logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uklad wlaczania/wylaczania 1 nacisnieciem

Skarabeusz87 21 Kwi 2005 19:48 4342 17
  • Dosc dlugo szukalem takiego schematu na elektrodzie ale nie udalo mi sie znalesc. Jest to prosciutki schemacik przezutnika typu D. Jedno nacisniecie przycisku powoduje odetkanie tranzystora i zalaczenie przekaznika a 2 nacisniecie reakcje odwrotna. Sterowac mozna w sumie dowolnym urzadzeniam, ja zastosowalem ten uklad jako wlacznik/wylacznik wzmacniacza(przekaznik z zestykami na 230V,2A)
    Załączniki:
    • Uklad wlaczania/wylaczania 1 nacisnieciem bez tytułu.JPG (38.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Skarabeusz87
    Poziom 15  
    Skarabeusz87 napisał 127 postów o ocenie 6, pomógł 9 razy. Mieszka w mieście Wrocław. Jest z nami od 2004 roku.
  • #2 1426102
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    Witam

Hehehe źle szukałeś!!! :) ja taki układ zamieściłem na elektrodze kilka miesięcy temu a potek jeszcze ktoś inny tylko nie co rozbudowany! więc nie jest to nowość .
  • #3 1427782
    Skarabeusz87
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    To wybacz:( nie mialem zamiaru robic plagiat...
  • #4 1427793
    Popak
    Moderator na urlopie...
    OK. Ja robiłe schemacik w protelu i dałem zasilacz sieciowy :)

Pozdarwiam
  • #5 1442365
    latawiec666
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    hehe w koncu cos co było mi potrzebne!!!!!! Ile A wytrzyma to cudo??
  • #6 1442422
    Skarabeusz87
    Poziom 15  
    Tzn sam uklad ma mala wydajnosc pradowa(ok10mA) ale dokladajac tranzystor mozna jego wydajnosc zwiekszac praktycznie bez ograniczen. Z BD139 osiaga przy tym pradzie bazy 250mA. Jezeli dolozysz np BD911(stworzysz uklad darlingtona) to wydajnosc pradowa siegnie ok 5A. Mozesz ew zastosowac jakis tranzystor polowy(np. irfz44)
  • #7 1730418
    karollo19
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam!!

Taki układ był mi potrzebny ok. rok temu. Szukałem i dopiero teraz znalazłem.

Chciałbym, aby ktoś napisał jak zrobić układ Darlingtona. Czy to coś takiego, że z emiter jednego tranzystora jest podłączony do bazy drugiego i oba kolektory złączone?

Jakie tranzystory użyć, aby mógł przepływać prąd ok. 8A?

Jako przycisk można użyć np. mikroswicha?

Z góry dziękuję za pomoc.
  • #8 1731831
    przysniciel

Poziom 19  
    Ocena: 139
    nie wiem czemu mi ten uklad nie dziala, zrobilem wszystko tak jak na schemacie i nie reaguje na zwarcie sw
    Konto firmowe:
    Indest
    Hetmańska 10, Białystok, 15-157 | Tel.: 509XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.indest.pl
  • #9 1731900
    Popak
    Moderator na urlopie...
    przysniciel<<< Ja pare razy zrobiłem układzik ten w załaczniku i działa w 100% i jest mojego autorstwa.
    Jak to nie bedzie do wzmacniacza mocy to wywal transformator i mostek a podłacz zwykły zasilacz 12V

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Uklad wlaczania/wylaczania 1 nacisnieciem poprawny schemat.GIF (120.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 1753540
    Skarabeusz87
    Poziom 15  
    karollo19- tak, to jest wlasnie uklad darlingtona. aby osiagnac wydajnosc 8A podlacz 2xBD911 lub najprosciej MOSFETA np buz11 lub irfz44. a co do ukladu to napewno dziala. Nalezy uwazac by US byl sprawny i sprawdzic czy aby napewno wszystko jest podlaczone jak powinno.
  • #11 1758573
    olo
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Witam
    Mam pytanie czy po zaniku napiecia zasilającego i ponownym pojawieniu układ nie załącza przekaźnika, ponieważ mam taki układzi na 4017 i własnie sie tak dzieje, przeszkadza to ponieważ mam to założone do sterowania światla w pokoju i czasem jak wylączą swiatło i potem włączą żarówka się sama zapala, a jak jest w tym ukladzie, układ resetowania zdaje egzamin??????????
  • #12 1758991
    Skarabeusz87
    Poziom 15  
    Tak, w tym rozwiazaniu uklad zerowania ukladu zdaje egzamin.
  • #13 1767369
    karollo19
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam!!
    Dźiś złożyłem ten układzik według schematu kolegi Skarabeusz87 i układ włącz się jednym przyciśnięciem. Jednak wyłączyć jest dość ciężko. Czasem od razu się wyłącza, ale przeważnie trzeba odczekać jakiś czas, aby wyłączyć. Czasami po zwarciu jest włączony, a po rozwarciu od razu się wyłącza.
    Co mogłem spartolić? Dodam, że wykonałem go także wg. schematu DjPopaka i było to samo.
    W schemacie Skarabeusza zamieniłem BD139 na BC547. Nie użyłem przycisku tylko zwierałem dwa przewody. Może to wina układu scalonego? Oznaczenie CD4013BE. Płytka wygląda na dobrze zaprojektowaną. Czy jako przełącznik należy wykożystać mikroswich?

Proszę pomóżcie
  • #14 4658117
    Skarabeusz87
    Poziom 15  
    Poprawiony schemat. Tam brakowalo kropki i nie ta nozka byla na zasilanie.
    Załączniki:
    • Uklad wlaczania/wylaczania 1 nacisnieciem 1 press.JPG (37.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 4660799
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1161
    Układ będzie oczywiście działał, ale nie jest to prawdziwy "załącz/wyłącz" za pomocą jednego przycisku, a to dla tego, że wymaga ciągłego zasilania, oraz nie jest zachowana "przerwa powietrzna".
    Prawdziwy załącz/wyłącz jest tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic179573-120.html
    Ten bardzo prosty układzik nadaje się do wszystkiego.
  • #16 4660853
    Skarabeusz87
    Poziom 15  
    Dobry uklad. Jest jednak pewna roznica, uklad na przerzutniku moze sterowac elementem bezstykowym jak np mosfet. Niekiedy to jest potrzebne.
  • #17 4660912
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1161
    Oczywiście, jeżeli nie występuje warunek "przerwy powietrznej".
    Stykiem przekażnika można sterować dosłownie wszystko, mosfet, tyrystor, tranzystor, optron, itd., wszędzie tam, gdzie nie jest konieczna duża częstotliwość powtarzania, a tak jest w przypadku przycisku załącz/wyłącz. Można nawet sterować przerzutnikiem, oczywiście, trzeba w przypadku sterowania przerzutnikiem dobudować układ eliminujący drgania styków, co i tak układowo będzie prostsze.
  • #18 4661472
    Skarabeusz87
    Poziom 15  
    Wszystko sie zgadza. Podany uklad na przerzutniku jest przykladowym pomyslem na realizacje ukladu zal/wyl na us oraz ew tranzystorze. Kazdy uklad ktory dziala i spelnia swoje zdanie jest ukladem dobrym i kazdy ma swoje wady i zalety. Nie kazdy uzytkownik chce miec zalaczanie stykowe mechaniczne i nie kazdy bedzie chcial montowac taki uklad na us.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy prostego układu załączania i wyłączania urządzenia za pomocą jednego przycisku, opartego na przerzutniku typu D (CD4013BE). Układ działa tak, że jedno naciśnięcie przycisku powoduje załączenie tranzystora i przekaźnika, a drugie naciśnięcie wyłącza je. Przekaźnik może sterować urządzeniami do 230V/2A, a prąd wyjściowy układu można zwiększyć przez zastosowanie dodatkowych tranzystorów, np. BD139 (do 250mA), układu Darlingtona z BD911 (do około 5A) lub tranzystora polowego MOSFET (np. IRFZ44, BUZ11) dla prądów do 8A. Wskazano, że układ wymaga ciągłego zasilania i nie jest całkowicie bezstykowy, ale może sterować elementami bezstykowymi. Poruszono kwestie poprawnego podłączenia i działania układu, w tym eliminacji drgań styków oraz resetowania przerzutnika po zaniku zasilania, co w tym schemacie działa prawidłowo. Zwrócono uwagę na konieczność stosowania odpowiedniego przycisku (np. mikroswitch) i poprawnego oznaczenia nóżek układu scalonego. Wskazano również na alternatywne rozwiązania i link do podobnego układu na elektrodzie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA