logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Da się zbudować taki układ z pomocą mikrokontrolera?

albert.pracz 13 Lis 2013 19:42 2199 23
  • #1 12948504
    albert.pracz
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam, ostatnio zainteresowały mnie mikrokontrolery po obejrzeniu kilku filmików w internecie, tych prostych z migającą diodą LED i tych całkiem pokaźnych, które przekazywały sygnał do monitora LCD i odtwarzały sekwencje muzyki i obrazu. Wiem że to nie jest tak proste jak się wydaję ale mam nadzieje że dam radę. Mam zamiar zacząć naukę języka C żeby programować proste AVR (zamówiłem książkę kolegi z forum: tmf ;) ) Stąd chciałbym zapytać czy dałoby radę zrobić taki układ(nie od razu jako moje pierwsze dzieło), który sterował by silnikiem otwierającym bramę wjazdową na pilot np. jako połączenie GSM albo w inny bezprzewodowy sposób z zastosowaniem krańcówek i jakiejś fotokomórki, która przerwałaby i wróciła bramę do pozycji wyjściowej, jeśli spotkałaby przeszkodę? Wiem że to ambitne zadanie, chciałbym je wykonać jako zwieńczenie mojej nauki programowania. Czy to da się wykonać? Dziękuje z góry za jakieś konstruktywne odpowiedzi :)
  • #2 12948511
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Na pytanie czy się da - tak da się.
    Jak chcesz to sam zrobić to nie chcę odstraszać ale jak jesteś mocno ambitny to w rok ogarniesz temat ;)
  • #3 12948541
    albert.pracz
    Poziom 10  
    Co było by w tym zadaniu najtrudniejsze?
  • #4 12948569
    BlueDraco
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 421
    Połączenie wszystkiego w jedną całość. Zacznij od przećwiczenia każdego kawałka oddzielnie, a właściwie zacznij od przerwania timera zgłaszanego ze stałą częstotliwością, w którym pryktycznie wszystko będziesz robił.
  • #5 12948598
    albert.pracz
    Poziom 10  
    Mam bardzo dużo wolnego czasu, chcę się uczyć, może za rok pochwalę się swoim projektem. Ważne żeby był zapał. Często siedzę bez sensu na komputerze, czas to zmienić ;) Dzięki :)
  • #6 12948616
    Dawid237
    Poziom 10  
    Pewnie że sie da:) i wcale roku nie potrzebujesz, bez przesady, ja jednak uważam że robiąc taki sterownik, jak już się za to zabierzesz, należy zwrócić szczególną uwagę na bezpieczeństwo, jak coś pójdzie nie tak, można komuś zrobić krzywdę czego pewnie byś nie chciał (np, jakby fotokomorka nie zadziałala ktoś mógłby zostać mocno przygnieciony) w profesjonalnych automatach jest jeszcze specjalny układ który zatrzymuje brame i cofa w przypadku gdy np. ja mocno przytrzymasz, albo auto stanie jej na drodze (nic sie nie pogniecie:)), w projektach amatorskich to nawet radziłbym zrobić trzy zabezpieczenia:)
    Chętnie śledziłbym przebieg realizacji tego projektu tu na forum. Pozdrawiam
  • #7 12948665
    albert.pracz
    Poziom 10  
    Najpierw zabieram się do lektury, potem praca, następnie wyniki ;) To zabezpieczenie o którym mówisz to zabezpieczenie prądowe. Chyba chodzi tam o badanie prądu który pobiera silnik, jeśli pobiera go zbyt dużo wtedy układ dostaje taki sygnał ;)
  • #8 12948733
    Dawid237
    Poziom 10  
    Jest dużo kwestii do ogarnięcia w sterowaniu bramą, elektronika analogowa, cyfrowa, radiowa itp itd, i dobrze piszesz najpierw lektura-podstawy, potem konkrety, tylko nastaw się że nie wszystko od razu zawsze jakieś problemy się pojawią. Powoli i do przodu:) Szczerze powodzenia!
  • #9 12949121
    SeerKaza
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Najcięższe będzie dobre sterowanie silnikiem np by wykryć że brama natrafiła na jakiś opór (człowiek, pies, coś czego nie powinno byc na drodze bramy) da się to wykryć bo przy większym oporze podejrzewam że zwiększy się moc pobierana przez silnik. I obsługa modułu GPS. Reszta to sprawa dość prosta.
  • #10 12949173
    dondu
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 809
    Plany ambitne i ... realne jak najbardziej. Postępy zależą tylko od Ciebie :)
    Skoro dużo szukałeś, czytałeś i oglądałeś, to pewnie już byłeś, ale na wszelki wypadek, gdyby jednak nie: http://mikrokontrolery.blogspot.com/p/spis-tresci.html
    Powodzenia! :)
  • #11 12949180
    11111olo
    Poziom 42  
    Ostatnio w EdW był projekt na attiny 2313 sterownika bramy.

Może zacznij od lektury to będziesz o krok bliżej.
  • #12 12949314
    albert.pracz
    Poziom 10  
    Książka mam nadzieje jutro będzie, najpierw chcę poznać podstawy i nie rzucać się na głęboką wodę. Chodziło mi o nadajnik GSM, gdzie telefon byłby pilotem, dzwoniłbym pod numer modułu i brama by się otwierała. GPS, choć to też bardzo ciekawa opcja, kwestia nadajnika który też musiałby być cholernie skomplikowany i raczej nie do wykonania dla mnie.
  • #13 12949338
    SeerKaza
    Poziom 20  
    są gotowe moduły GSM fakt cena to koło 240 zł ale wystarczy podłączyć tylko karte sim i antene i oczywiście odpowiednia komunikacja

Dodano po 1 [minuty]:

szukaj G24 lite fajny moduł motoroli
  • #14 12949349
    albert.pracz
    Poziom 10  
    Gdybym chciał gotowy sprzęt nie było by problemem kupić sterowanie jakiejś renomowanej firmy. Czy projekt by się udał czy nie to i tak mogę się dużo nauczyć. Jeśli nie wypali przecież mogę zrobić coś innego :)
  • #15 12949393
    SeerKaza
    Poziom 20  
    Zbudowanie nadajnika/odbiornika gsm. Uwierz mi przerasta możliwości niejednego elektronika. W takim przypadku trzeba być wyspecjalizowanym w tematyce HF. GSM to koło 900MHz czyli mamy zagadnienia z linii długiej ( kawałek kabla nie jest już tylko kawałkiem kabla) A do strojenia tego wszystkiego trzeba mieć porządny sprzęt za kilka tys zł. Więc co do HF to samemu tego nie zrobisz musisz polegać na modułach. Ewentualnie możesz zrobić to po bluetooth i aplikacja w androidzie. I wysyłasz telefonem z odroidem po bt informacje by bramę otworzyć. Ale do bt też potrzebujesz gotowy moduł bo tam masz nie 900MHz tylko 2.4GHz czyli jeszcze więcej ale pewnie będzie taniej i ciekawiej.

Dodano po 1 [minuty]:

EDIT budowa modułu GSM nie przerasta niejednego elektronika. Tylko mało kto jest w stanie go zrobić pewnie tylko kilka osób na forum.
  • #16 12949434
    albert.pracz
    Poziom 10  
    Tak wiem, myślałem że chodzi o całe gotowe sterowanie. Gdyby nie ten pilot, zdaje mi się że było by w miarę łatwe.
  • #17 12949450
    SeerKaza
    Poziom 20  
    chodziło mi o moduł GSM tylko. Możesz nim wysyłać SMSy i odbierać a wiadomo w SMS mogą być komendy sterujące.
  • #18 12949457
    albert.pracz
    Poziom 10  
    Trochę kłopoltiwe było by wysyłanie tych sms ciągle, lepsze było by po prostu połączenie.
  • #19 12949471
    SeerKaza
    Poziom 20  
    Ale poco ciągłe?? Poza tym ile kasy by zjadło gdybyś miał ciągle połączenie telefoniczne z bramą. Jedne co mozna zrobić to albo SMSy (wysyłasz jak chcesz wjechać) albo jednak bluetooth
  • #20 12949475
    albert.pracz
    Poziom 10  
    Ja widziałbym to jako, nie wiem jak to powiedzieć, dzwonisz ale bez odbierania sam krótki sygnał.
  • #21 12949489
    SeerKaza
    Poziom 20  
    Trzeba doczytać sie w dokumentacje modułu. Ale powiem tobie że w takim przypadku jest owiele tańszy i łatwiejszy sposób. Bierzesz stary najtańszy telefon (np NOKIA nie gniotsa nie łamiotsa :P) Ustawiasz na wibracje. rozbierasz podłączasz się pod wibracje i masz sygnał przy dzwonieniu. Łatwe i tanie.
  • #22 12949515
    albert.pracz
    Poziom 10  
    Robiłem kiedyś z tego zapalniki do pirotechniki ;) tylko trzeba filtrować jakoś numery z sieci itp. bo mi operator będzie bramę otwierać ;)
  • #23 12950319
    11111olo
    Poziom 42  
    Tak czytam to i dziwi mnie jedno - optymizm autora tematu.
    Tego nie da się zrobić od tak od zera. Są gotowe moduły i w ten sposób można to wszystko poskładać.
    W sumie użycie GSM to wg mnie marny pomysł. Będziesz przed bramą a sieć komórkowa nie będzie działać i co wtedy? Będziesz pluł sobie w brodę jaki jesteś głupi.

Nie lepiej użyć gotowe piloty z keeloq? A nawet jakieś na podczerwień - te możesz zrobić sam.
  • #24 12951024
    SylwekK
    Poziom 32  
    Ocena: 2762
    11111olo napisał:
    Nie lepiej użyć gotowe piloty z keeloq?

... przy tym wcale nie są jakieś kosmicznie drogie takie radiolinie. Wtedy uC zajmuje się tylko badaniem stanu pinu i na jego podstawie otwiera lub zamyka bramę czy co tam jeszcze wymyślisz.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono możliwość zbudowania układu sterującego bramą wjazdową z wykorzystaniem mikrokontrolera, zdalnie sterowanego przez GSM lub Bluetooth. Uczestnicy podkreślili, że projekt jest ambitny, ale wykonalny, zwracając uwagę na kluczowe aspekty, takie jak bezpieczeństwo, detekcja przeszkód oraz integracja różnych komponentów. Wskazano na konieczność nauki podstaw programowania w języku C oraz praktycznego podejścia do realizacji projektu, zaczynając od prostszych zadań. Zasugerowano również wykorzystanie gotowych modułów GSM oraz alternatywnych rozwiązań, takich jak piloty radiowe lub podczerwieni, jako bardziej niezawodnych opcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA