logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulator NPN do prostownika - regulacja tylko 0-6V, co poprawić?

pogi13 14 Lip 2013 21:19 2328 18
REKLAMA
  • #1 12522452
    pogi13
    Poziom 14  
    Ocena: 67
    Witam!
    Chciałem zrobić sobie prosty regulator do prostownika lecz mimo sprawnych elementów, regulację mam tylko w zakresie 0-6V
    Zrobiłem jakiś błąd w schemacie? może Wy go dostrzeżecie, bo mnie już brak sił po paru godzinach walczenia z elektroniką :)
    Załączniki:
    • untitled.pdf (37.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 12522502
    Skwantowany
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Napisz jakie napięcie AC jest, jakie chcesz osiągnąć napięcie DC, jakie prądy DC wchodzą w grę.
    Jak dla mnie, na chwilę obecną oczywiście, nie znając tego co napisałem wyżej, problem jest w tym, że stosujesz tranzystory o mocy o małym wzmocnieniu, a chcesz je zasilać prądem bazy jak dla układu Darlingtona lub podobnego :)
    Bo sam układ to nic innego jak wtórnik emiterowy, więc tu nie ma co innego nie działać :)
  • #3 12522582
    pogi13
    Poziom 14  
    19,5V AC a pasowało by na wyjściu otrzymać regulacje minimum od 6-14V DC :/ no ale znalazłem taki sam schemat do tych celów tylko na kd502 a chyba to podobne tranzystory :) czyli problem tkwi w wysterowaniu?
  • REKLAMA
  • #4 12522638
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7786
    Zamiast tych dwu diod daj pełen mostek . Zmień potencjometr na mniejszy , np. 2,2 k . Między suwak potencjometru a bazy tranzystorów wstaw rezystor 100 om.

Faktem jest że lepiej byłoby zastosować darlingtony.
    Przy takim połączeniu diod , jest to prostownik jednopołówkowy , więc napięcie na wyjściu nigdy nie przekroczy połowy napięcia zasilającego AC.
  • #5 12522648
    Skwantowany
    Poziom 20  
    NIe podałeś prądów jakie chcesz na DC osiągnąć i ani z czego zasilasz i jaką wydajność masz na AC. 2N3055 ma typowe HFE 15-60, więc na bazie musi być przy 1A na DC ok. 20mA co daje na rezystancji R3 (ustawionej w połowie czyli = 5K Ohm) 100V. Widzisz już problem? :)
    Poza tym, ja bym zastosował prostowanie dwu-połówkowe na tym schemacie - szkoda nie wykorzystywać całej dostępnej energii.
  • REKLAMA
  • #7 12523628
    pogi13
    Poziom 14  
    Skwantowany napisał:
    NIe podałeś prądów jakie chcesz na DC osiągnąć i ani z czego zasilasz i jaką wydajność masz na AC

Jak największe :)
    Rdzeń transformatora jest w stanie wydusić 12,5A i na taki prąd jest przewinięty :)

Skwantowany napisał:
    Poza tym, ja bym zastosował prostowanie dwu-połówkowe na tym schemacie - szkoda nie wykorzystywać całej dostępnej energii.

Mam zamiar wstawić tam mostek 100V/50A tylko aktualnie brak mi na to funduszy :)

Skwantowany napisał:
    Widzisz już problem? :)

No właśnie nie bardzo bo dopiero zaczynam przygodę z tranzystorami ale jeśli dobrze zrozumiałem to chodzi o to, że mam za duży potencjometr?

korrus666 napisał:
    Wypadałoby dołożyć jeszcze jeden tranzystor sterujący przed tymi dwoma tranzystorami mocy.

Jakiś malutki typu bc547 wystarczy?
  • Pomocny post
    #8 12523725
    Skwantowany
    Poziom 20  
    pogi13 napisał:
    Jakiś malutki typu bc547 wystarczy?

No nie bardzo, może się okazać że jak będziesz chciał brać 12A z niskiego napięcia DC (a przecież tego nikt ci nie zabroni) to na tym malutkim tranzystorze wydzieli się ponad 0,5W a to już dla niego za dużo.
    Jak zastosujesz tranzystor do sterowania NPN, to napięcie na DC ulegnie zmniejszeniu od maksymalnego osiągalnego o kolejne 0,7-0,8V. Ale to ci częściowo rozwiąże problem, tylko tranzystor musi mieć trochę większe możliwości co do mocy - trzeba układ przygotować na każdą możliwość, no chyba że podasz warunki pracy układu i będziesz ich przestrzegał :)

Dodano po 8 [minuty]:

pogi13 napisał:
    No właśnie nie bardzo bo dopiero zaczynam przygodę z tranzystorami ale jeśli dobrze zrozumiałem to chodzi o to, że mam za duży potencjometr?

Co do potencjometru, przy takich prądach jakie chcesz osiągać nawet jego zmniejszenie nie pomoże :)
    Jak dasz dodatkowy tranzystor, który ma przynajmniej HFE 100 to prąd w dzielniku (potencjometr) musi mieć wartość przynajmniej dwa razy większą niż ten upływający do bazy, żeby to miało sens i regulacja działała płynnie, ale napięcie to zależne będzie od obciążenia prądem na DC (taka mała wada). Jeśli chciałbyś aby napięcie na DC było nie zależne od prądu na DC, to prąd w dzielniku (potencjometr) powinien być przynajmniej 10x większy niż prąd upływający do bazy przy maksymalnym prądzie. A to z kolei daje ci niezłą moc na potencjometrze ;)
    Ot takich parę zagadek :)
  • #10 12524333
    pogi13
    Poziom 14  
    Czyli po takiej przeróbce powinno śmigać? :)
    Załączniki:
    • untitled.v2.pdf (41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 12524362
    Skwantowany
    Poziom 20  
    No nie będzie śmigać ;)
    Podpowiedź: BD ma być wtórnikiem emiterowym dla wtórnika emiterowego mocy :)
    PS. Doprowadziłeś do spalenia BD :)
  • #12 12524427
    pogi13
    Poziom 14  
    Po tym co na szybko znalazłem w internecie wnioskuję, że to jest wtórnik emiterowy :)
    Załączniki:
    • untitled.v3.pdf (40.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #14 12524462
    pogi13
    Poziom 14  
    korrus666 napisał:
    Jeszcze dołożyłbym rezystor jakieś 1k łączący emiter BD139 z wyjściem układu
    0.25W czy większej mocy?
  • #15 12524525
    Skwantowany
    Poziom 20  
    korrus666 napisał:
    Jeszcze dołożyłbym rezystor jakieś 1k łączący emiter BD139 z wyjściem układu.

Po co ten rezystor tutaj?

A czy ktoś przeliczył moce na rezystorach 0,22 Ohm przy tranzystorach? Nikogo to nie razi w oczka? :)

No i kolejna sprawa, jeśli już zapadła decyzja o tym BD, to trzeba przeliczyć moc na potencjometrze (a nikt tego chyba nie zrobił?), prąd płynący przy max obciążeniu do bazy BD i zaproponować nową wartość potencjometrau.

A po tym wszystkim może wreszcie ktoś zaproponuje zamiast tego BD jakiegoś darlingtona albo superbeta :)
  • #16 12528700
    pogi13
    Poziom 14  
    Skwantowany napisał:
    A czy ktoś przeliczył moce na rezystorach 0,22 Ohm przy tranzystorach? Nikogo to nie razi w oczka? :)

Na pewno 5W są za małe :) a są one w ogóle potrzebne? na niektórych schematach widziałem łączenie tranzystorów bez rezystorów emiterowych.
    Skwantowany napisał:
    No i kolejna sprawa, jeśli już zapadła decyzja o tym BD, to trzeba przeliczyć moc na potencjometrze (a nikt tego chyba nie zrobił?), prąd płynący przy max obciążeniu do bazy BD i zaproponować nową wartość potencjometrau.

W jaki sposób to zrobić?
    Skwantowany napisał:
    A po tym wszystkim może wreszcie ktoś zaproponuje zamiast tego BD jakiegoś darlingtona albo superbeta :)

Pierwsze testy pokazały że...niczego on nie zmienia :) regulacja nadal od 0-6V 0-3,5A ;/
  • #17 12528747
    Skwantowany
    Poziom 20  
    Testy testami, ale jak testujesz, co podłączasz, czym mierzysz ... jak nie zdradzisz takich tajemnic i wszystkiego nie podasz włącznie z napięciami wejściowymi AC (czyli ile na obciążeniu na DC i ile na wejściu na AC przy tym samym obciążeniu, jakie obciążenie) to sobie możemy zgadywać ...

Poza tym, tam masz prostownik jednopołówkowy. Jak chcesz się przekonać co zmierzy i jaka byłaby regulacja przy dwupołówkowym, to podłącz na wyjściu jakiś kondensator rzędu dziesiątek uF i obciążenie równolegle do niego rzędu 10K Ohm i zobacz jaki masz zakres regulacji miernikiem cyfrowym, bo zakładam że takiego używasz.

A poza tym kolejna zagadka :)
    Skoro na wejściu chcesz dać nawet 100V AC, to co z mocą wydzielaną na tranzystorach mocy i co z Vce tych tranzystorów które jest niższe niż twoje 100V?
  • #18 12531533
    korrus666
    Poziom 40  
    Ocena: 476
    Poza tym napięcie będzie pływało w zależności od obciążenia, żeby było dobrze trzeba by dorzucić układ stabilizacji z napięciem odniesienia. Najprościej dodać diodę zenera jako źródło napięcia odniesienia i wzmacniacz operacyjny do porównania napięcia z wyjściowym. Układ jest prosty jak drut.

A z tymi rezystorami 0.22 to nie siałbym paniki. Przy prądzie 4A na wyjściu regulatora moc strat na tych rezystorach nie przekroczy 2W więc 5W będą z dużym zapasem.

Kolego Skwantowany nie było mowie o napięciu 100V a tylko o zastosowaniu mostka na 100V.

Pogi13 pokaż jak to testujesz, jak obciążasz. Zakres regulacji powinien być większy dla małego obciążenia.
  • #19 12531579
    Skwantowany
    Poziom 20  
    Już nie ma co przesadzać z tym układem stabilizacji :) Skoro autorowi wystarcza pulsujące nie filtrowane napięcie regulowane na zasadzie obcinania wierzchołków, to wystarczy dobrze pomyśleć z tranzystorem, co zostało już wcześniej zaproponowane :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmaga się z problemem ograniczonego zakresu regulacji napięcia w prostowniku, osiągając jedynie 0-6V. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym zastosowanie mostka prostowniczego zamiast diod jednopołówkowych, co pozwoliłoby na wykorzystanie pełnego napięcia AC. Zwrócono uwagę na konieczność użycia tranzystorów o wyższym wzmocnieniu (np. Darlingtonów) oraz dodanie tranzystora sterującego przed tranzystorami mocy. Użytkownik powinien również przemyśleć dobór potencjometru oraz rezystorów emiterowych, aby zapewnić odpowiednią regulację. Dodatkowo, zasugerowano dodanie układu stabilizacji z diodą Zenera i wzmacniaczem operacyjnym, aby poprawić stabilność napięcia wyjściowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA