logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pytanie o pewną linię najwyższego napięcia 400kV w Polsce.

MaroX885 26 Wrz 2023 13:35 4209 35
REKLAMA
  • #1 20747906
    MaroX885
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam. Nie wiem czy pytanie jest w dobrym dziale - no nic trudno, najwyżej dostanę bana. :( Poszukuję jakichś zdjęć/fotek/screenów pewnej linii elektroenergetycznej najwyższego napięcia o napięciu 400 kV, a konkretnie tej co ma przewody fazowe zawieszone w taki sposób, że każda faza jest na innym słupie, to się tyczy słupów mocnych tej linii - nie przelotowych. Jest to prawie na pewno linia zlokalizowana na terenie Polski. Słynna linia 750 kV Chmielnicka-Widełka ma właśnie taką konstrukcję jeśli chodzi o jej słupy mocne, ale to jest jakaś inna linia o napięciu 400 kV, ale wizualnie słupy mocne tej poszukiwanej przeze mnie linii wyglądają dość podobnie do tych z tej linii 750 kV Chmielnicka-Widełka. Nie ukrywam, że nie daje mi to spokoju i szukam cały czas w internecie żeby to gdzieś odnaleźć, ale nie daję już rady. Kiedyś gdzieś była właśnie jakaś fota tej linii na jakiejś stronie internetowej (chyba nawet polskiej), ale teraz nie umiem tego nigdzie odnaleźć - męczę się już z tym ze dwa dni i nic, nie wiem czy nie ma już tej strony internetowej, czy też ze mnie taka oferma. Niestety nie mogę tego znaleźć nigdzie w zakładkach ani w historii przeglądania na żadnej przeglądarce internetowej. Przewertowałem nawet mój stary komputer stacjonarny i stary laptop z nadzieją, że tam się gdzieś to może ostało, ale niestety lipa. Wiem, że to może dla niektórych niepotrzebne zawracanie głowy, ale za wszelką pomoc z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 20747933
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6589
    Coś pomyliłeś. Jedyną w Polsce linią o takiej konstrukcji jest wspomniana 750 kV Chmielnickaja, nieczynna zresztą.
    Nie istnieje żadna inna, tym bardziej 400 kV.
    Wiem coś o tym, bo brałem udział w szerokim projekcie mapowania linii energetycznych na serwisie Openstreetmap, czego również efektem jest mapa zamieszczona w tym temacie: Link
    Jedynym co może przypominać taki układ, to przedpola dużych stacji, na których trwa szeroko zakrojona przebudowa i w jej trakcie tymczasowo tworzone są jakieś nietypowe "bajpasy".
  • REKLAMA
  • #4 20748189
    MaroX885
    Poziom 9  
    @haneb Tak, też o tym ostatnio usłyszałem. Oficjalnie chyba od 15 maja tego roku. Chociaż pierwotnie jak ta linia została wybudowana też podobno pracowała "tylko" na 400 kV. Nawet tu na elektrodzie ktoś o tym pisał - chyba w temacie "Krajowy System Elektroenergetyczny (ciekawostki)".

EDIT: Tak zgadza się. Poniżej link na potwierdzenie tej tezy.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic395835-30.html#2551095

A poniżej linki potwierdzające uruchomienie tej linii.

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/now...-juz-gotowe-kiedy-ruszy-linia-rzeszow/yv8w574

https://pl.wikipedia.org/wiki/Linia_elektroen...zna_750_kV_Wide%C5%82ka_%E2%80%93_Chmielnicka

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Ruszyl-hande...-Chmielnicka-Elektrownia-Jadrowa-8540147.html
  • #5 20748244
    zbich70
    Poziom 43  
    Tak czy owak Kolega pyta o jakąś inną linię w Polsce o konstrukcji takiej samej jak chmielnicka, czyli jeden słup na jedną fazę.
    MaroX885 napisał:
    ale to jest jakaś inna linia o napięciu 400 kV, ale wizualnie słupy mocne tej poszukiwanej przeze mnie linii wyglądają dość podobnie do tych z tej linii 750 kV Chmielnicka-Widełka (...) Kiedyś gdzieś była właśnie jakaś fota tej linii na jakiejś stronie internetowej (chyba nawet polskiej), ale teraz nie umię tego odnaleźć nigdzie - męczę się już z tym ze dwa dni i nic
    Kolega oglądał zdjęcia linii chmielnickiej, ale pewnie były one źle opisane i dlatego kolega uznał, że istnieje jeszcze jakaś inna linia o takiej konstrukcji.
    Zapewniam, że w Polsce oprócz chmielnickiej, innej takiej nie ma.
  • #6 20748339
    MaroX885
    Poziom 9  
    Znalazłem coś bardzo podobnego - chociaż to nie jest dokładnie to czego szukałem, ale jest to linia 400 kV ze słupami bardzo podobnymi do tych jak na tej linii 750 kV Widełka-Chmielnicki.
    Załączniki:
    • Pytanie o pewną linię najwyższego napięcia 400kV w Polsce. 400kv pylon.jpg (2.35 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pytanie o pewną linię najwyższego napięcia 400kV w Polsce. 400kv pylon 6.jpg (1.41 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pytanie o pewną linię najwyższego napięcia 400kV w Polsce. 400kv pylon 4.jpg (3.09 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pytanie o pewną linię najwyższego napięcia 400kV w Polsce. 400kv pylon 3.jpg (2.99 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pytanie o pewną linię najwyższego napięcia 400kV w Polsce. 400kv pylon 5.png (42.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pytanie o pewną linię najwyższego napięcia 400kV w Polsce. 400kv pylon 2.jpg (2.31 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 20748425
    zbich70
    Poziom 43  
    MaroX885 napisał:
    Znalazłem coś bardzo podobnego
    To zapytaj autora tych zdjęć, gdzie zostały one wykonane.
  • #9 20748636
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    Trebaczew-Joachimów ma podobne przeloty jak te że zdjęcia.
  • #10 20748825
    MaroX885
    Poziom 9  
    @Łukasz-O Ten słup przelotowy 400 kV z przewodami fazowymi wiązkowymi (2 żyły na fazę) to fota z Węgier z miasta Győr. Natomiast foty z tymi słupami mocnymi 400 kV gdzie każda faza jest zawieszona na innym słupie, a przewody fazowe są wiązkowe (2 żyły na fazę) to zdjęcia z Rumunii z miasta Băicoi - te słupy które są pomalowane naprzemiennie na czerwono i biało, bo ten słup mocny 400 kV gdzie każda faza jest zawieszona na innym słupie, a przewody fazowe są wiązkowe (2 żyły na fazę), ale ma jednolity kolor to zdjęcie z Bułgarii z okolic Sofii.

EDIT: Jeszcze dwie nowe fotki. Ten słup mocny 400 kV (chyba, bo o tym szerzej w dalszej części tego postu) gdzie każda faza jest zawieszona na innym słupie, a przewody fazowe są jednożyłowe to zdjęcie z Danii. Chociaż czy to jest właśnie 400 kV (tak jest przynajmniej podpisane pod tym zdjęciem, że to 400 kV na stronie https://wiki.openstreetmap.org/wiki skąd wziąłem tą fotę) to mam wątpliwości, bo z reguły 400 kV to przynajmniej dwie żyły na fazę (u mnie na końcu wsi przebiega właśnie taka linia 400 kV jednotorowa z elektrowni Połaniec do Ostrowca Św. , też ma dwie żyły na fazę), a tu mamy tylko jedną żyłę na fazę więc chyba jednak nie bardzo z tym 400 kV - dla mnie to wygląda raczej na 220 kV skoro jest tylko jedna żyła na fazę, a może nawet na 110 kV patrząc po wysokości (dosyć niskiej mi się wydaję jak dla mnie przynajmniej, nie wiem jak Wy to ocenicie) tego słupa. Druga fotka to słup mocny 500 kV gdzie każda faza też jest zawieszona na innym słupie, a przewody fazowe są również wiązkowe (tym razem 3 żyły na fazę) - zdjęcie chyba z Gruzji z miasta Zestaponi.
    Załączniki:
    • Pytanie o pewną linię najwyższego napięcia 400kV w Polsce. 500kv pylon.jpg (4.24 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pytanie o pewną linię najwyższego napięcia 400kV w Polsce. 400kv pylon 8.jpg (111.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 20749948
    wada

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 732
    To może kolekcja różnych słupów 400kV koło stacji Pasikurowice
    https://maps.app.goo.gl/sFBVyaLNThU5i7RZ9
    lub
    https://maps.app.goo.gl/XHQbE9kRq9Yr6jFr9
    Można myszą pochodzić dookoła i po przybliżać każdy — i w ten sposób można pooglądać wszystkie linie energetyczne z tej mapy https://ebin.josm.pl/electricity/#6.15/52.241/19.349

A tu przykładowo Dobrzeń Opole https://maps.app.goo.gl/bHmESSqPyxH1i4gd9 lub druga strona stacji https://maps.app.goo.gl/UybdpWX4RcatDnk9A
    Konto firmowe:
    Elefant
    Wagonowa 34, Wrocław, 52-231 | Strona WWW: literyzmetalu.pl
  • #12 20750669
    zbich70
    Poziom 43  
    MaroX885 napisał:
    to zdjęcia z Rumunii z miasta Băicoi
    To akurat bez problemu można znaleźć na Street View: Link
    Natomiast co do pytania tytułowego: jak pisałem wcześniej, w granicach RP takie konstrukcje nie istnieją (oprócz linii 750 kV Chmielnicka - Rzeszów Widełka).

Tak czy owak nawet najnowsze linie budowane przez PSE-Operator są projektowane na słupach ze wszystkimi fazami na jednej konstrukcji wsporczej, najczęściej dwutorowe, a niekiedy nawet czterotorowe (patrz Poznań Plewiska, kierunek Kromolice).
    Ten pomysł aby każdą fazę wieszać na osobnym słupie raczej się w PL nie przyjął. Możliwe, że w takim wykonaniu są jakieś oszczędności na stali, ale za to jest znacznie szerszy pas technologiczny.
  • #14 20750706
    zbich70
    Poziom 43  
    wada napisał:
    co ciekawsze są naprzemiennie, raz pojedyncze a raz bramowe
    To akurat nic dziwnego. Sekcje odciągowe mają swoje ograniczenia, nie mogą ciągnąć się w nieskończoność. Nawet jeśli trasa linii jest prosta, to co jakiś odcinek muszą być słupy mocne.
    Ta zasada jest też na długich magistralnych liniach SN. Bez żadnych przeszkód terenowych jest seria słupów przelotowych i w szczerym polu jest słup mocny.
  • #15 20750723
    wada

zbich70 napisał:
    wada napisał:
    co ciekawsze są naprzemiennie, raz pojedyncze a raz bramowe
    To akurat nic dziwnego. Sekcje odciągowe mają swoje ograniczenia, nie mogą ciągnąć się w nieskończoność. Nawet jeśli trasa linii jest prosta, to co jakiś odcinek muszą być słupy mocne.
    Ta zasada jest też na długich magistralnych liniach SN. Bez żadnych przeszkód terenowych jest seria słupów przelotowych i w szczerym polu jest słup mocny.

A tak z ciekawości to które to są te słupy mocne ?
    bo tak patrząc z satelity google to są odcinki pojedynczych słupów i odcinki tych bramowych, i na prostych jak i na ostrych zakrętach widać i jedne i drugie typy ?
    Konto firmowe:
    Elefant
  • #16 20750737
    zbich70
    Poziom 43  
    wada napisał:
    A tak z ciekawości to które to są te słupy mocne ?
    Takie, które mogą przejąć naciąg całej sekcji. To są siły zbliżone do poziomych (lekko odchylonych wzdłuż krzywej łańcuchowej). Natomiast słupy przelotowe przenoszą tylko siły pionowe pochodzące od grawitacji oraz obciążenie wiatrem.
  • #17 20750745
    wada

Czyli tak na oko nie do odróżnienia.
    Przykładowo w jednym miejscu na prostej linii jest osiem takich jednakowych pojedynczych trójek Dwa słupy wysokiego napięcia stojące na polu pod błękitnym niebem.
    Konto firmowe:
    Elefant
  • #18 20750749
    zbich70
    Poziom 43  
    wada napisał:
    Czyli tak na oko nie do odróżnienia.
    Do odróżnienia bardzo łatwo. Zdejmij (wirtualnie) naprężenie z jednej strony i wszystko będzie jasne. Na fotce powyżej to słupy mocne.
  • #19 20750759
    wada

Czyli Energetyka to taki trochę "Syn Marnotrawny" jak na jednym prostym odcinku daje takie pojedyncze słupy mocne, a innym razem lekkie konstrukcje bramowe, i tylko na zakrętach wzmocnione dodatkowymi odciągami z lin ;)
    Wysoki słup wysokiego napięcia na tle pola i nieba.
    Konto firmowe:
    Elefant
  • #20 20750764
    zbich70
    Poziom 43  
    @wada
    Pokaż konkrety gdzie zostało to wykonane źle.
    Ale pokaż całość projektu wraz z obliczeniami. Jeśli go nie masz, to przestań pitolić banialuki.
    Konkrety podaj szanowny VIPie zasłużony dla Elektrody: o co tak właściwie pytasz? Piszesz aby pisać, czy masz w tym temacie jakąś misję do spełnienia?

Przypominam, że pytanie autora dotyczyło linii 400 kV zabudowanej na osobnych konstrukcjach wsporczych na każdą fazę.
    I takich w Polsce nie ma, to już zostało wyjaśnione.
    Na tym koniec dyskusji.
  • #21 20750800
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 743
    [quote="wada"jak na jednym prostym odcinku daje takie pojedyncze słupy mocne, a innym razem lekkie konstrukcje bramowe, i tylko na zakrętach wzmocnione dodatkowymi odciągami z lin ;)[/quote]
    Na szczęście w Elektrofni pracują trochę mądrzejsi panowie.
    wada napisał:
    Czyli Energetyka to taki trochę "Syn Marnotrawny"

To tak jakbyś poszedł do lekarza i zapytał się, czy pół tabletki wystarczy, bo tamtemu inny lekarz dał pół i żyje. A jest taniej.
    zbich70 napisał:
    Jeśli go nie masz, to przestań pitolić banialuki.

Kolega zaczyna się zachowywać jak lekarz. Czyżby miał szacunek do swojej wiedzy i lat nauki?
    zbich70 napisał:
    Na tym koniec dyskusji.

Ojej, czyżby lekarz pokazał drzwi pacjentowi wraz ze skierowaniem do doktora gugla niech się leczy?
  • #22 20750807
    MaroX885
    Poziom 9  
    A dlaczego właściwie ta linia Widełka-Chmielnicki nie pracuję na napięciu 750 kV, czyli takim na jakie była pierwotnie zaprojektowana ? Prawo UE zabrania stosowania tak wysokiego napięcia czy to jeszcze coś innego ? W Kazachstanie jest linia nawet o napięciu 1150 kV. Link poniżej.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Linia_elektroenergetyczna_Jekybastuz-Kokczetaw

Chociaż ona też chyba nie pracuje na napięciu na jakie została pierwotnie zaprojektowana, czyli 1150 kV. Przez trzy lata tylko chyba pracowała pod napięciem 1150 kV, a było to w latach chyba 1988-1991 po czym napięcie obniżono do "tylko" 500 kV. Tak pisze na rosyjskojęzycznej wikipedii. Przewody fazowe tej linii są oczywiście wiązkowe, a liczba żył na fazę to chyba aż 8 ! Wszystkie te 8 żył na każdej z faz jest oczywiście połączone odstępnikami - każda faza tworzy zatem kształt chyba ośmiokąta foremnego/równobocznego.
    Załączniki:
    • Pytanie o pewną linię najwyższego napięcia 400kV w Polsce. 1150kV 2.jpg (2.12 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pytanie o pewną linię najwyższego napięcia 400kV w Polsce. 1150kV.jpg (181.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 20750808
    zbich70
    Poziom 43  
    KonradGatek napisał:
    czyżby lekarz pokazał drzwi pacjentowi
    A możesz podać kto w tym temacie jest pytającym (pacjentem)?
    Autor tematu @MaroX885 czy może ktoś inny?
  • #24 20750818
    wada

@zbich70 Po co te nerwy i złośliwości — czy nie zauważyłeś że to dział "Elektryka Po godzinach" tu każdy może zadawać pytania , aby coś się dowiedzieć, zrozumieć , itp...
    Jak na współtwórcę map sieci energetycznych, to jest z twojej strony bardzo nie miłe, i złośliwe zachowanie :(
    Konto firmowe:
    Elefant
  • #25 20750821
    zbich70
    Poziom 43  
    MaroX885 napisał:
    A dlaczego właściwie ta linia Widełka-Chmielnicki nie pracuję na napięciu 750 kV, czyli takim na jakie była pierwotnie zaprojektowana ?

Kolego, to nie są pytania na forum elektroda.pl
    W tej kwestii zapytaj rzecznika prasowego PSE.
  • REKLAMA
  • #26 20750828
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 743
    MaroX885 napisał:
    Prawo UE zabrania stosowania tak wysokiego napięcia czy to jeszcze coś innego ?

Przede wszystkim mentalność ludzi. Sam widziałem plakat Nie dla linii 1200 kV, i wyjaśnienie 3x400kV.
    zbich70 napisał:
    A możesz podać kto w tym temacie jest pytającym (pacjentem)?

A mogę. proszę:
    zbich70 napisał:
    Pokaż konkrety gdzie zostało to wykonane źle. Ale pokaż całość projektu wraz z obliczeniami. Jeśli go nie masz, to przestań pitolić banialuki.
  • #27 20750835
    zbich70
    Poziom 43  
    KonradGatek napisał:
    A mogę. proszę:

Jakby co, to autorem tego tematu jest MaroX885
  • #28 20750855
    MaroX885
    Poziom 9  
    @zbich70 Wątpię szczerze czy rzecznik prasowy PSE w ogóle chciałbym gadać ze mną na ten temat - jeszcze jakbym zaczął go wypytywać o takie detale to mogliby mnie zacząć podejrzewać o planowanie jakichś działań sabotażowych wiadomo na czyje zlecenie, w końcu to infrastruktura krytyczna czy jak tam się to nazywa. :)
  • #29 20750868
    zbich70
    Poziom 43  
    MaroX885 napisał:
    w końcu to infrastruktura krytyczna
    No właśnie. Zatem czego oczekujesz od użytkowników elektroda.pl?
  • #30 20750937
    wada

zbich70 napisał:
    @wada
    Pokaż konkrety gdzie zostało to wykonane źle.
    Ale pokaż całość projektu wraz z obliczeniami. Jeśli go nie masz, to przestań pitolić banialuki.

Projekt — po różnorodności różnych typów słupów (8 różnych rodzajów), to widać że pisali go księgowi, podwykonawcy odcinków, i sponsorzy tacy jak Solorz itp...

Po stronie ukraińskiej przez dziesiątki kilometrów ciągnie się jeden rodzaj słupów i tylko na ostrych zakrętach są te pojedyncze na fazę.
    Słupy energetyczne na tle chmur na otwartej przestrzeni.
    https://maps.app.goo.gl/Jc8Srcp3tFgPxo2YA

Nawet te pojedyncze u nich są ciekawiej rozwiązane https://maps.app.goo.gl/4k9NoswYSovPRhhp7
    Elektrownie i infrastrukturę Ukraina ma raczej na wyższym poziomie niż my.

A tu dwie linie 700kV rozdzielają się https://maps.app.goo.gl/C7JmyTD3ddFrqN2h9
    Konto firmowe:
    Elefant

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania zdjęć linii elektroenergetycznej 400 kV w Polsce, która charakteryzuje się konstrukcją, w której każda faza jest zawieszona na osobnym słupie. Użytkownik wspomniał o podobieństwie do linii 750 kV Chmielnicka-Widełka, jednak uczestnicy dyskusji potwierdzili, że w Polsce nie istnieje inna linia o takiej konstrukcji. Wspomniano o nowej linii Rzeszów-Chmielnicka, która działa na 400 kV, ale nie ma potwierdzenia, że ma podobną konstrukcję. Uczestnicy podzielili się linkami do map i zdjęć, a także wskazali, że podobne konstrukcje występują w innych krajach, takich jak Węgry, Rumunia i Dania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA