logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chińska firma W1 stworzyła serię zegarków typu smartwatch

lulek.g 06 Wrz 2013 23:04 6555 8
REKLAMA
  • Chińska firma W1 stworzyła serię zegarków typu smartwatch Wygląda na to, że smartwatche staną się kolejnym segmentem, w którym rozegra się bitwa pomiędzy największymi producentami elektroniki, chociaż ciągle niepewny jest ich sukces wśród potencjalnych użytkowników. Dotychczas z wielkich graczy swój produkt tej klasy zaprezentował Samsung. Tymczasem do walki przystępują również mniejsze firmy. SmartWatch z Chin ogłosiła właśnie zamiar wypuszczenia na rynek własnej serii inteligentnych zegarków.

Zegarki należą do serii W1 i będą wyposażone w dotykowe ekrany o przekątnej 1,55 cala. Ponadto obsłużą łączność WiFi i Bluetooth, a do tego posiadają żyroskop i przyspieszeniomierz. Cena urządzenia nie jest jeszcze znana. Wiadomo, że będzie współpracował ze smartphonami działającymi w środowisku Android. Premiera zegarków przewidywana jest na późny wrzesień.

Źródło: Link

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    lulek.g
    Poziom 12  
    Specjalizuje się w: it
    lulek.g napisał 83 postów o ocenie 2. Mieszka w mieście Lublin. Jest z nami od 2013 roku.
  • REKLAMA
  • #2 12709616
    piotr_go
    Konstruktor DIY elektronika
    Ocena: 3350
    Takie zegarki są na rynku od dawna.
    Windows Mobile w zegarku widziałem już kilka lat temu.
    Jak dotąd popularność zerowa. Za krótko baterie trzymają.
  • #3 12710180
    Demmo
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    lulek.g napisał:
    SmartWatch z Chin ogłosiła
    .. czyli firma to SmartWatch
    lulek.g napisał:
    Zegarki należą do serii W1
    .. czyli W1 to seria
    a tytuł artykułu brzmi: "Chińska firma W1 stworzyła serię zegarków typu smartwatch" ;) Czyli jakoby na odwrót ;)

A źródło mówi, że firma nazywa się "Smart Devices" i wprowadza "W1 Smartwatch" :D
    No i wspomina nie tylko Samsunga ale i Quallcomm ;)
  • REKLAMA
  • #4 12710556
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 12710660
    jay_trojca
    Poziom 10  
    Saabotaz napisał:
    można by zrobić prosty zegarek działający jako bezprzewodowy zdalny pulpit.

Sony Ericsson jakiś czas temu wypuścił serię LiveView oraz SmartView,są to mikrowyświetlacze dla systemu android od bodajże 2.2 wzwyż.Również mają funkcję zegarka oraz innych pluginów które można skonfigurować w tel ;)
    Sam posiadam od 3mc LiveView do LG L9 i jestem zadowolony ponieważ nie muszę za każdym razem wyciągać cegiełki z kieszeni,bez problemu odczytuję sms,powiadomienia z fb i innych,e-maile oraz wiem kto do mnie dzwoni oraz mogę wyciszyć lub odrzucić połączenie.
    Bateria trzyma mi ok 5-6 dni,pracuje po ok 12-14h dziennie,na noc zegarek wyłączam.
    Pozdrawiam
  • #6 12710736
    Brutus_gsm
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    Jeśli z widocznością w słońcu będzie tak samo jak przy wszystkich nowych telefonach, to ja dziękuję bardzo za taki "zegarek" ;)
  • REKLAMA
  • #7 12718687
    Wykolejony
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    jay_trojca napisał:

Sam posiadam od 3mc LiveView do LG L9 i jestem zadowolony ponieważ nie muszę za każdym razem wyciągać cegiełki z kieszeni,bez problemu odczytuję sms,powiadomienia z fb i innych,e-maile oraz wiem kto do mnie dzwoni oraz mogę wyciszyć lub odrzucić połączenie.
    Bateria trzyma mi ok 5-6 dni,pracuje po ok 12-14h dziennie,na noc zegarek wyłączam.
    Pozdrawiam

Wgrywałeś jakiś firmware? Aktualnie się nie orientuję w temacie, ale jakiś czas temu miałem trochę z takim do czynienia. Kupiłem na prezent. Ciągle się rozłączał z urządzeniem, co jest znanym problemem, ale SE wypięło się na baranów którzy to kupili i wypuścili ulepszony smartwatch.

Z kolei SE wypuściło także kiedyś świetne zegarki wskazówkowe z niewielkim wyświetlaczem led i BT. Bardzo ładne i świetny pomysł, trzymały sporo na baterii i można takie czasem spotkać na allegro. Jednak te z kolei miały wadę w postaci rozszczelniających się wyświetlaczy które z czasem przygasały do zera, dlatego nie zaryzykowałem kupna takowego.
  • REKLAMA
  • #8 12718866
    jay_trojca
    Poziom 10  
    Wykolejony napisał:
    Wgrywałeś jakiś firmware? Aktualnie się nie orientuję w temacie, ale jakiś czas temu miałem trochę z takim do czynienia.Ciągle się rozłączał z urządzeniem, co jest znanym problemem

Zrobiłem jedynie upgrade firmowego poprzez se tool czy jakoś tak.
    Też się dużo naczytałem że z L9 będzie co chwila zrywać itp ale zrywa mi połączenie dopiero jak rozdziele urządzenia powyżej 5m od siebie,dodam iż tel współpracuje również ze słuchawką bluetooth i nie mam problemów z jednym jak i drugim.Zresztą jest odpowiednia aplikacja naprawiająca ten problem ale nie musze jej używac.
    Kiedy ja wybierałem sobie prezent na portalach aukcyjnych nie było prawie żadnego modelu wskazówkowego,jedynie mbw 150 ale za nierozsądną cene ;)
    Sam osobiście próbuje upolować mbw100,tyle OT.
    Podsumowując,SE ze swoimi LiveView i SmartWatch mieli całkiem niezły pomysł na użyteczny gadżet,LiveView to akurat podstawowe urządzenie wyświetlające podstawowe i najważniejsze dane,wszelkie powiadomienia typu sms,mail,fb oraz informacje kto dzwoni,zegarek z kalendarzem,dodatkowy mały wyświetlacz do robienia zdjęć telefonem :P i troche innych nie potrzebnych w sumie pluginów.
    Ja osobiście jestem bardzo zadowolony z wygody użytkowania w ten sposób mojego telefonu którego przeważnie trzymam w kieszeni i nie zawsze mam ochote go z niej wyciągac :P no ifc nie przeoczysz ważenj informacji gdy np jesteś na spotkaniu i masz wyciszony tel...
  • #9 12719677
    Wykolejony
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    jay_trojca napisał:

Zrobiłem jedynie upgrade firmowego poprzez se tool czy jakoś tak...
    ...Zresztą jest odpowiednia aplikacja naprawiająca ten problem ale nie musze jej używac.

Może SE przez ten czas zainteresowało się tematem i wypuściło nowy firmware. Mi żadne aplikacje nie pomagały na dłuższą metę, ale pamiętam że ktoś tam gotował customowy firmware i w tym pokładano nadzieję.

jay_trojca napisał:

Kiedy ja wybierałem sobie prezent na portalach aukcyjnych nie było prawie żadnego modelu wskazówkowego,jedynie mbw 150 ale za nierozsądną cene ;)
    Sam osobiście próbuje upolować mbw100,tyle OT.

Czasem pojawiają się też chińskie klony tych zegarków w rozsądniejszej cenie, ale widziałem że nie sprzedawały się za dobrze. Pewnie przez chińskie znaczki na zdjęciach i nie wyjaśniający wątpliwości opis. Ja nie zdecydowałem się tylko z obawy przed wspomnianą przeze mnie chorobą wyświetlacza.

jay_trojca napisał:
    LiveView to akurat podstawowe urządzenie wyświetlające podstawowe i najważniejsze dane,wszelkie powiadomienia typu sms,mail,fb oraz informacje kto dzwoni,zegarek z kalendarzem...

I tylko tego oczekiwałbym od takiego urządzenia. Wifi, dotyk, akcelerometr, żyroskop... Boże.
    Szkoda że chińczycy nie przywiązali większej uwagi serii MBW, po tylu latach taką funkcjonalność mogłyby mieć już zegarki z dworca. Ale to wszystko jak zwykle idzie w kierunku masywnego gadżeciarstwa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Chińska firma Smart Devices zapowiedziała wprowadzenie na rynek serii smartwatchy W1, które będą wyposażone w dotykowe ekrany o przekątnej 1,55 cala, łączność WiFi i Bluetooth, a także żyroskop i przyspieszeniomierz. Zegarki będą współpracować z urządzeniami działającymi w systemie Android, a ich premiera planowana jest na późny wrzesień. Użytkownicy wyrażają wątpliwości co do popularności smartwatchy, wskazując na problemy z żywotnością baterii oraz potrzebę posiadania smartfona do ich działania. W dyskusji wspomniano również o wcześniejszych produktach, takich jak Sony Ericsson LiveView i SmartView, które oferowały podobne funkcje, ale z różnymi doświadczeniami użytkowników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA