logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Metoda termotransferu PCB – toner schodzi z płytki podczas zdejmowania papieru

RexioManTM 18 Sie 2014 10:35 2592 13
  • #1 13886589
    RexioManTM
    Poziom 11  
    Witam, ostatnio bawię się z płytkami PCB, ale za diabli nie mogę ich wykonać. Chodzi o to, że dokładnie odtłuszczam i wycieram płytkę ze wszelakich brudów. Nastawiam żelazko na 2 kreski, kartkę z tonerem dokładnie przystawiam do płytki. Po minucie prasowania mam już widoczne ścieżki i teraz tak: jak wrzucam do wody na ok. 15 - 25 minut papier nie odchodzi tylko zostaje na płytce, a kiedy skrobie palcem odchodzi wraz z tonerem, prasowałem już minutę, dwie, trzy, pięć, dziesięć i za każdym razem efekt ten sam, chociaż zauważyłem, że tym dłużej prasuje tym mocniej się trzyma toner, ale z poradników wyczytałem, że 5 - 10 minut należy prasować. Proszę o jakieś sugestię co mogę robić nie tak? Złe odtłuszczanie? Prasowanie? Skrobanie? Pozdrawiam wszystkich i czekam na odpowiedzi :)
  • Pomocny post
    #2 13886684
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1050
    Najpierw papier ścierny, ale nie za drobny, bo nie ułatwia to zbytnio dalszej roboty, prasowanie, moczenie - woda z detergentem lub np octem.
  • #3 13886694
    Ekolog
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    I pamietaj ze to ma byc papier kredowy i wydruk laserowy. Ja ostatnio czyscilem plytke spirytusem salicylowym i wyszlo super.
  • #5 13886731
    RexioManTM
    Poziom 11  
    Czyszczę mocniejszą stroną gąbeczki do mycia naczyń, gdyż obecnie papier ścierny gdzieś mi się zapodział. Na obecną chwilę drukuję na zwykłym papierze, ponieważ w wielu poradnikach był tekst "Najlepiej użyć papieru kredowego, ale ja dzisiaj użyje zwykłego" i też wychodziło na tym zwykłym. Dzisiaj idę kupić papier kredowy i zobaczymy. Teraz znów próbuje przenieść mozaikę. Płytka obecnie się moczy w wodzie z proszkiem do prania, bo tego jeszcze nie próbowałem.

@Edit a i jeszcze jedno, czy czas moczenia ma znaczenie, czy mogę spokojnie zostawić płytkę na godzinę, dwie?
  • Pomocny post
    #6 13886926
    korrus666
    Poziom 40  
    Ocena: 476
    Zwykły papier zupełnie się do tego nie nadaje. Toner zbyt głęboko wsiąka i ciężko go dobrze naprasować. Można też użyć papieru z kolorowych czasopism. Ważne też aby przy prasowaniu dociskać czymś kartkę . Można przecierać szmatką lub jakimś wałkiem tak żeby docisnąć mocno kartkę do płytki w każdym miejscu.
  • #7 13887867
    RexioManTM
    Poziom 11  
    A jak długo prasować tę płytkę i jak długo można ją moczyć?
  • Pomocny post
    #8 13887886
    elektryku5
    Poziom 39  
    Musisz wyczuć, bo jeśli będzie zbyt długo, to ścieżki się zleją, jak zbyt krótko, to toner zostanie, moczyć możesz długo, ale już po kilku minutach w wodzie z detergentem papier kredowy powinien odejść.
  • #9 13887907
    RexioManTM
    Poziom 11  
    Ok dzięki, niedługo zamawiam papier kredowy na allegro, bo nie mam innego wyjścia, ponieważ u mnie w mieście mają tylko o gramaturze 250 g i za 28 zł, a na allegro 100 sztuk 90 g z przesyłką ok. 15 zł więc będę próbował.
  • #10 13891023
    RexioManTM
    Poziom 11  
    Ogólnie czekając na papier kredowy postanowiłem spróbować czegoś nowego. Przeniosłem toner na tyle ile się da, a resztę poprawiłem starannie pisakiem. Wytrawiłem i płytka wygląda idealnie tylko teraz pytanie, czy jak będę lutował cyną 1 mm jakieś elementy na padach, które znajdują się blisko siebie, to czy cyna się nie połączy z innymi padami? Dodam, że lutowałem ostatnio sobie wyświetlacz LCD tzn. piny, tak aby pasowały to płytki stykowej to cyna idealnie przechodziła na pady, ale co jeśli na mojej płytce pad ma 1 mm? Da radę.
  • Pomocny post
    #11 13891804
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 13893616
    RexioManTM
    Poziom 11  
    Temat w sumie już rozwiązany i bardzo wszystkim dziękuje, ale jeszcze jedno pytanko póki jeszcze nie zabrałem się za lutowanie moich wytrawionych płytek. Co zrobić jak zrobię zwarcie przy lutowaniu np. będę lutował ATmegę DIP i nóżki się złączą. Co wtedy robić? Działać szybko, czy spokojnie?
  • #13 13893832
    elektryku5
    Poziom 39  
    Jak dasz odpowiednią ilość spoiwa z topnikiem to się nie sklei nic, przy lutowaniu własnych PCB warto też dodać topnika poza tym w cynie, szczególnie gdy nie chce chwytać lub właśnie skleją się pady.

Pooglądaj poradniki na yt, bo wizualnie chyba łatwiej to przekazać.
  • #14 13893859
    RexioManTM
    Poziom 11  
    Dzięki wszystkim za pomoc ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik boryka się z problemem przenoszenia tonera na płytki PCB metodą termotransferu. Po dokładnym odtłuszczeniu i prasowaniu kartki z tonerem, toner nie odchodzi podczas moczenia w wodzie. Uczestnicy dyskusji sugerują użycie papieru kredowego oraz odpowiednich detergentów, takich jak ocet lub woda z detergentem, co może poprawić wyniki. Zwracają uwagę na znaczenie dociskania kartki podczas prasowania oraz na czas moczenia, który nie powinien być zbyt długi. Użytkownik planuje zakupić papier kredowy, aby sprawdzić, czy to rozwiąże problem. W dalszej części rozmowy poruszane są kwestie lutowania elementów na płytkach oraz zapobiegania zwarciom.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA