logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigabyte GA-EP43 - Komputer nie uruchamia się po czyszczeniu karty graficznej

tirith 23 Wrz 2013 00:16 1800 9
REKLAMA
  • #1 12767377
    tirith
    Poziom 9  
    Witam.

Mam problem z moim komputerem od początku kiedy go zakupiłem(używany). Komputer albo się restartował przy grach 3d albo wyskakiwał komunikat 'sterownik ekranu przestał odpowiadać ale odzyskał sprawność'. Nie było to bardzo upierdliwe ale co jakiś czas wracałem do tematu aby to zdiagnozować. No i dziś postanowiłem wyjąć grafikę i przeczyścić wszystko. Wymieniłem pastę termo przewodzącą i na GPU i na radiatorach na pamięciach.

Odpalam komputer i pokazuje się obraz z informacja ile jest pamięci po czym ekran znika(monitor przechodzi w stan stand by). Cały komp niby chodzi. Wiatraki się kręcą. Na płycie phase led są: zielony, zielony, pomarańczowy, czerwony.

Robiłem reset biosu, Wszystko sprawdziłem jeszcze raz. Bez zmian.

Zasilacz Modecom 450W, grafika Asus 250GTS, 4 GB ram GoodRam.
  • REKLAMA
  • #2 12767394
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    tirith napisał:
    Zasilacz Modecom 450W

ubił
    tirith napisał:
    grafika Asus 250GTS

lub płytę główną.

Podłącz pod zestaw inny zasilacz ale markowy w 100% sprawdzony, potem wypróbuj inną kartę graficzną w tej płycie. W tej kolejności.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
  • REKLAMA
  • #3 12767401
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    tirith napisał:
    Zasilacz Modecom

A dokładny model? Nie ma tam magicznego słowa FEEL?
  • Pomocny post
    #4 12767423
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Ponieważ ostatnią czynnością przed awarią było
    tirith napisał:
    Wymieniłem paste termo przewodzącą i na GPU i na radiatorach na pamięciach

to bardzo prawdopodobne jest uszkodzenie karty graficznej, i to wcale nie przez zasilacz. Sprawdź ją w innym komputerze.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 12767434
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15543
    jankolo napisał:
    Ponieważ ostatnią czynnością przed awarią było
    tirith napisał:

to bardzo prawdopodobne jest uszkodzenie karty graficznej, i to wcale nie przez zasilacz. Sprawdź ją w innym komputerze.

Lub za dużo kiepskiej jakości pasty która powoduje zwarcie na elementach umieszczonych na GPU lub w okolicach pamięci, pomijając fakt że radiatory na pamięciach montowane są z reguły za pośrednictwem taśmy dwustronnej termo przewodzącej.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #6 12767439
    safbot1st
    Poziom 43  
    tirith napisał:

Człowiek późną nocą nie widzi wiele.
    Autorze, pasty się nie kładzie na gołe pamięci!
    Usunąć, oczyścić alkoholem izopropylowym, wysuszyć, zostawić pamięci bez radiatorów na razie lub zamontować
    sosarek napisał:
    za pośrednictwem taśmy dwustronnej termo przewodzącej

Wtedy ewentualnie spróbować odpalić kartę.

Dodano po 50 [sekundy]:

Do sprawdzenia też, czy pasta nie dostała się w okolice elementów smd najbliżej rdzenia.
  • #7 12769577
    tirith
    Poziom 9  
    Może się nie sprecyzowałem. Uznałem to za mało istotne. Radiatorki oczywiście przykleiłem na taśme a rdzeń na paste. Jeszcze raz wszystko rozebrałem i wyczyściłem. Bez efektu.

Zasilacz to Modecom Premium 500 Pro i tylko tyle tam jest, nie licząc danych technicznych.

Jak padła karta to się lekko zdenerwuje. Człowiek chciał poprawić i niewiele ingerując zepsuł zupełnie :(

Dziś może uda mi się zamontować inna karte. Dam znac...
  • REKLAMA
  • #8 12772548
    tirith
    Poziom 9  
    Niestety coś z kartą się stało. Podejrzewam że wcześniej coś z nią było nie tak więc moje czyszczenie ją dobiło. Podłączyłem inną i wszystko działa sprawnie.
  • #9 12772669
    safbot1st
    Poziom 43  
    W wolnej chwili sprawdź tą niedziałającą, czy coś się nie dzieje złego pod chłodzeniem i jak pisałem w okolicy rdzenia/ spuchnięte kondensatory/ wylane elektrolity itp. itd.

Dodano po 40 [sekundy]:

tirith napisał:
    Podłączyłem inną i wszystko działa sprawnie.

Rozumiem, że w temacie "pozamiatane"?
  • #10 12772832
    tirith
    Poziom 9  
    safbot1st napisał:

Rozumiem, że w temacie "pozamiatane"?

Raczej tak. Spróbuję jeszcze reaktywować poprzednią kartę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który nie uruchamia się po czyszczeniu karty graficznej. Po wymianie pasty termoprzewodzącej i czyszczeniu, komputer pokazuje obraz, ale następnie ekran przechodzi w stan stand by. Użytkownik sprawdził zasilacz Modecom 450W oraz kartę graficzną Asus 250GTS, a także wykonał reset BIOS-u. Odpowiedzi sugerują, że problem może leżeć w uszkodzeniu karty graficznej, a także w ewentualnym zwarciu spowodowanym nadmiarem pasty termoprzewodzącej. Po podłączeniu innej karty graficznej komputer działa poprawnie, co potwierdza, że pierwotna karta mogła być uszkodzona.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA