własnie tak sobie czytałem ten temat i zastanawia mnie jedną rzeczą, otóż montuje alarmy w pojazdach i mają one funkcję identyfikacji kierowcy (immobiliser) w postaci ukrytego przycisku czyli po włączeniu stacyjki przekaźnik automatycznie rozłącza dany obwód i auta nie uruchomimy aż do momentu naciścnięcia przycisku .. wtedy przekaźnik się wyłącza i załącza obwód i auto pali. jednak po wyłączeniu zapłonu przez 15 sek możemy ponownie włączyć auto bez wciskania przycisku bo układ liczy czas...
interesowałoby mnie takie urządzonko w którym po włączeniu zapłonu automatycznie włączałby się na stałe przekaźnik a możnaby było go wyłączyć przyciskiem jednak po wyłączeniu zapłonu musiałoby następować reset i tak na okrągło ewentualnie tak przez około 15 sekund mógłby pamiętać przyciśnięcie przycisku.
czy można przerobić tak ten ukłąd z początku tematu włącznik wyłącznik przekaźnika przyciskiem????
interesowałoby mnie takie urządzonko w którym po włączeniu zapłonu automatycznie włączałby się na stałe przekaźnik a możnaby było go wyłączyć przyciskiem jednak po wyłączeniu zapłonu musiałoby następować reset i tak na okrągło ewentualnie tak przez około 15 sekund mógłby pamiętać przyciśnięcie przycisku.
czy można przerobić tak ten ukłąd z początku tematu włącznik wyłącznik przekaźnika przyciskiem????