logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

USB-GPS na Tablety Android pozbawione wewnetrznego odbiornika GPS

Quaki 09 Maj 2013 16:52 72963 60
REKLAMA
  • USB-GPS na Tablety Android pozbawione wewnetrznego odbiornika GPS
    Witam na forum jestem już jakiś czas ale w tym dziale to mój pierwszy post. (nie lubię umieszczać wytrawiarek itp. bo i tak każda następna nic odkrywczego raczej nie wnosi)
    Projekt jest to połączenie pracy programistycznej z elektroniką (powiedzmy ze użytkową)
    Przedstawione urządzenie + program pozwalający na odbieranie sygnału GPS ze złącza USB w aplikacjach zainstalowanych na tablecie z systemem Android (warunkiem jest posiadanie przez tablet złącza USB OTG (USB Host) i systemu teoretyczne minimum to 3.1 ja wszystkie testy robiłem na Android 4.*)
    Co się składa na cały „system”
    1.Odbiornik GPS FGPMMOA4 (każdy z wyjściem UART da się podłączyć)
    2. Przejściówka USB-RS232(TTL) oparta o FT232RL akurat moja została zakupiona na znanym portalu aukcyjnym ale można ja wykonać samemu (tutaj się kłania cześć elektroniczna która można wykonać samemu czyli płytka pod GPS + przejściówka na FT232RL zamknięta w jakimś „ pudełku ”)
    3. Program napisany pod platformę android zmieniający sygnał GPS -USB na sygnał wewnętrzny GPS w Tablecie (działa także na urządzeniach które nie posiadają wbudowanego GPS)
    Tak wyglądają wszystkie elementy „systemu”

1.Tablet GoClever R76.2 (nie ma wbudowanego GPS-u) z Androidem 4.1.1
    2.Przejsciowka USB-RS232(TTL) (schemat żywcem z noty katalogowej strona 26, rys. 6.4.
    http://www.ftdichip.com/Support/Documents/DataSheets/ICs/DS_FT232R.pdf
    nie ma tylko ferrytu a wstawiona jest dioda smd na zasilaniu. Zastosowano zworkę (3.3V) na FT232RL dzięki czemu przejściówka zasilana jest z gniazda USB tabletu a następnie zasila odbiornik GPS
    3.kabelek OTG (praktycznie w każdym sprzęcie do którego da się podłączyć modem 3G taki jest w zestawie)
    4. GPS FGPMMOA4 ale najprawdopodobniej może być praktycznie każdy inny z tej rodziny

A tak wygląda sam program

USB-GPS na Tablety Android pozbawione wewnetrznego odbiornika GPS USB-GPS na Tablety Android pozbawione wewnetrznego odbiornika GPS USB-GPS na Tablety Android pozbawione wewnetrznego odbiornika GPS USB-GPS na Tablety Android pozbawione wewnetrznego odbiornika GPS

Obsługa jest raczej intuicyjna
    1.odpalamy program
    2. podłączamy nasze urządzenie USB
    3. naciskamy start GPS
    4. potwierdzamy pozwolenie na używanie USB przez program
    5. potwierdzamy znalezione urządzenie USB
    6. czekamy aż status zmieni się na „Fix ok.”.
    7. wciskamy przycisk Home (ważne żeby nie wcisnąć przycisku powrotu bo to wyłączy cały program i bardzo prawdopodobne ze do następnego użycia trzeba będzie zrobić reset)
    8. odpalamy dowolny program wymagający GPS ciesząc się z działania
    Ważne jest to ze jeśli podczas włączania wyskoczy jakiś błąd czasami trzeba zresetowac tablet jest to związane z wykorzystywanymi w programie procedurami.

Nie jest to jeszcze wersja ostateczna gdyż program mam zamiar udostępnić jako darmowy z tym że z oknem reklamowym (a to jeszcze nie jest wbudowane ) lub w wersji płatnej bez okienka reklamowego. Do działania program nie potrzebuje Roota chyba że tablet nie ma włączonego wsparcia dla USB host API (R76.2 miał seryjnie ale na przykład A93 na którym tez testowałem program trzeba było włączyć)
    Żeby sprawdzić czy tablet obsługuje API można użyć programu USB Host Diagnostics (darmowy do pobrania ze sklepu Gogle). Jeżeli obsługa API nie jest włączona to do włączenia USB host API potrzeba Roota i programu RootExplorer

Co do kosztów
    1. GPS – 60.15zl
    2. Przejściówka USB-RS232 – 29.90zl
    3. Listwa kolkowa (moduł GPS ma dziwny rastr ) 5zl
    Pozdrawiam
    ps.jeśli macie jakieś sugestie co do programu lub jakieś pytania postaram się na nie w miarę możliwości odpowiedzieć

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Quaki
    Poziom 20  
    Specjalizuje się w: projekty
    Quaki napisał 496 postów o ocenie 135, pomógł 7 razy. Mieszka w mieście Gdynia. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
  • #2 12289197
    FazZi85
    Poziom 10  
    Ocena: 20
    Fajna sprawa, ale czy koszta inwestycji w to rozwiązanie jest opłacalne?
    Wydaje mi się że lepiej posiadać tablet już z wbudowanym odbiornikiem gps.

ps. jaka to aplikacja co robisz screeny w android, bo widzę dodatkowe przyciski poza standardowymi
  • #3 12289262
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 12289336
    komatssu
    Poziom 29  
    Ocena: 166
    Witam, gdzie kupiłeś FGPMMOPA4 za ~60zł?
  • #5 12289401
    k0m0
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Wydaje mi się, że celem tej strony niekoniecznie jest pokazywanie tanich projektów ale prezentacja innych działających rozwiązań.

Moje krótkie pytanie do autora postu. Czy trudna jest obsługa rs-232 na androidzie? Ponieważ chciałbym wykorzystać takie możliwości.
  • #6 12291016
    Quaki
    Poziom 20  
    Ocena: 135
    FazZi85 jasne ze lepiej posiadać ale w moim przypadku nie było takiej możliwości bo wybrałem tablet który akurat odpowiadał moim wymaganiom wyposażenie /cena (na znanym portalu aukcyjnym mój tablet to 250zl podobny wielkosciowo ale o dużo mniejszej rozdzielczości ekranu z wbudowanym GPS to już 385zl wiec tak chyba się opłaca :)
    zbyrek chyba pomyliłeś ceny za 140 to może kupisz taki na BT (mowa o nowym ) ale raczej coś kolo 240 a do tego musisz mieć jeszcze BT którego mój nie ma i proste podłączenie zewnętrznego nie wchodzi w grę (tak jak zresztą GPS-a na USB bezpośrednio ) chyba ze sam zrobisz kernel i wkompilujesz drivery wtedy jest to możliwe ale dla większości użytkowników nieosiągalne :)
    komatssu akurat ten GPS kupiłem już bardzo dawno temu ale jego następcy sa do kupienia w podobnych cenach od jednej z firm reklamujących się na głównej stronie Elektrody (wolałbym nie robić nikomu kryptoreklamy żeby nie dostać po "uszach" od moderatorów :) )
    k0m0 zależy jak dobrze znasz się na programowaniu ja jestem raczej amatorem (czytaj jestem "cienki w uszach") i uważam ze nie jest to lot w kosmos :)
    logos2000 jest dokładnie tak jak piszesz mi się akurat tez dlatego podoba ten system u mnie problem polega na braku nie tylko GPS ale tez BT co wymogło takie rozwiązanie problemu :)
    Dodatkowo faktycznie chce dopisać do programu możliwość pokazywania fałszywej pozycji GPS (wpisywanej z reki ) można się pochwalić przed znajomymi ze się na przykład zdobyło K2 ;)
    Druga fajna sprawa jest możliwość "zastąpienia" seryjnego GPS-a przez urządzenie o dużo większej dokładności (10Hz) a to jest czasami potrzebne w rożnego typu aplikacjach które wykorzystując taki odbiornik są już poważnymi narzędziami a wykorzystując odbiornik wbudowany w telefon lub tablet (1Hz) są tylko "zabawkami" względnie dobrymi do nawigacji w samochodzie (a koszty odbiornika 10Hz nie są tak astronomiczne jak jego odpowiednika po BT ).
    Pozdrawiam
  • #7 12291477
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 12291534
    Quaki
    Poziom 20  
    zbyrek to ze coś takiego można kupić w takiej cenie to ja wiem problem polega na trzech rzeczach wg mnie
    1. to nie jest nowe tylko używane kupione od kogoś na portalu aukcyjnym
    2. taki model odbiornika to nadal jest model o odświeżaniu 1Hz czyli niestety bez rewelacji żeby mieć 10Hz musiałbyś zapłacić minimum 500zl
    3. nie każdy tablet ma BT (mój akurat nie ma a taki żeby miał jest dwa razy droższy)
    Pozdrawiam
  • #9 12292020
    wujcio24
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Jak rozumiem zabawę z układem FTDI pod Androidem zacząłeś od przykładowego programu(D2XXSample http://www.ftdichip.com/Drivers/D2XX/D2XXSample/D2XXSample.zip) udostępnionego przez tą firmę. Pobrałem to i skompilowałem na tablecie z wykorzystaniem AIDE (pisałem pod Androida na Androidzie). Aplikacja kompiluje się bez błędów i plik .so został skopiowany i jest we właściwym miejscu ale z jakichś przyczyn aplikacja nie potrafi załadować bibliotek(tak pisze w LogCat-cie). To samo u mnie dzieje się gdy odpalam aplikacje napisaną w C z użyciem JNI (dołączoną do AIDE) ale na przykład aplikacje używające Native Activity działają poprawnie. Widziałem że trochę ludzi ma takie problemy.

Czy ty też miałeś jakieś dziwne trudności??

Jak wyglądało u ciebie próby odpalania programu do układów FTDI krok po kroku??
  • #10 12294865
    Quaki
    Poziom 20  
    wujcio24 niestety muszę cie zmartwić :( nie pomogę ci z prostej przyczyny program napisany został w Basic4android wiec nie korzystałem z tego przykładu firmy FTDI
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 12296063
    starepc.pl
    Poziom 24  
    Ocena: 32
    Zawsze można użyć gps tether zamiast męczenia się z dodatkowymi urządzeniami. Większość budżetowych tabletów ma tylko wifi, nawet bluetootha niet.
  • #12 12297817
    Quaki
    Poziom 20  
    starepc.pl jasne ze można odpalać GPS na tablecie poprzez thetering ale jeśli ma się telefon z takim samym systemem jak tablet to chyba się to trochę mija z celem :) Wszystko co możesz zrobić na tablecie zrobisz tez na telefonie skoro oba urządzenia maja taki sam system :) Poza tym nadal masz 1Hz GPS
    Pozdrawiam
  • #13 12298375
    starepc.pl
    Poziom 24  
    Ocena: 32
    Quaki, ale to generuje koszty :D tether jest za free jak chcesz mieć 10 calową nawigację na tablecie ;)
  • #14 12299550
    Quaki
    Poziom 20  
    Starepc posiadanie dwóch urządzeń dwóch ładowarek itd. też jej generuje :-)
  • #15 12300850
    eXcLiFe
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    A ja mam pytanie kiedy się można tego spodziewać ? Bardzo chętnie bym to wypróbował mam już wszystko przygotowane tylko aplikacji brak, aplikacje dostępne do tej chwili nie bardzo chcą działać jak należy. Będzie możliwość użycia PL2303?
  • REKLAMA
  • #16 12302403
    komatssu
    Poziom 29  
    Ocena: 166
    Czy to zadziała z komercyjnym oprogramowaniem np. Automapą?
  • REKLAMA
  • #17 12306327
    Quaki
    Poziom 20  
    eXcLiFe jeśli chcesz sprawdzić jak całość działa i czy działa zamieszczam aplikacje (z tym ze aplikacja przekłamuje o kilka kilometrów jest to specjalnie wprowadzony błąd do momentu kiedy uporam się z dostarczycielem reklam)
    Obsługa :
    1.odpalamy program
    2. podłączamy nasze urządzenie USB
    3. naciskamy GPS Stop
    4. powinno się pojawić okno z drugiego screenu potwierdzamy pozwolenie na używanie USB przez program (jesli sie nie pojawi to znaczy ze nasz program już ma pozwolenie na korzystanie z USB)
    5.naciskamy USB Start powinno pojawić się okienko podobne do tego ze screenu nr.3 potwierdzamy i pod przyciskami powinien pojawić się napis "USB started"
    6. naciskamy przycisk GPS Start i pod przyciskami pojawia się napis "GPS started"
    7. czekamy aż status zmieni się na „Fix ok.”.
    8. wciskamy przycisk Home lub przycisk powrotu program zacznie działać w tle (informuje o tym ikonka powiadomienia)
    9. odpalamy dowolny program wymagający GPS i możemy sprawdzać działanie (uwaga na wspomniany wcześniej błąd pozycji jest on celowy )
    10. Aby wyłączyć program działający w tle należy należy otworzyć go poprzez klikniecie w prawy dolny róg ekranu (tam gdzie znajduje się ikonka GPS) przywołać program klikając w jego odnośnik i nacisnąć GPS Stop (powinien pojawić się opis "GPS stopped"
    komatssu tak w teorii program powinien się zachowywać jak wbudowany GPS czyli działać z każdym oprogramowaniem (z automapa nie testowałem )

Pozdrawiam
    ps. po ewentualnych testach prosiłbym o opinie :)
    ps.2. jeśli ktoś nie ma włączonego USB host API mogę opisać jak ja to wykonałem z tym ze każdy robi taka operacje na własne ryzyko a ja nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za ewentualne uszkodzenia sprzętu itp
    Załączniki:
    • USB_GPS.zip (165.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 12306694
    Quaki
    Poziom 20  
    eXcLiFe pisze w basic4android . Jaki masz tablet ? jaka przejściówkę ? i czy pojawiły ci się oba okna widoczne na screenach?
    Ściągnij sobie z marketu aplikacje "Usb serial monitor litle" zobacz czy w niej da się odpalić GPS. Podłączony powinien wysyłać czytelne znaki co sekundę
    Program się tak zachowuje gdy nie masz podłączonego GPS-a do portu USB ewentualnie gdy dostaje wadliwie skonstruowane ciągi NMEA
    Możesz spróbować kilka razy włączyć i wyłączyć program zgodnie z instrukcja postępowania jeśli to nie pomoże sprawdź ten monitor czy on ci coś pokaże.
    A i jeśli masz całkiem "dziewiczy" GPS to istnieje możliwość ze nie pokazuje on żadnej pozycji (wtedy tez się program wyłączy) Podlacz go i pozwól mu popatrzeć trochę w niebo wtedy już przy każdym następnym uruchomieniu będzie pokazywał ostania zapamiętaną pozycje.
    Pozdrawiam
  • #20 12307742
    eXcLiFe
    Poziom 14  
    Tablet to Ainol Crystal 7 nie cuda ale mi wystarcza na cyjanie z androidem 4.1.2 (NEXUS 7). Przejściówka jest z FT232RL kupiona na aledrogo. Sprawdziłem to połączenie i okazało się że gps nie wysyła żadnych danych na tej przejściówce a jest na 100% sprawna bo na tym samym tablecie i przejściówce działa mój uC do sterowania elektroniką samochodu ;) oczywiście jednocześnie jest podłączone tylko jedno urządzenie. Z kolei na PL2303 i "PL-2303 GPS MOCK" gps działa w 100% tylko że program zżera dużo proca dlatego też miałem nadzieje że zadziała Twój program niestety ten gps i FT232RL nie chcą działać :/
  • #21 12309670
    Quaki
    Poziom 20  
    eXcLiFe a tak z ciekawości co to za GPS żebym wiedział z czym nie chce chodzić moj program
    Musze zobaczyć jak się sprawa ma z Pl2303 i czy ta przejściówka jest wykrywana (jak tylko kupie taka to zobaczę )
    Pozdrawiam
    ps.Jeśli ktoś z szanownych koleżanek i kolegów miałby jakiś pomysł na grę w która chciałby zagrać lub chciałby żeby grały jego dzieci, albo też przydatną w firmie, domu lub życiu codziennym aplikację na androida piszcie zobaczymy co da się zrobić
  • #22 12310442
    eXcLiFe
    Poziom 14  
    PL2303 wykrywa tylko że w dalszym ciągu mam to samo. Jeśli chodzi o ten model którego używam to jest to nie wprowadzona do obiegu przez pewną firmę wersja beta więc możliwe że jeszcze ma jakieś wady ;)
    Quaki a pomógł byś koledze z forum? :) Chciał bym przy użyciu tabletu odbierać dane z uC ATMEGA64 poprzez PL2303 lub FT232RL i następie odebrane dane wyświetlić przy użyciu pojedynczych wykresów słupkowych :) Dokładniej chodzi o temperaturę (jak na razie) oraz wysyłać proste polecenia. Problem w tym wszystkim jest taki że nie mam bladego pojęcia o programowaniu na androida...
  • #23 12312414
    Jezzman
    Poziom 21  
    Ocena: 103
    Dobre wieści. Ta aplikacja działa nie tylko na android 3.1 wzwyż, uruchomiłem ją na 2.3.3 i tablet overmax ale niestety bez odbiornika GPS bo jeszcze nie posiadam.
  • #24 12314452
    Quaki
    Poziom 20  
    eXcLiFe chodzi ci o cos takiego ?
    robie taki projekt ale bedzie komercyjny wiec niestety go nie udostepnie natomaist opublikuje go na elektrodzie pewnie za jakis czas. Natomiast pomoc moge z tym ze ja pisze w komercyjnym zakupionym programie czyli Basic4android i nie wiem czy sie komus moja pomoc przyda :)
    Jezzman tak odaplic sie da ale obawiam sie ze polaczenia z GPS-em nie uzyskasz :(
    Pozdrawiam
  • #25 12315325
    eXcLiFe
    Poziom 14  
    Tak w sumie mi wystarczyła by tylko wymiana danych z i do urządzenia oraz zwykły słupek prosty lecz martwi mnie ten basic którego mało używałem :) jeśli według Ciebie jest ok to wypróbuje trial'a i w przypadku gdy mi się spodoba po po prostu go kupie :)
  • #26 12316320
    Quaki
    Poziom 20  
    Jesli nie uzywales Basica to raczej poszukaj IDE ktore odpowiada twoim wymaganiom i pokrywa sie przynajmniej w czesci z jakims jezykiem ktorym operujesz (duzo latwiej zrozumiec co i jak jesli sie operowalo juz w podobnym jezyku )
    Pozdrawiam
  • #27 12316617
    eXcLiFe
    Poziom 14  
    A mógł byś mi podesłać tylko przykład do odbierania i wysyłania danych wraz z biblioteką dla basic4android? szukałem i albo jestem ślepy albo nie udolny bo nie mogę znaleźć xD Resztę się naucza z tego co patrzyłem myślę że szybo to opanuje :)
  • #28 12316691
    Quaki
    Poziom 20  
    jeśli nie masz pełnej wersji nie będziesz mógł korzystać z bibliotek tak to jest zrobione :(
    Po zakupie wszystkie biblioteki wraz z przykładami są na forum :)
    Pozdrawiam
  • #29 12317376
    wujcio24
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Cytat:
    7. wciskamy przycisk Home (ważne żeby nie wcisnąć przycisku powrotu bo to wyłączy cały program i bardzo prawdopodobne ze do następnego użycia trzeba będzie zrobić reset)

W przypadku pisania w Javie jest możliwe napisanie własnego zdarzenia od naciśnięcia przycisku powrotu co daje duże możliwości na przykład blokada przycisku powrotu albo uruchomienie funkcji która stworzy okienko z zapytaniem "czy jesteś pewien że chcesz zamknąć program" i będzie do wyboru tak lub nie.

W Javie wygląda to tak:
    Kod: Java
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Przypuszczam że takie coś jest u ciebie także pewnie jak poszukasz to znajdziesz więc warto byłoby coś takiego zrobić.

Dla zainteresowanych pisaniem aplikacji pod Androida polecam: http://javastart.pl/category/programowanie-android/ . Warto też przeszukać strony uczelniane w poszukiwaniu wykładów dotyczących androida bo wiele uczelni ma przedmioty z tym związane i można znaleźć wykłady na necie. Polecam także przeszukać youtuba w poszukiwaniu poradników które ilustrują co i jak należy robić żeby osiągnąć dany efekt. Jeśli ktoś długo podróżuje(na przykład pociągiem) to polecam AIDE https://play.google.com/store/apps/details?id=com.aide.ui&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5haWRlLnVpIl0. Programowanie na Androida na Androidzie https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=zRvzjwx1vHQ.
  • #30 12336430
    Quaki
    Poziom 20  
    wujcio24 dzięki wielkie :) ale w ostaniom sofcie całość działa już bez problemu niezalezienie czy naciśniesz przycisk home czy powrót program z uruchomionym fixem będzie działał w tle
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia zewnętrznego odbiornika GPS do tabletów z systemem Android, które nie mają wbudowanego modułu GPS. Użytkownicy omawiają różne rozwiązania, w tym wykorzystanie odbiornika GPS FGPMMOA4 oraz przejściówki USB-RS232 opartej na chipie FT232RL. Wiele osób porusza kwestie kosztów, dostępności sprzętu oraz trudności w programowaniu aplikacji do obsługi GPS na Androidzie. Pojawiają się również pytania o możliwość użycia innych modułów, takich jak PL2303, oraz o problemy z kompatybilnością i działaniem aplikacji. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z różnymi tabletami, aplikacjami oraz metodami komunikacji z urządzeniami GPS.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA