logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem - Wyłączenie się komputera bez ponownej możliwości włączenia go.

MrOhay 25 Lip 2013 16:27 3927 21
REKLAMA
  • #1 12560228
    MrOhay
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,

Ostatnio doświadczam pewnego irytującego problemu z moim komputerem. Może zacznę od początku, żeby jak najdokładniej przedstawić sytuacje. Jakiś czas temu bawiłem się trochę niezdarnie z podkręcaniem mojego sprzętu. Zakupiłem nowe chłodzenie do procka i heja. W sumie na dłuższą metę nic z tego nie wyszło, powróciłem do oryginalnych ustawień z nadzieją, że jeszcze kiedyś się za to wezmę. Jakiś czas potem zacząłem mieć problemy z nagłym resetem komputera. Mianowicie, komputer resetował się(znacznie szybciej w stresie) po pewnym czasie użytkowania z komputera i tak się dzieje do teraz. Najgorsze w tym jest to, że po resecie trzeba go odłączyć od zasilania i dopiero po kilku godzinach da się go z powrotem uruchomić, gdyż w tym czasie nie ma żadnej reakcji przy naciskaniu przycisku odpowiedzialnego za rozruch komputera. Od razu odrzucam zakurzony sprzet czy skaczące temperatury, gdyż maszyna czyszczona jest przynajmniej raz na dwa tygodnie(ostatni raz kilka dni temu) sprężonym powietrzem. Cała lśni, a temperatury są zadowalające.

PS. Jestem laikiem, więc proszę o w miarę jasną odpowiedź co może być przyczyną problemu.

Specyfikacja:
    Intel i5 760 4x 2.80
    MSI GTX 460 Cyclone
    Zasilacz: Chieftec 500W
    RAM: 8GB
    Płyta główna: Gigabyte H55M-USB3

EDIT://

Podsumowanie:

Winowajcą jest płyta główna. Na angielskich forach można wyczytać miliony tematów opisujących mój problem, jednak nigdzie nie ma żadnej, konkretnej odpowiedzi jak temu zaradzić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12560311
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1656
    Jaka płyta główna?
    Wykonaj testy CPU,GPU w OCCT.
  • #3 12560497
    MrOhay
    Poziom 9  
    Płyta główna dodana - testy trwają. Edytuje post, kiedy będą wyniki.

Jeszcze nie włączyłem testów, gdyż zobaczyłem coś przedziwnego. Po włączeniu OCCT wartość przy CPU Frequency cały czas się zmienia. Original to stałe, oryginalne 2800 jednak Current cały czas skacze i spada od 1000 do nawet 3500, przybierając przy tym różne wartości. Co to może znaczyć? ;o
  • Pomocny post
    #4 12560515
    CamerDisco
    Poziom 24  
    Ocena: 23
    Zasilacza dobry, ale wypadałoby sprawdzić na innym, bo te objawy dotyczą zasilacza. A jak nie ma żadnej reakcji, spróbuj zewrzeć piny.
  • Pomocny post
    #5 12560537
    LA72
    Poziom 41  
    Wstaw wykresy z OCCT.
  • #6 12560542
    MrOhay
    Poziom 9  
    Ustawiłem godzinny test, po jego zakończeniu zrobię kolejny godzinny test karty graficznej i wstawię oba wykresy, ale to już wieczorem. Będę stale obserwował temat w poszukiwaniu Waszych odpowiedzi, dzięki!

PS. Temperatura proca w stresie to stałe 50 stopni, także wydaje mi się, że pod tym względem wszystko gra.

Karta się już skanuje.
    Załączniki:
    • Problem - Wyłączenie się komputera bez ponownej możliwości włączenia go. 2013-07-25-19h16-Volt5.png (28.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problem - Wyłączenie się komputera bez ponownej możliwości włączenia go. 2013-07-25-19h16-Volt3.png (32.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problem - Wyłączenie się komputera bez ponownej możliwości włączenia go. 2013-07-25-19h16-VCore.png (31.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problem - Wyłączenie się komputera bez ponownej możliwości włączenia go. 2013-07-25-19h16-GPU1.png (36.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problem - Wyłączenie się komputera bez ponownej możliwości włączenia go. 2013-07-25-19h16-CPU4.png (32.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problem - Wyłączenie się komputera bez ponownej możliwości włączenia go. 2013-07-25-19h16-CPU3.png (33.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problem - Wyłączenie się komputera bez ponownej możliwości włączenia go. 2013-07-25-19h16-CPU2.png (32.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problem - Wyłączenie się komputera bez ponownej możliwości włączenia go. 2013-07-25-19h16-CPU1.png (32.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #7 12560992
    vvavvek
    Poziom 10  
    Miałem podobny problem u siebie , u mnie winowajcą okazał się zasilacz,
    blue storm ii 500, przegrzewał się i "lag" później trzeba było go odpiąć od sieci i zaczekać 30 min by ruszył ,rozwiązałem problem rozbierając i czyszcząc wentylator , przy okazji wnętrze zasilacza po zabiegu dmucha z 4 razy mocniej i po problemie .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 12562258
    grzemach
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    przeważnie problem z włączaniem świadczy o problemie z kondensatorami. Jak one wyglądają?
    Interesują Ciebie kondensatory na płycie głównej, karcie graficznej i w zasilaczu.
  • #9 12562499
    MrOhay
    Poziom 9  
    Na moje oko kondensatory na płycie głównej i karcie graficznej wyglądają normalnie, żadnych wybrzuszeń czy zaschniętego płynu. Zasilaczem zajmę się od podszewki. Sprawdzę kondensatory i przy okazji dokładnie go wyczyszczę. Dam znać jaki będzie rezultat.

Poza tym, to że w OCCT CPU Frequency waha się pomiędzy różnymi wartościami to nic złego? Nigdy czegoś takiego nie miałem.

Podczas obciążania karty w OCCT, temperatura dochodzi do ~68 stopni i komputer się wyłącza. Z drugiej strony podczas obciążenia karty, zasilacz dostaje ostro po dupie i też musi się dużo bardziej wysilać. Jak więc sprawdzić co jest przyczyną?
    Załączniki:
    • Problem - Wyłączenie się komputera bez ponownej możliwości włączenia go. warto_____losowa.png (14.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problem - Wyłączenie się komputera bez ponownej możliwości włączenia go. losowa_warto____.png (15.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problem - Wyłączenie się komputera bez ponownej możliwości włączenia go. 3137.png (15.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problem - Wyłączenie się komputera bez ponownej możliwości włączenia go. 2800.png (14.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problem - Wyłączenie się komputera bez ponownej możliwości włączenia go. 1200.png (15.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 12563108
    LA72
    Poziom 41  
    Obciąż kartę graficzną maksymalnie i w międzyczasie zmierz napięcia na zasilaczu.
    Wystarczy na okres ok 2-5 minut.

Tak swoją drogą to nie chcę wyrokować, ale zanosi się na awarię karty graficznej.
  • #11 12564631
    MrOhay
    Poziom 9  
    Po rozebraniu całego komputera na części pierwsze wraz z zasilaczem i zużyciu trzech pojemników ze sprężonym powietrzem, komputer cały lśni a problemy ustały. Dziękuję za pomoc!

A jednak poleciałem z tym wszystkim za szybko. Wczoraj, sądząc, że już wszystko gra postanowiłem pobawić się w długo już odkładane OC. Podkręciłem procesor do stabilnego 4.00, podnosząc oczywiście napięcia. Zajęło mi to wszystko jakieś 5 godzinek i komputer się nie wysypał - jak nigdy. Aczkolwiek po zostawieniu komputera na 3 godzinny test, kiedy rano wstałem zauważyłem, że znowu nie da się go włączyć. Potem włączył się, ale tak jak zwykle zresztą o czym nie wspominałem wywalił: CMOS CHECKSUM ERROR i musiałem przywrócić ustawienia BIOSu, który z tego co kojarzę - zresetował się po tym twardym wyłączeniu komputera.(zawsze się tak robiło). Chyba jedyne co mi teraz zostało to sprawdzeniu jak komputer się miewa przy podłączonym innym zasilaczu.

EDIT:

Po przeglądnięciu angielskich forów dowiedziałem się, że jest to powszechny problem z moją płytą główną. Po pewnym czasie po prostu pojawia się problem z wyłączaniem się komputera bez możliwości ponownego uruchomienia. Jestem w trakcie szukania rozwiązania tego problemu, jeżeli ktoś chciałby mi w tym pomóc - byłoby świetnie! Pozdrawiam.

Jeden z serii tych problemów, gdzie wiele osób się z tym boryka i opisuje go ale nigdzie w sieci nie ma odpowiedzi.

A więc winowajca to płyta główna. Teraz jak to naprawić?
  • REKLAMA
  • #12 12596898
    k.b.kamil
    Poziom 9  
    wyczysc zasilacz i zobacz jak z pasta termoprzewodzaca procesora. Moze masz jakies spuchniete kondesatory w zasilaczu lub plycie glownej
  • #13 12596929
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 925
    Jeśli płyta jest na gwarancji pozostaje Ci ją oddać do naprawy gwarancyjnej.
    Jak sam zauważyłeś jesteś laikiem, więc nie masz cienia szansy naprawienia tej płyty.
  • #14 12612071
    akek
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    A ja stawiam na zasilacz. Dlaczego? Miałem podobne problemy z laptopem. Cuda robiłem - testy tego owego i innego nic nie dały wszystko OK. Po pewnym czasie pracy zwiecha i nie da się uruchomić. No to kabelek i do prądu. Buja się i tyle. Miałem problem ze zdiagnozowaniem, bo kabel od zasilacza nie styka. W laptopie bateria chyba się zużyła, ale to zamiennik i nie daje znaku że się kończy czas.
    Zobacz u Ciebie: pracował stabilnie dopóki nie podkręcałeś. To oznacza (jak sam piszesz) zwiększone napięcia i pobór mocy...
    Duże prawdopodobieństwo, że zasilacz nie wyrabia.
  • #15 12618618
    jakub_bystrzycki
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Pewnie masz za słaby zasilacz w stosunku do sprzętu pod niego podpiętego... spróbuj podłączać zbędne rzeczy ,np.dvd itp . i zostaw komp włączony na jakiś czas jak się nie wyłączy przy nic nie robieniu to masz już winowajce zasilacz....
  • #16 12619011
    psilos1
    Poziom 32  
    Ocena: 880
    Co wy wszyscy z tym zasilaczem!Winna jest płyta Gigaszajs,miałem dokładnie ten sam problem co autor tematu -płyta"poszła"do recyklingu.Teraz jadę na AsRock Extreme
  • #17 12619412
    Marcus175
    Poziom 10  
    Ocena: 21
    zasilacZ /brak pradu/spalona plyta glowna/ zepsuty wlacznik/przebicie na kablu . zacznij od wlacznika
  • #18 12623869
    kolarz_26
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Wahania częstotliwości zegara procesora mogą być spowodowane automatycznym podkręcaniem ustawionym w BIOS-ie. Nazwy funkcji są mało znane więc przez ciekawość można namieszać. W sprawie zasilacza to powiem, że jakość nawet 500W jest nieidealna. Nie przekonasz się dopóki nie wymienisz.
    Kolega ma GTX 460 i płytę Gigabyte i pomogła aktualizacja BIOS-u
  • #19 12624014
    tomiok
    Poziom 33  
    Ocena: 292
    Wszyscy się wypowiadają poza zainteresowanym @MrOhay.
    Może on się wypowie czy już dał sobie radę i co sprawdził do tej pory ?
  • #20 12624394
    starepc.pl
    Poziom 24  
    Ocena: 32
    Nauczcie się czytać, zresztą poirytowany autor pisał to pogrubionym drukiem... Winna jest płyta, nie zasilacz...
  • #21 12624430
    tomiok
    Poziom 33  
    Ocena: 292
    Tylko minęło kilka tygodni i nie wiemy, czy autor po prostu zmienił płytę, czy szuka nadal rozwiązania problemu.
    Milczy i może po problemie - tylko nikt nic nie pisze - Co się często zdarza przy użytkownikach którzy napisali tylko klika postów na całym forum :-/
  • #22 12627135
    MrOhay
    Poziom 9  
    Problem dalej występuję. Rozkręciłem płytę główną i mam zamiar posłac ja na gwarancje bo tak polecil mi support gigabyte. Dzieki za pomoc, temat do zamkniecia!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który wyłącza się samoczynnie i nie można go ponownie uruchomić bez odłączenia od zasilania na kilka godzin. Po podkręceniu procesora i wymianie chłodzenia, komputer zaczął się resetować, szczególnie pod obciążeniem. Użytkownik odrzuca problemy z temperaturą i kurzem, a w odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym zasilacz, kondensatory oraz płyta główna. Po przeprowadzeniu testów OCCT i czyszczeniu sprzętu, problemy nie ustępują. Użytkownik planuje wysłać płytę główną na gwarancję, co zostało zasugerowane przez wsparcie techniczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA