logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

renault megane 1.6 96 - zblokowany silnik na biegach

maciejborys 12 Lis 2013 01:48 1875 9
REKLAMA
  • #1 12942470
    maciejborys
    Poziom 9  
    Witam wszystkich ,otóż przytrafił mi się dziwny przypadek z moja meganką . Wczoraj byłem na małej przejażdżce po czym wróciłem nią do domu zgasiłem , po jakiś 10 min zapaliłem znów na kilka minut i zgasiłem , po jakiejś godzinie chciałem dalej gdzieś jechać a tu niespodzianka ,silnik stoi w miejscu ani drgnie . Gdy przekręcam stacyjkę odnoszę wrażenie że rozrusznik jakby się zblokował i nie może się przekręcić , spróbowałem jednak odpalić na pych a tu kolejna niespodzianka ,gdy puszczam sprzęgło i wrzucam bieg koła stają w miejscu jakby się silnik zblokował . Próbowałem tego samego na wstecznym biegu jednak efekt ten sam ,koła momentalnie stają jakbym nacisnął hamulec . Dodam ę mam w niej uszczelkę do wymiany bo od jakiegoś czasu zaczęła trochę kopcić i zżera wodę . Wie ktoś co może być przyczyną takiego zblokowania silnika na biegach ? Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 12942599
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6409
    Wciśnij sprzęgło i zobacz czy przepchasz autko.
  • #3 12942620
    toku74
    Poziom 31  
    Ocena: 727
    Może rozrząd zerwał i zablokowało silnik.
  • REKLAMA
  • #4 12942928
    maciejborys
    Poziom 9  
    jak wciskam sprzęgło da rade pchać ale jak puszczam pisk opon i koła stoją , na rozrząd patrzyłem pasek cały ...
  • REKLAMA
  • #5 12942950
    majsster
    Poziom 23  
    Ocena: 254
    rozrusznik mógł się rozsypać kiedyś miałem podobny przypadek tylko że w innym aucie
  • REKLAMA
  • #6 12942979
    tomeks1992
    Poziom 20  
    Ocena: 84
    Nie łatwiej założyć klucz na koło pasowe i spróbować zakręcić?
  • #8 12943105
    maciejborys
    Poziom 9  
    spróbuje jednego i drugiego dam znać .
  • #9 12943132
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1086
    Nie krec sruba mocujaca kolo pasowe, bo moze sie to zle skonczyc, jesli ja choc troche poluzujesz.
    Odkrecenie swiec jest najpewniejszym sprawdzeniem co blokuje silnik.
  • #10 12943413
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2500
    Oczywiście że może kręcić, ale tylko w prawo, zgodnie z kierunkiem obrotów silnika. Śrub na kole pasowym jest z prawym gwintem więc nic się nie odkręci.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zablokowanym silnikiem w Renault Megane 1.6 z 1996 roku. Po krótkiej jeździe silnik przestał reagować na rozruch, a koła nie obracają się, nawet po wciśnięciu sprzęgła. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną może być uszkodzenie uszczelki, co prowadzi do nadmiernego zużycia wody i dymienia. W odpowiedziach sugerowane są różne diagnozy, w tym możliwość zerwania rozrządu, uszkodzenia rozrusznika, a także zablokowanie tłoków przez płyn w cylindrze. Rekomendowane działania obejmują sprawdzenie świec zapłonowych oraz próby kręcenia kołem pasowym.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA