logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przęsło linii WN na słupach rurowych okolice Warszawy.

michalekk1 31 Maj 2014 09:16 4968 11
REKLAMA
  • #1 13650103
    michalekk1
    Poziom 24  
    Ocena: 105
    Cześć,
    poszukuję przęsła linii wysokiego napięcia (110 albo 220 kV) wybudowanego w oparciu o słupy rurowe. Moje wymagania są proste: potrzebuję płaskiego terenu i możliwie braku przeszkód terenowych w okolicy. Przed zapytaniem PSE i RWE co tam ukrywają postanowiłem spytać tutaj.
  • REKLAMA
  • #2 13652325
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4286
    Nie bardzo rozumiem o co chodzi ale tu w Alejach Jerozolimskich masz linie 220kV relacji Mory - Piaseczno - Kozienice, z kilkoma słupami rurowymi, które wymienili podczas ostatniej modernizacji.
  • REKLAMA
  • #3 13652473
    michalekk1
    Poziom 24  
    Łukasz-O napisał:
    Nie bardzo rozumiem o co chodzi

To jest jeden z moich faworytów, moje okolice to podjadę tam niedługo ;)
    A zainteresowanie bierze się ze zbliżania się pisania pracy inż ;)
  • #4 13652553
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ciekawostką linii Mory - Kozienice to zastosowanie nietypowych słupów, których nigdzie indziej znaleźć nie można. Mowa oczywiście o tych oryginalnych z lat budowy. Link, Link,
    Stojąc pod tą linią czuje i słyszy się respekt napięcia - tzn ulot ;)
  • REKLAMA
  • #5 13652559
    michalekk1
    Poziom 24  
    Łukasz-O napisał:
    Ciekawostką linii Mory - Kozienice to zastosowanie nietypowych słupów, których nigdzie indziej znaleźć nie można. Mowa oczywiście o tych oryginalnych z lat budowy.

To te nitowane, nie skręcane? Niemieckie zdaje się...
  • Pomocny post
    #6 13652570
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    One nie mogą być poniemieckie. Kozienice oddano do użytku na początku lat 70-tych, GPZ Mory też nie jest przedwojenny. Te słupy są skręcane, charakteryzują się inną (dużą) rozpiętością ramion przewodów odgromowych oraz specyficznym odgromowym zwodem pionowym na czubku konstrukcji.
  • #7 13652572
    michalekk1
    Poziom 24  
    Łukasz-O napisał:
    One nie mogą być poniemieckie. Kozienice oddano do użytku na początku lat 70-tych, GPZ Mory też nie jest przedwojenny. Te słupy są skręcane, charakteryzują się inną (dużą) rozpiętością ramion przewodów odgromowych oraz specyficznym odgromowym zwodem pionowym na czubku konstrukcji.

Ok, to coś pewnie mieszam z racji późnej pory. Ale to i tak ciekawa sprawa. Trzeba obejrzeć póki stoją i działają.
  • Pomocny post
    #8 13652580
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ta linia przebiega kilkaset metrów od działki moich rodziców, jak chcesz, to w przyszły weekend mogę sfotografować szczegóły słupów i linii jeśli Ci potrzeba do pracy inżynierskiej.
    Pamiętam jako dziecko, z kolegami chodziliśmy pod linię aby słuchać ulotu. Oczywiście wtedy nikt z nas nie wiedział co to ulot. Linia pierdziała i tyle - ot atrakcja :D
  • #9 13657779
    szymon122
    Poziom 38  
    Ocena: 757
    Mógłbym prosić o wstawienie tych zdjęć tutaj aby inni (w tym ja :D ) mogli je zobaczyć?
  • REKLAMA
  • #10 13658298
    michalekk1
    Poziom 24  
    Jak na razie zainteresował mnie ten odcinek zmodernizowany z użyciem słupów rurowych.
    Jeżeli chodzi o zdjęcia i szczegóły tej linii to na pewno nie zaszkodzą, mogę użyć jeżeli będzie pasowało potem w pisaniu. A wiedza zawsze się przyda ;)
  • Pomocny post
    #11 13685755
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Piszesz prace na zupełnie inny temat ale chciałbym jeszcze wrócić i sprostować to, co napisałem w poście # 6 i 8. Otóż, muszę przyznać się do błędu i zwrócić Tobie honor. Przeanalizowałem przebieg linii oraz dokopałem się do różnych dokumentów z różnych okresów czasu. Przyglądałem się też słupom z bliska.

W dokumentacji linii, słupy ze zdjęć widnieją pod nazwą "PN", co należy rozumieć jako poniemieckie. Odnalazłem też dokumenty z 1974r z wymiany izolatorów - wiadomo, że po dwóch latach eksploatacji linii Kozienice - Mory byłoby to dziwne.
    Na skanie z mapy ukazującej przebieg linii, w okolicach Białobrzeg widać wyraźne załamanie. Celowo nie zaznaczyłem wcinki do Piaseczna w miejscowości Łazy, które jest bez znaczenia.
    Od miejsca załamania zastosowane są zupełnie inne słupy (2x Mc2 i dalej M52).
    Link, Link
    Prawdopodobnie wykorzystano istniejące słupy PN z niedokończonej budowy innej linii przez Niemców. Być może Niemcy chcieli połączyć Warszawę z Radomiem i zastąpić istniejącą do dnia dzisiejszego na słupach betonowych (obecnie "zmodernizowana" linia SN 15kV kończy się w okolicach Grójca). Link.

Wracając do linii 220kV - pisałem, że słupy są skręcane, jednak po dzisiejszych odwiedzinach - śruby widoczne są tylko na nielicznych kątownikach. Pewnie z biegiem lat wymieniali poszczególne stężenia lub nawet krawężniki słupów.
  • Pomocny post
    #12 13943999
    orzech2003
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    W opisywanej przez Kolegów linii mogą pracować słupy niemieckie. Linia ta na wielu odcinkach jest pozostałością ciągu 150kV Rożnów - Tarnów Mościce - Starachowice - Szamoty (dzisiaj w warszawskiej dzielnicy Ursus) . Pierwszy odcinek Tarnów - Starachowice uruchomiono w drugiej połowie lat 30-tych, pozostałe odcinki wybudowali Niemcy. Odcinek Rożnów - Tarnów załączono pod napięcie w 1941 roku, odcinek Starachowice - Szamoty 10 maja 1942 roku. Ciąg pracował do 1944 roku, aż do dojścia do linii Tarnów Mościce - Starachowice frontu.
    Historię pierwszego odcinka opisano w Przeglądzie Elektrotechnicznym, 1937 rok, zeszyt 10, "Linie i stacje transformatorowe 150kV Mościce - Starachowice. Krótki opis techniczny".

Linie odcinkami załączano pod napięcie od 1947 roku, początkowo jako 110kV.

Co do linii biegnącej wzdłuż drogi nr 7, na słupach betonowych, jest to linia 35kV relacji Elektrownia Pruszków - Szczęśliwice - Zakłady Skoda - Okęcie (inna nazwa Paluch) - Sękocin - Kossot Leszczynka - Łazy - Tarczyn - Grójec. Linia ta nie była przewidziana do likwidacji po uruchomieniu linii 150kV.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat przęsła linii wysokiego napięcia (110 kV lub 220 kV) zbudowanego na słupach rurowych w okolicach Warszawy, preferując płaski teren bez przeszkód. W odpowiedziach wskazano na linię 220 kV Mory - Piaseczno - Kozienice, która zawiera nietypowe słupy, a także na ich historię, w tym na możliwe pochodzenie poniemieckie. Użytkownicy dzielą się informacjami o słupach, ich konstrukcji oraz oferują pomoc w dokumentacji fotograficznej dla celów inżynierskich.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA