logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic HT870 - przyczyny lekkiego buczenia subwoofera w ciszy

c0zi 08 Kwi 2005 13:36 1560 5
REKLAMA
  • #1 1386316
    c0zi
    Poziom 2  
    Witam.
    Posiadam zestaw kina domowego Panasonic HT870 i od pewnego czasu zaopserwowałem lekkie buczenie z subwoofera. Buczenie nie ulega wzmocnieniu ale słychac gdy jest cisza w pomieszczeniu. Czy możliwe że przepaliły się jakieś kondensatory? czy może wpływ na to mają kable antenowe i zasilające położone blisko suba.
    Prosze o fachową odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 1386326
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Jeżeli nie było, a się pojawiło, to przyczyna może być w upływności pojemności elektrolitów, takie zjawisko też daje nadmierny prąd spoczynkowy, ale myślę, że tam nic nie kręciłeś.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1386572
    c0zi
    Poziom 2  
    A czy można jakoś temu zaradzić samodzielnie i czy trzeba rozkrecać sprzęt.
    Jestem zielony w tych tematach.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1386621
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Podobno są tacy, co za pomocą znaków dymnych i czarów naprawiają, ale tu na elektrodzie jeszcze takiego nie spotkałem, musisz otworzyć żeby naprawić, inaczej się nie da, najprościej, to dolutuj jakieś kondensatory do zasilacza i sprawdź czy ustąpiło.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1389470
    tik_tak
    Poziom 36  
    Ocena: 372
    :arrow: janek11389- znów odpowiadasz w tematach Tobie obcych-nawet nie wiesz co to za sprzęt.Niemożliwe jest tam zmniejszenie pojemności filtrujących.
    :arrow: c0zi-to nowy sprzęt i pewnie jeszcze na gwarancji więc nic nie próbuj zmieniać.Odłącz wpierw zestaw od telewizora i innych źródeł zewnętrznych i zobacz czy nadal jest to buczenie.Możliwe że wprowadzają to inne sprzęty podłaczone do niego.W przypadku gdy objawy nie ustępują -tylko serwis.
  • #6 1390741
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1212
    Oczywiście - najpierw poodłączaj przewody i obserwuj. Najczęściej płynie prąd po ekranie któregoś z przewodów sygnałowych. Często bywa, że jedno z urządzeń ze sobą połączonych ma masę podłączoną do kołka uziemiającego a drugie nie. Wtedy filtr p. zakłóceniowy tego drugiego połączony jest z uziemieniem poprzez ekran przewodu łączącego oba urządzenia. Prąd płynący po ekranie indukuje napięcie sumujące się z użytecznym, stanowiącym sygnał sterujący.
    A kondensatory... w nowym urządzeniu? To ostatnio panaceum na wszystkie uszkodzenia (nawet w sprzęcie z odrobiną elektroniki).
REKLAMA