logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stojak do mini wiertarki szlifierki

vidmo91 19 Sty 2014 14:54 11061 2
REKLAMA
  • Dobra alternatywa dla plastikowych stojaków z Chin. Wszystko kupione w Castoramie za około 25zł.(oprócz mini szlifierki)
    Konstrukcja jest złożona z prowadnic kulowych do szuflad oraz płytki i kątownika perforowanych. Uchwyt na wiertarkę to obejma do rur przykręcona śrubą M10. Dwie nakrętki służą do mocowania obejmy do płytki oraz zmieniania odległości wiertarki od płytki w razie takiej potrzeby.
    W roli sprężyny wykorzystałem rurkę silikonową, której pracę widać na ostatnich zdjęciach. Nałożyłem ją na śruby i przymocowałem drutem miedzianym do kątownika.
    Prowadnice przykręcone są śrubami M4x10 ze stożkową główką, co jest konieczne, żeby nie zahaczały o wózki w prowadnicach.
    Całość przykręciłem dla stabilności do grubej płyty MDF.
    Wszystko obrazują poniższe zdjęcia.
    Do wykonania potrzebowałem śrubokręta (do śrub M4 oraz wkrętów do drewna), kombinerek (do nakrętek M4), klucza 17 do śruby i nakrętek M10, oraz wiertarki do wywiercenia otworu pod śrubę M10.
    W przyszłości pokuszę się jeszcze o wajchę do obniżania wiertarki, ale chwilowo nie mam konkretnego pomysłu jak to zrobić (może jakiś pręt na zawiasie przykręconym do płyty drewnianej). Jeśli pomysł zrealizuję, to zaprezentuję tutaj swoje wyniki.
    Jak na razie stojak sprawdza się całkiem nieźle. Testowałem na złomowej płytce położonej na grubej tekturze, żeby nie zrobić dziury w podstawie. Stojak jest nieporównywalny z wierceniem "z ręki".

Stojak do mini wiertarki szlifierki Stojak do mini wiertarki szlifierki Stojak do mini wiertarki szlifierki Stojak do mini wiertarki szlifierki Stojak do mini wiertarki szlifierki

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    vidmo91
    Poziom 11  
    vidmo91 napisał 72 postów o ocenie 69. Mieszka w mieście Kraków. Jest z nami od 2009 roku.
  • REKLAMA
  • #2 13195468
    mickpr
    Poziom 39  
    Ocena: 295
    Ja bym dodał drugą obejmę - bo w jednej wiertarko-szlifierka może chodzić na boki (a powinna być opuszczana pionowo bez możliwości skrzywienia od pionu).
REKLAMA