Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Scenic 1998r 2.0 benz, nie działąją kierunki, wycieraczki,podgrzewanie s

AZUKS 19 Oct 2013 20:25 19557 15
Relpol
    AZUKS
    Level 16  
    Witam w moim scenicu z 1998r. wystąpiła następująca usterka:
    Po włączeniu tylnej wycieraczki (która od zawsze ciężko chodziła), nie działają:
    - wycieraczki tył i przód
    - kierunkowskazy lewy i prawy (wszystkie)- ale awaryjne działają
    -podgrzewanie lusterek, tylnej szyby
    Sprawdziłem bezpieczniki i wszystkie są OK , pod maską też.
    Na desce rozdzielczej miga czerwona lampka cały czas z częstotliwością 1s, wcześniej ta lampka migała z mniejszą częstotliwością, ale tylko przy wyłączonym zapłonie i zamkniętym samochodzie. Teraz miga cały czas. Co to może być.
  • Relpol
    s.q
    Level 21  
    Witaj, a odpala normalnie?
    Sprawdź dokładnie bezpieczniki, jest tam opisany jako UCH.

Jak sam napisałeś zwarcie lub przeciążenie poszło z tylnej klapy.
    Silnik wycieraczki lub przewody w przelotce.
    AZUKS
    Level 16  
    Tak odpala normalnie.
    Jeśli chodzi o ten zaznaczony na czerwono to jest dobry. Renault Scenic 1998r 2.0 benz, nie działąją kierunki, wycieraczki,podgrzewanie s
    A od czego jest ten bezpiecznik?

Dodano po 1 [godziny] 32 [minuty]:

po co jest ten moduł zespolony w kabinie , skoro bezpiecznik jest dobry czy on mógł się uszkodzić. Wcześniej zanim ta awaria wystąpiła , to przy załączaniu przednich wycieraczek na chwilę załączała się tyna. Czy ten moduł może mieć z tym coś wspólnego?
  • Relpol
    michal200848
    Level 23  
    Przekaźniki do sprawdzenia.
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    A rozebrałeś wogóle tylną wycieraczke w celu jej odblokowania?
    Czy chcesz coraz silniejsze bezpieczniki wkładać o ile już zielonego nie włożyłeś .....
    AZUKS
    Level 16  
    Nie wkładałem żadnych bezpieczników, auto mam od 1 miesiąca. Uruchomiłem wycieraczkę psikając różnymi płynami i poszła, ale chodzi ciężko gdyż nieraz zatrzymuje się w połowie cyklu i dopiero po ponownym załączeniu dokańcza cykl. Wymiana to nie taka prosta sprawa, gdyż wszystko zardzewiałe i chcąc odkręcić to aż szyba trzeszczy. Jeszcze co do bezpieczników, to żaden się nie spalił jak pisałem wcześniej.
    AZUKS
    Level 16  
    Ale dla czego pulsuje czerwona lampka na desce ?

Dodano po 2 [minuty]:

Strumien swiadomosci swia wrote:
    To teraz trudno coś doradzić. Trzeba by było zasilić od tyłu układ który nie ma napięcia.
    A niefortunnie wykonanie spali uch.

Albo moduł jeśli jest jeszcze dobry.
    piachu1994
    Level 38  
    Witam
    Jezeli nie ma kierunkowskazow to moze byc uwalony przekaznik kierunkowskazow. Jezeli jest to 2.0 to sadze, ze skrzynka bezpiecznikow jest uszkodzona. Jak silniczek z tylu ciezko chodzi to moze najwyzszy czas wymienic, lub przesmarowac.
    vito998
    Level 10  
    Dokładnie do wymiany będzie skrzynka bezpieczników. Miałem identyczny przypadek w Lagunie 1 z tym motorem tylko ze u mnie doszło jeszcze brak świateł mijania. skrzynke kupiłem za 20 zł na szrocie i do dziś jest ok :)
    stolarek_1988
    Level 21  
    BSI/UCH wymagają programowania. To nie takie chop siup. Renault ma część obwodów zabezpieczających przed kradzieżą w ECU a częśc w UCH. Podmiana UCH wymaga kogoś kto przerzuci kody IMMO do nowego modułu.
    AZUKS
    Level 16  
    Awaria usunięta, przyczyną był silnik tylnej wycieraczki, jego duży prąd pobierany spowodował, że uszkodził się BSI/UCH . Moduł wymieniony pamięć przelutowana, wszystko OK.
    Oczywiście w końcu wymieniłem silniczek wycieraczki. Temat zamykam dzięki za porady.