logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polonez Caro 1.6 GLE - brak iskry, zgasł w trakcie jazdy, nie odpala

James596 06 Paź 2014 21:27 4026 6
REKLAMA
  • #1 14020852
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 534
    Witajcie.

Mam problem z Polonezem Caro 1.6 GLE. Układ zapłonowy jest tam banalnie prosty, a jednak mnie przerasta. :|

W trakcie jazdy samochód zgasł, po pewnym czasie odpalił, dojechał na miejsce parkingowe, i tam został. Po tygodniu nieużywania odpalił, ale w trakcie jazdy zgasł - przed zgaśnięciem obrotomierz w dziwny sposób skoczył na wysokie wartości. Teraz zupełny brak iskry - i to po podpięciu świecy bezpośrednio do cewki, także kopułkę/palec można wyeliminować.

Co zostało sprawdzone?

* Podmieniony moduł zapłonowy na dwa inne egzemplarze, w tym nowy
    * Wymieniony przewód WN z cewki do kopułki
    * Podmieniona cewka na inną (obie mają pomiędzy dwoma zaciskami około 8 omów, pomiędzy wyprowadzeniem WN a jednym z bocznych ok. 6 kΩ)
    * Sprawdzone zasilanie cewki jak i modułu (+12V obecne)
    * Sprawdzony zielony przewód od aparatu do modułu (sprawny, ma pełne przejście także przy poruszaniu nim)

Pomimo powyższych działań - wciąż brak iskry. Czy można jakoś sprawdzić ustrojstwo wewnątrz aparatu zapłonowego, czy podaje prawidłowe impulsy?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14021081
    cezars65
    Poziom 24  
    Ocena: 282
    Najpierw sprawdż czy wałek aparatu zapłonowego nie ma dużego luzu, jak jest duży to występują zakłócenia wielkości szczeliny powietrznej pomiędzy wirnikiem a cewką. to co nazywasz ustrojstwem to cewka. Sprawdż czy ma przejście. Jak masz wątpliwości to wyjmnij aparat i obejrzyj organoleptycznie czy nie ma np. uszkodzeń mechanicznych .
  • REKLAMA
  • #3 14021095
    James596
    Poziom 29  
    Przy poruszaniu palcem rozdzielacza po zdjęciu kopułki widać zauważalny luz - tak na oko 10 stopni obrotu. Mam drugi aparat na podmianę, w razie potrzeby jestem w stanie go zmienić. Czy dostęp do cewki wewnątrz aparatu jest bezpośredni, czy wymaga demontażu całego aparatu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14021135
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6409
    Cewka do gle ma ponizej 1 oma.
    Sprawa prosta probierka pobudzasz modul zaplonowy na dwupinowym zlaczu i patrzysz czy jest iskra, jesli to aparat winny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 14021616
    robi1214
    Poziom 31  
    Ocena: 868
    Cewka w aparacie zapłonowym.
  • Pomocny post
    #6 14021767
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4427
    Wymieniłeś dokładnie wszystkie elementy poza jednym uszkodzonym. A auto krzyczało co zrobić:
    James596 napisał:
    przed zgaśnięciem obrotomierz w dziwny sposób skoczył na wysokie wartości.

Ale Ty byłeś głuchy na jego krzyk. Wymieniaj aparat lub bebechy ze środka.
  • #7 14024245
    James596
    Poziom 29  
    Nie miałem jeszcze styczności z taką usterką, stąd ignorancja na objawy ze strony samochodu. :)

Do rzeczy. Faktycznie, przyczyną okazała się cewka - zupełny brak przejścia, przerwany drut tuż pod izolacją. Pomiar sprawnej wykazał ok. 1,5kΩ, przełożona z innego aparatu. Po rozebraniu aparatu zapłonowego i założeniu sprawnej, ruszył 'od kopa' - aparat założyłem wg oznakowań zrobionych przed demontażem, może i dokładna regulacja byłaby wskazana, ale silnik pracuje jak przed usterką.

Także pozdrawiam wszystkich, i dziękuję za okazaną pomoc. :)

Może przyda się dla potomnych - Odkręcamy obudowę aparatu zapłonowego. Wyjmujemy aparat. Wybijamy kołek zabezpieczający w czarnym plastiku nałożonym na wałek aparatu - ja użyłem do tego imbusa, idealnie odpowiadającego średnicą kołkowi. Wyciągamy wałek do góry. Odkręcamy cewkę - trzy śruby 5,5. Montaż w odwrotnej kolejności, po wszystkim wymagana regulacja zapłonu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z Polonezem Caro 1.6 GLE, który zgasł podczas jazdy i nie odpalał z powodu braku iskry. Sprawdzono wiele elementów układu zapłonowego, w tym moduł zapłonowy, przewody WN oraz cewkę, jednak problem nie ustąpił. Po dalszej diagnostyce stwierdzono, że przyczyną usterki była uszkodzona cewka wewnątrz aparatu zapłonowego, co potwierdziły pomiary oporu. Po wymianie cewki samochód odpalił bez problemu. Użytkownik podzielił się również instrukcją demontażu aparatu zapłonowego oraz wymiany cewki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA