logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sound Blaster Live 5.1 - podłączenie dekodera Philips 6010 do systemu 6 głośników

wrzaskun 17 Mar 2005 21:10 3734 9
REKLAMA
  • #1 1323948
    wrzaskun
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam

Mam własnoręcznie zrobiony system analogowy 6 głośników, oczywiście sprawny. Do mojego SB podlaczam 3x mini jack gdzie jak wiadomo wykorzystuje z karty wyjścia na przednie i tylne głośniki oraz zapożyczam wyjście cyfrowe przekształcone programowo w mikserze na centralny i woofer.

1. Mam takie pytanie w związku z tym. Gdzie teraz mam podłaczyc do karty muzycznej sygnał cyfrowy z dekodera cyfrowego philips 6010 jeśli mam zajęte te gniazdo przez woofer i centralny. Chciałbym słuchać muzyki z zatelity we wszystkich głośnikach.

Zaznaczam też ze stacje muzyczne oraz filmowe odbierane z dekodera cyfrowego nadaja też czasem w systemie 5.1
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1324616
    salmon
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 262
    Bezpośrednio sygnału z dekodera nie podłączysz, bo nawet to, co zająłeś to było wyjście SPDIF, a nie wejście. Jeśli masz na karcie wejście SPDIF do CD, to możesz je wyprowadzić - inne rozwiązanie to panel creative'a do tej karty (tylko czy tam było "elektryczne" wejście cyfrowe??? chyba tylko optyczne) lub odszukanie w mądrych publikacjach tego wejścia na złączu panela.
  • REKLAMA
  • #3 1324762
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    zadna filozofia wystarczy zwykly cinch podlaczony do odpowiednich pinow na karcie - rozpiska w necie i instrukcji karty......
    mozesz tez podlaczyc pod spdif od cdromu...
  • REKLAMA
  • #4 1325748
    wrzaskun
    Poziom 15  
    Dobra dzięki, odbieram dzwięk i wszystko słysze.

Tylko pozostaje teraz pytanie? jak puszcze dzwięk w winDVD np: MP3 albo CD to słysze symulacje dolby i dzwięk płynie w każdym głośniku mimo iż sygnał MP3 jest stereo, natomiast gdy wykorzystuje wejście cyfrowe SPDIF to mam tylko tradycyjnie stereo przod i tył mimo iż na wejściu podaje 5.1 cyfrowo.

Jak to ustawić aby sygnał cyfrowy 5.1 podany na wejściu SPDIF karty SB był normalnie rozkodowany na 6 głośników tak jak to jest podczas puszczenia płyty DVD normalnie z komputera w porgramie windvd.
  • #5 10314083
    MRCOCOset
    Poziom 11  
    wrzaskun napisał:
    Dobra dzięki, odbieram dzwięk i wszystko słysze.

Tylko pozostaje teraz pytanie? jak puszcze dzwięk w winDVD np: MP3 albo CD to słysze symulacje dolby i dzwięk płynie w każdym głośniku mimo iż sygnał MP3 jest stereo, natomiast gdy wykorzystuje wejście cyfrowe SPDIF to mam tylko tradycyjnie stereo przod i tył mimo iż na wejściu podaje 5.1 cyfrowo.

Jak to ustawić aby sygnał cyfrowy 5.1 podany na wejściu SPDIF karty SB był normalnie rozkodowany na 6 głośników tak jak to jest podczas puszczenia płyty DVD normalnie z komputera w porgramie windvd.

Witam. nie chcę zakładać nowego tematu. a dokładnie jestem na tym samym etapie co powyżej. Pytanie: "Jak to ustawić aby sygnał cyfrowy 5.1 podany na wejściu SPDIF karty SB był normalnie rozkodowany na 6 głośników"
  • REKLAMA
  • #6 10334797
    MRCOCOset
    Poziom 11  
    Witam ponownie wszystkich. Muszę wam się pochwalić, że sam rozwiązałem swój problem. Cztery dni szperania w internecie i własnych kombinacji. Jest udało się!
    Nie trzeba inwestować w nowy amplituner, kartę dźwiękową ani urządzenie DAC. Sam się zaskoczyłem wynikiem mojego dochodzenia.
    Potrafię już zdekodować zewnętrzne źródło cyfrowe wielokanałowe podłączone do zwykłego złącza SPDIF CD IN na karcie z systemem 5.1. I to bez znaczących (takich jak przez AC3filter i graphedit) opóźnień.
    Obecnie mam podłączone wszystko tak do testów:
    1) Odtw. DVD z ustawionym wyjściem PCM (nie beatstream)
    2) materiał to koncert w DD5.1
    3) w systemie (W764b) ustawiona częstotliwość próbkowania wejścia koniecznie na 48Khz
    Sound Blaster Live 5.1 - podłączenie dekodera Philips 6010 do systemu 6 głośników
    4)A teraz gwóźdź programu: Zainstalowane oprogramowanie SRS Audio Sandbox v.1.10.2.0 64bit
    5) Soft w systemie ustawiony na 5.1
    6) Ustawienia programu
    Sam byłem zaskoczony. Po takim ustawieniu dźwięk 2 kanałowy został zdekodowany do 5.1 (Wyszperałem w necie, że to całkiem normalne iż sygnał pcm jest wysyłany dwoma kanałami. Dopiero później jest dekodowany!) Podkreślam DEKODOWANY nie w sztuczny sposób przetworzony! Sprawdzałem to DVD testowym ( koleś gada kanał lewy, prawy tył i td. Wszystko się zgadza). I pamiętać należy o 48Khz inaczej mamy tylko dwa kanały.
    7) teraz Pozostaje tylko kwestia doprowadzenia dźwięku do tego SOFTU.
    Bez problemu w necie można znaleźć sposoby przekierowania line in do AC3 filtra i potem do SRS (za pomocą Graphedit) jednak to daje masakryczne opóźnienia i nie da się nic oglądać.
    Okazuje się, że nasz kochany system daje nam taką możliwość!
    Wystarczy włączyć nasłuchiwanie LINE IN przez SOFT SRS!
    Dzięki temu mamy bezpośrednio przekierowany dźwięk bez masakrycznych opóźnień.
    8) Dodatkowo mam zainstalowane sterowniki KX dzięki którym mam w zaawansowany sposób ustawione parametry każdego wyjścia głośnikowego.

Aby podłączyć telewizor z wyjściem optycznym wystarczy dokupić tylko Konwerter optyczny - wejście Toslink - wyjście RCA (S/PDIF)

To by było na tyle. Pozdrawiam wszystkich posiadaczy analogowych zestawów kina domowego oraz SB LIVE 5.1 :D
    Proszę o wasze komentarze w tym temacie.
  • #7 10338644
    Eidems
    Poziom 29  
    Ocena: 253
    Ten Sb działa bez problemów na win7 64bit? Ja za żadne skarby nie mogłem tego zrobić (miałem same problemy, karta sprawna), jakich użyłeś sterowników?
  • #8 10340156
    MRCOCOset
    Poziom 11  
    Eidems napisał:
    Ten Sb działa bez problemów na win7 64bit? Ja za żadne skarby nie mogłem tego zrobić (miałem same problemy, karta sprawna), jakich użyłeś sterowników?

Działa działa. Sterowniki KX driver 5.10.00.3550x64. Dzięki nim bez konfliktów miałem kiedyś jednocześnie zainstalowane 3 takie karty na jednej płycie bez konfliktów sprzętowych. Jednak trzeba było instalować po kolei jedną po drugiej.
  • #9 10380724
    MRCOCOset
    Poziom 11  
    A oto jak uzyskać opóźnienie 4ms (SPDIF line in > Processor > 5.1 Line OUT)

• #10 12015972
    wrzaskun
    Poziom 15  
    Temat rozwiązany

użytkownik @MRCOCOset podaje konkretne rozwiązanie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia dekodera cyfrowego Philips 6010 do karty dźwiękowej Sound Blaster Live 5.1 w celu uzyskania pełnego dźwięku 5.1 na systemie 6 głośników analogowych. Problemem jest brak wolnego wejścia cyfrowego SPDIF na karcie, gdyż jest ono wykorzystywane do sygnału centralnego i subwoofera. Wskazano, że wyjście SPDIF na karcie to wyjście, a nie wejście, co uniemożliwia bezpośrednie podłączenie dekodera. Rozwiązaniem jest wykorzystanie wejścia SPDIF CD-IN lub odpowiednie podłączenie sygnału cyfrowego do pinów karty. Autor po testach i konfiguracji systemu Windows 7 64-bit z użyciem sterowników KX driver 5.10.00.3550x64 oraz oprogramowania SRS Audio Sandbox v.1.10.2.0 uzyskał dekodowanie sygnału 5.1 z zewnętrznego źródła cyfrowego podłączonego do SPDIF CD-IN bez znaczących opóźnień. Kluczowe ustawienia to wyjście PCM z odtwarzacza DVD, częstotliwość próbkowania 48 kHz na wejściu SPDIF oraz konfiguracja systemu i oprogramowania na 5.1. Dzięki temu sygnał 5.1 jest poprawnie rozkodowany i odtwarzany na 6 głośnikach analogowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA