączyć modem 3G taki jest w zestawie)
4. GPS FGPMMOA4 ale najprawdopodobniej może być praktycznie każdy inny z tej rodziny
A tak wygląda sam program
Obsługa jest raczej intuicyjna
1.odpalamy program
2. podłączamy nasze urządzenie USB
3. naciskamy start GPS
4. potwierdzamy pozwolenie na używanie USB przez program
5. potwierdzamy znalezione urządzenie USB
6. czekamy aż status zmieni się na „Fix ok.”.
7. wciskamy przycisk Home (ważne żeby nie wcisnąć przycisku powrotu bo to wyłączy cały program i bardzo prawdopodobne ze do następnego użycia trzeba będzie zrobić reset)
8. odpalamy dowolny program wymagający GPS ciesząc się z działania
Ważne jest to ze jeśli podczas włączania wyskoczy jakiś błąd czasami trzeba zresetowac tablet jest to związane z wykorzystywanymi w programie procedurami.
Nie jest to jeszcze wersja ostateczna gdyż program mam zamiar udostępnić jako darmowy z tym że z oknem reklamowym (a to jeszcze nie jest wbudowane ) lub w wersji płatnej bez okienka reklamowego. Do działania program nie potrzebuje Roota chyba że tablet nie ma włączonego wsparcia dla USB host API (R76.2 miał seryjnie ale na przykład A93 na którym tez testowałem program trzeba było włączyć)
Żeby sprawdzić czy tablet obsługuje API można użyć programu USB Host Diagnostics (darmowy do pobrania ze sklepu Gogle). Jeżeli obsługa API nie jest włączona to do włączenia USB host API potrzeba Roota i programu RootExplorer
Co do kosztów
1. GPS – 60.15zl
2. Przejściówka USB-RS232 – 29.90zl
3. Listwa kolkowa (moduł GPS ma dziwny rastr ) 5zl
Pozdrawiam
ps.jeśli macie jakieś sugestie co do programu lub jakieś pytania postaram się na nie w miarę możliwości odpowiedzieć
Fajne? Ranking DIY