logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć prędkość roweru elektrycznego z silnikiem TDM-1W2 36V 500W?

bizon0786 27 Lip 2013 23:03 12144 3
REKLAMA
  • #1 12567397
    bizon0786
    Poziom 2  
    Ocena: 7
    Witam, ostatnio odkupiłem używany zestaw do konwersji roweru (koło z silnikiem TDM-1W2 36V 500W + sterownik TDK-2W 36V 500W i osprzęt), do tego dokupiłem baterie Lipo Turnigy połączone w pakiet 9S(37.8V po naładowaniu) 4.4Ah. Jest to moje pierwsze spotkanie z rowerem elektrycznym i powiem szczerze, że bardzo mi się spodobał pomysł elektrycznego roweru ;) . Przez 2 tygodnie dojeżdżałem nim do pracy, pokonując dziennie 26km i wyszło, że średnio wykorzystuję 3Ah przy średniej prędkości 26km/h. Między czasie robiłem jeszcze inne pomiary:
    - przy ruszaniu pobiera 850W (ruszając manetką i pedałując),
    - na prostej drodze bez pedałowania pobiera 240W przy prędkości 26km/h,
    - na prostej drodze pedałując pobiera 100W przy prędkości 29km/h,
    - pod stromą górkę bez pedałowania pobiera 450w przy prędkości 21km/h.
    Po tych pomiarach widać, że przy wspomaganiu silnik nie pobiera wcale tak dużo mocy i ma jeszcze spory zapas. Ciekawi mnie jaką prędkość by się dało osiągnąć po drobnych modyfikacjach sterownika?
    Na zdjęciach widać mikrokontroler NEC F9234, wzmacniacz UTC358 i jeszcze jakiś układ xc0608. Myślę, że wystarczyło by zmienić wartości rezystorów by rowerek rozwijał większe prędkości, tylko nie wiem które rezystory są za to odpowiedzialne i tu proszę o pomoc fachowców by rzucili okiem ;) :
    Jak zwiększyć prędkość roweru elektrycznego z silnikiem TDM-1W2 36V 500W? Jak zwiększyć prędkość roweru elektrycznego z silnikiem TDM-1W2 36V 500W?
  • REKLAMA
  • #2 12594473
    musculus
    Poziom 17  
    Ocena: 161
    Obrotów chyba nie zmienisz (łatwiej jest podnieść moment, ale obroty to trudniejsza sprawa). Może uda ci się kupić inny sterownik, który z tego silnika wyciągnie więcej, ale to niebezpieczna sprawa szczególnie, jeśli silnik jest wpleciony w przednie koło. Niebezpieczna dlatego, bo jak się taki "podrasowany" silnik rozleci przy dużej prędkości i zablokuje koło to możesz urwać widelec i polecieć na łeb do przodu.
    Jeśli chcesz jeździć na tym silniczku szybciej to najprostszym sposobem chyba będzie zmiana roweru na taki z większymi kołami i wplecenie silnika w większe koło.
  • REKLAMA
  • #3 18703190
    sanrom1
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • #4 18703536
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6673
    Pakiet powinien mieć 10s. Szybkość zależna od średnicy koła i przełożenia przekładni silnika. Modyfikacja sterownika nic nie da.
REKLAMA