logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skutki odłączenia PEN przy włączonym L w sieci TN-C - bezpieczeństwo?

literat 23 Cze 2014 23:32 4827 23
REKLAMA
  • #1 13735947
    literat
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich

Mam pytanie odnośnie przewodu "PEN".

W mojej skrzynce rozdzielczej są zamontowane 4 bezpieczniki typu: B10, B16 oraz 2 rozłączniki: pierwszy do głównego przewodu fazowego „L” natomiast drugi do głównego przewodu "PEN”

Zdecydowałem się na instalację takich rozłączników ze względu na bezpieczeństwo podczas burzy – w jednym momencie mogę odłączyć całe mieszkanie z prądu (odłączyć L i PEN) po to aby przypadkiem nie pojawiło się jakieś duże napięcie na przewodach podczas uderzenia pioruna… (taki mój pomysł – może nie do końca trafiony, ale …).

Dodam, że w moim blokowisku działa sieć elektryczna TN-C, czyli posiadamy tylko przewody L i PEN.

Jako laik mam parę prostych pytań, które mnie nurtują, pozwólcie, że je zadam:
    - co się stanie gdy odłączę przewód neutralny (czyli: PEN, niebieski) a pozostawię włączony tylko przewód fazowy (czyli L, brązowy, czarny)?
    Zrobiłem taki eksperyment na przykładzie żarówek – okazało się, że świeciły one ale tylko na 80% swojej mocy i często jakoś dziwnie migotały …
    - Co to właściwie oznacza i czym to grozi?

Proszę o wytłumaczenie mi to w prosty sposób…
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13735968
    fighter
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Kolego zaraz runie ci świat w tn-c nie ma "N" jest PEN
    Jako Laik powinieneś przestać się bawić w elektryka bo grozi to przykrymi konsekwencjami.
  • Pomocny post
    #3 13735974
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4282
    W TN-C nie ma przewodu N, jest PEN lub zero.

To co zrobiłeś jest bardzo niebezpieczne. Nie wolno przerywać przewodu zerowego, grozi porażeniem elektrycznym.
  • #4 13735987
    literat
    Poziom 10  
    Dziękuję za naprowadzenie… już poprawiłem…

Czyli muszę zlikwidować rozłącznik na przewodzie PEN …
    PEN ma być zawsze połączony bezpośrednio…
  • Pomocny post
    #5 13735988
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4272
    Skoro masz TN-C to na pewno nie masz przewodu N lecz przewód zerowy (PEN).
    Obowiązuje zasada: "Kto przerywa PEN'a ten rozumu nie ma".
    Nie wolno tego przewodu przerywać gdyż jest on przewodem ochronno-neutralnym i służy przede wszystkim ochronie przeciwporażeniowej.

Jego przerwanie spowoduje pojawienie się napięcia na stykach ochronnych gniazd a co za tym idzie na obudowach odbiorników wykonanych w I klasie ochronności doń przyłączonych. Napięcie to może zostać "rozwleczone" po całym budynku przez rury wodociągowe czy gazowe.

Natychmiast należy zlikwidować rozłącznik w przewodzie zerowym (PEN).
  • #6 13736000
    literat
    Poziom 10  
    Ok. czyli jeszcze dziś zlikwiduje ten mój pomysł…

Dodano po 2 [minuty]:

Czy takie rozłączenie PEN może uszkodzić samą sieć elektryczną w mieszkaniu?
    Czy raczej nie?
  • #7 13736009
    jann111
    Poziom 33  
    Ocena: 506
    kkas12 napisał:
    Natychmiast należy zlikwidować rozłącznik w przewodzie zerowym (PEN).

Lepiej poczekaj do jutra. Nie musisz się stresować moderatorem. To trzeba wykonać przede wszystkim bezpiecznie, a nie pod presją...
  • REKLAMA
  • #8 13736027
    literat
    Poziom 10  
    Czyli rozłącznik na przewodzie fazowym może zostać…
  • Pomocny post
    #9 13736033
    jann111
    Poziom 33  
    Rozłącznik w rozdzielnicy jest nawet wskazany.
    Ale jeśli nie jesteś elektrykiem to lepiej to komuś zlecić.
  • #10 13736052
    literat
    Poziom 10  
    Ok. czyli zostawiam rozłącznik tylko na głównym przewodzie fazowym.

Tak sobie myślę czy czasem w momencie odcięcia PEN nie uszkodziłem urządzeń, które są uziemione. Urządzenia te były odłączone za pomocą wyłącznika na listwie to może będzie dobrze…
  • #11 13736333
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 13736337
    .Jack
    Specjalista elektryk
    Ocena: 425
    literat napisał:
    Tak sobie myślę czy czasem w momencie odcięcia PEN nie uszkodziłem urządzeń

Podstawowe motto elektryków brzmi:
    Kto przerywa PEN-a ten rozumu nie ma.
    Jeżeli zasilanie jest trzema fazami, to takie uszkodzenie urządzeń 1 fazowych jest jak najbardziej realne, już nie mówiąc o niebezpieczeństwie porażenia prądem elektrycznym. PEN to także przewód ochronny. Nie można go odłączać ani przerywać.
  • #13 13738171
    kamo502
    Poziom 20  
    Ocena: 140
    Zapytam przy okazji (z ciekawości):

Przerywając PEN w instalacji 3f istnieje ryzyko uszkodzenia odbiorników 1f w wypadku:

-gdy podpięte są tylko odbiorniki 1f?
    -gdy podpięty jest jakiś odbiornik 3f?

czemu tak się dzieje?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 13738209
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1284
    Ponieważ na odbiorniku jednofazowym w instalacji trójfazowej, przy odłączonym "głównym" przewodzie neutralnym, może pojawić się napięcie międzyfazowe na zaciskach odbiornika(-ów).
    Gdy jeden odbiornik jest włączony pomiędzy L1 i N a drugi pomiędzy L2 i N to przewodem "wspólnym" będzie N. Gdy ten N przerwiemy, na przykład na zasilaniu rozdzielnicy, to prąd będzie się zamykać pomiędzy fazami obu tych urządzeń.
    L1 - N = 230V
    L1 - L2 = 400V

temat do przeczytania: Napięcie międzyfazowe (przepięcie) po odłączeniu N
  • #15 13738231
    kamo502
    Poziom 20  
    Ocena: 140
    Dziękuje

Ten obrazek pomógł zrozumieć
    Skutki odłączenia PEN przy włączonym L w sieci TN-C - bezpieczeństwo?
  • #16 13738405
    jann111
    Poziom 33  
    kamo502 napisał:
    Przerywając PEN w instalacji 3f istnieje ryzyko uszkodzenia odbiorników 1f

Ryzyko graniczące z pewnością, chyba ,że obwód się nie zamknie.Odbiorniki wtedy przeżyją ale osoba dotykająca taki odbiornik może już niemieć tego szczęścia.To jest właśnie ta największa "zaleta" układu TN-C.
  • #17 13742383
    literat
    Poziom 10  
    Dziękuje za wskazówki i objaśnienia.
    Teraz PEN jest podłączony bezpośrednio i na stałe, zaś faza jest wyłączana / włączana głównym wyłącznikiem odcinając dopływ prądu do wszystkich bezpieczników.

Mam jeszcze proste i pewnie dla Was banalne, śmieszne pytanie:
    Jak właściwie to się dzieje, że przy przerwaniu PEN faza może pojawić się na bolcach uziemiających gniazdek?
    Z tego co wiem to przecież L i PEN „biegną” osobnymi przewodami.
    Rozumiem, że w instalacjach TN-C uziemienie uzyskuje się łącząc bolec w gniazdku z niebieskim przewodem, to jakim cudem może pojawić się faza na bolcu uziemienia skoro faza jest w przewodzie brązowym…?

:| Na logikę: przy np. ucięciu żyły niebieskiej zostaje podłączona tylko żyła brązowa, czyli w gniazdku mamy tylko fazę zaś PEN jest nie obecny, czyli jakieś elektryczne urządzenie (np. żarówka) nie działa bo chyba nie ma zamknięcia obwodu…???
    A mimo wyłączenia głównego PEN to żarówki świecą - sprawdzałem …?

Dlaczego tak się dzieje…?
    :|
    Proszę wytłumaczcie mi to w jakiś prosty sposób.
  • Pomocny post
    #18 13742413
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3515
    literat napisał:
    Na logikę: przy np. ucięciu żyły niebieskiej zostaje podłączona tylko żyła brązowa, czyli w gniazdku mamy tylko fazę zaś PEN jest nie obecny, czyli jakieś elektryczne urządzenie (np. żarówka) nie działa bo chyba nie ma zamknięcia obwodu…???
    Ale ta żarówka podaje fazę poprzez włókno dalej - w tym przypadku do miejsca, w którym żyła niebieska jest przerwana.
    Ot, cała filozofia.
  • #19 13742427
    slawekx
    Poziom 29  
    Ocena: 195
    literat napisał:

A mimo wyłączenia głównego PEN to żarówki świecą - sprawdzałem …?

Dlaczego tak się dzieje…?
    :|
    Proszę wytłumaczcie mi to w jakiś prosty sposób.

Jak wyłączałeś PEN ? bez PEN żarówka nie świeci - chyba że różnicę potencjałów uzyskałeś w inny sposób.
  • REKLAMA
  • #20 13742463
    jann111
    Poziom 33  
    slawekx napisał:
    Jak wyłączałeś PEN ? bez PEN żarówka nie świeci - chyba że różnicę potencjałów uzyskałeś w inny sposób.

Kolego , w budynku wielorodzinnym zdublować PEN-a jest bardzo łatwo.Właściwie sam się "rozmnaża" - np. poprzez instalację gazową,c.o.,wodną a czasem jako gratis od sąsiada.
  • #21 13742473
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4282
    jann111 napisał:

Kolego , w budynku wielorodzinnym zdublować PEN-a jest bardzo łatwo.Właściwie sam się rozmnaża- np. poprzez instalację gazową,(...)

Pod warunkiem, że gniazdo, gdzie podłączona jest kuchenka posiada sprawny kołek ochronny ;)
  • #22 13742476
    jann111
    Poziom 33  
    Domyślnie- instalacja sprawna. :wink:
  • #23 13742495
    slawekx
    Poziom 29  
    Ocena: 195
    jann111 napisał:
    w budynku wielorodzinnym zdublować PEN-a jest bardzo łatwo.Właściwie sam się "rozmnaża" - np. poprzez instalację gazową,c.o.,wodną a czasem jako gratis od sąsiada.

Dlatego zapytałem się jak wyłączył PEN.
  • #24 13760344
    chemik143
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Niedawno trafiło mi się nawet mieszkanie gdzie przewód neutralny z nowej części instalacji szedł do skrzynki, a PEN ze starej części instalacji szedł do sąsiada. Właściwie jak zobaczyłem 4-polowy wylacznik w miejscu podpisanym "roznicówka" to od razu można było się domyślić, że poprzednik miał jakiś problem. Pewno zorientował się po zakończonym malowaniu ścian.
    Tak więc w starych wielorodzinnym budynkach można spotkać niezłe kwiatki, które z łatwością mogą przerosnąć oczekiwania.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z bezpieczeństwem odłączenia przewodu PEN w instalacji TN-C. Użytkownik zadał pytanie o skutki odłączenia przewodu neutralnego (PEN) przy włączonym przewodzie fazowym (L). Odpowiedzi wskazują, że przerywanie przewodu PEN jest niebezpieczne, ponieważ może prowadzić do porażenia prądem oraz uszkodzenia urządzeń elektrycznych. Użytkownicy podkreślają, że PEN pełni funkcję ochronną i nie powinien być odłączany. Zasugerowano, aby użytkownik zlikwidował rozłącznik na przewodzie PEN i pozostawił tylko rozłącznik na przewodzie fazowym. Wskazano również na ryzyko pojawienia się napięcia na stykach ochronnych gniazd w przypadku przerwania PEN, co może prowadzić do niebezpiecznych sytuacji. Użytkownik został zachęcony do zlecenia prac elektrycznych specjaliście.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA