logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czytnik kart chipowych PHOENIX na jednym układzie scalonym

lechoo 01 Maj 2005 18:41 69207 52
  • Przedstawiam schemat prostego w budowie i taniego czytnika kart chipowych typu PHOENIX, zbudowanego przy użyciu jednego tylko układu scalonego 74HC04. Możliwych zastosowań czytnika kart nie muszę chyba przedstawiać, każdy znajdzie coś dla siebie :)

Prototypowy układ został zmontowany na kawałku uniwersalnej płytki drukowanej i umieszczony wraz z gniazdem karty w plastikowej obudowie. Szczegóły budowy czytnika przedstawiają załączone fotografie. Układ jest zasilany napięciem 5V uzyskiwanym z portu USB, dlatego na fotografiach widoczne są 2 przewody - jeden do portu szeregowego oraz drugi do zasilania czytnika. Użyte zostały gotowe przewody z fabrycznie wykonanymi wtyczkami. Można też wykorzystać do zasilania napięcie 5V dostępne na złączu joysticka.

Układ raczej nie wymaga rozbudowanych komentarzy, jedynie w razie problemów z uruchomieniem zalecam przede wszystkim sprawdzić pracę generatora 3,57MHz. Zamiast układu 74HC04 można użyć 74AC04, nie należy jednak stosować innych serii (HCT, ACT, LS, ALS) gdyż generator może nie działać prawidłowo. Dioda BAT85 jest diodą Schottky'ego i można ją zastąpić dowolną inną małosygnałową diodą Schottky'ego, nie należy stosować w jej miejsce zwykłej diody krzemowej, np. 1N4148. Wartości elementów biernych nie są krytyczne, np. w układzie modelowym zamiast rezystorów 22k użyto 20k, zamiast 1M - 470k, a także różne wartości rezystorów ograniczajacych prądy diod LED - 1k dla zielonej (zasilanie) i 560R dla czerwonej (transmisja danych).

W przedstawionym rozwiązaniu trochę nagięte zostały normy standardu RS232, jednak takie rozwiązanie z wykorzystaniem stanów 0/5V na złączu szeregowym jest często wykorzystywane nawet w komercyjnych układach, przykładem jest chociażby czytnik/programator kart JGPAP2. W ten sposób wyeliminowany został układ MAX232.

Estetów przepraszam za formę przedstawionego schematu - skan ręcznie wykonanego rysunku :)
    Załączniki:
    • Czytnik kart chipowych PHOENIX na jednym układzie scalonym phoenix_74hc04.jpg (9.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • phoenix_74hc04.zip (301.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    lechoo
    Poziom 39  
    lechoo napisał 5161 postów o ocenie 545, pomógł 377 razy. Mieszka w mieście łódzkie. Jest z nami od 2002 roku.
  • #2 1453921
    jaro_21
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Sorki za lamerskie pytanie ale czym się różni taka karta typu PHOENIX od zwykłej karty chipowej np. telefonicznej albo sim z komórki ?
    Czy takie karty też obsługuje ten układ ?

a to już wszystko jasne źle zrozumiałem zdanie :)
    thx
  • #4 1454717
    Seba_smd
    Poziom 17  
    Ocena: 54
    A gdzie jest program który to obsługuje ??????????
  • #5 1454760
    Lewho
    Poziom 15  
    Ocena: 55
    A ja zadam jeszcze bardziej lamerskie pytanie – do czego można wykorzystać ten programator?

Jaro_21: czy DXT? Bo avatar taki sam...
  • #7 1455331
    Myrek1
    Poziom 23  
    Ocena: 53
    Wszystko jest na www.dvb-board-pl.com :D

Bardzo fajny projekt.
  • #8 1456031
    tkordus
    Poziom 26  
    Ocena: 145
    a czy jest mozliwosc dostania gdzies programu do zczytania zawartosci karty kredytowej? Bo mam karte z chipem i ciekaw jestem co tam jest....
  • #9 1456259
    dad
    Poziom 2  
    A może taki ...
    i jak zawsze plik PCB w Protelu 2.8
    Załączniki:
    • Phoenix.zip (200.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 1456569
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 545
    dad napisał:
    A morze taki ...
    i jak zawshe plik PCB w Protelu 2.8

Co to za dziwny slogan? Może jeszcze tego nie wiesz (jesteś tu nowy), ale na tym forum piszemy w języku polskim.
  • #12 1460925
    otp2
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Przydatna konstrukcja, proste łatwe i faktycznie działa z moim kompem. Zazwyczj miałem problemy z tego typu prostymi układami (poziomy napięć). Jak używasz kilku komputerów to tylko konstrukcja na max232.
  • #13 1462474
    lechoo
    Poziom 39  
    otp2 napisał:
    Przydatna konstrukcja, proste łatwe i faktycznie działa z moim kompem. Zazwyczj miałem problemy z tego typu prostymi układami (poziomy napięć). Jak używasz kilku komputerów to tylko konstrukcja na max232.

Sprawdziłem z ciekawości ten mój czytnik na kilkunastu komputerach, w tym 2 laptopach, i z każdym działał bardzo dobrze :) Jak sobie coś można uprościć - to czemu tego nie zrobić :)
  • #14 1596789
    SławM
    Poziom 2  
    Czy ten czytnik będzie prawidłowo współpracował z oryginalną kartą kodową, np. kanału FullX1 kodowanego w systemie "@SHL".
    Mam kartę DVB - SkayStar2 w pececie oraz soft "DVBDREAM" z pluginem "Poor Man`s cam 2 (SECA)".
    Pomóżcie FACHOWCY.
  • #16 2805023
    isia-sz
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Taki programator łatwo mozna zbudować samemu z części starego dekodera philips ctu 900/00 wiem bo sam próbowałem.

Dodano po 11 [minuty]:

Podobny tylko bardziej profesjonalny programator podaje tutaj z elektroniki praktycznej
    Załączniki:
    • czytnik_programator_kart_chip_cz2.pdf (352.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • czytnik_prodramator_kart_chipowych_cz1.pdf (388.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 2805155
    jacobs242
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    ile będą kosztowały wszystkie elementy tego pierwszego układu?
  • #18 2805328
    lechoo
    Poziom 39  
    Ten czytnik z EP nie jest kompatybilny z PHOENIX.

Koszt elementów potrzebnych do zbudowania czytnika z pierwszego postu to kilkanaście zł, ja zbudowałem go z części które miałem pod ręką - nie musiałem nic kupować. Najdroższym elementem będzie zapewne gniazdo karty.
  • #19 2805358
    jacobs242
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    a są jeszcze programatory FUNPROG, czym to sie różni?? Tylko rodzaje obsługiwanych kart?

w niektórych PHOENIXach są dwa kwarce (do wyboru zworką - 3,5 i 6) - co to daje?

trzeba brać GND z USB i COMa, czy wystarczy tylko jedno?
  • #20 2806141
    lechoo
    Poziom 39  
    Funprog - jak sama nazwa wskazuje - służy do programowania kart FUN.

Drugi kwarc 6MHz pozwala "przetaktować" kartę, co czasami może być przydatne.

Ja podłączyłem masę zarówno w kablu zasilającym USB oraz COM, i wszystko działa dobrze.
  • #21 2885281
    _POCk_ee
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    podziekowania za schematy !!!!!!!!!!!! to jest to czego szukalem !!!!!!!!!!
    bardzo zadowolony jestem :]]]]]]]]]]]]]
  • #22 3239742
    gomes
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Tym programatorem zakoduje karte c+ czy fun 2 ?
  • #23 3241418
    mirek301
    Poziom 20  
    Ocena: 52
    tkordus napisał:
    a czy jest mozliwosc dostania gdzies programu do zczytania zawartosci karty kredytowej? Bo mam karte z chipem i ciekaw jestem co tam jest....

Karty kredytowe maja jednostke kryptograficzna i sa zabezpieczone kodem nawet do 2048b.
    jedynie terminale platnicze potrafia odczytac tylko to co potrzeba do zaplacenia, a reszte tylko i wylacznie terminale w oddzialach banku wydawcy karty.
    Szanse zobaczenia co jest na karcie zadne :(

Dodano po 9 [minuty]:

lechoo napisał:
    Funprog - jak sama nazwa wskazuje - służy do programowania kart FUN.

Drugi kwarc 6MHz pozwala "przetaktować" kartę, co czasami może być przydatne.

Ja podłączyłem masę zarówno w kablu zasilającym USB oraz COM, i wszystko działa dobrze.

Drugi kwar jest potrzebny do czytania z karty opartej na atmelu a nie jak napisal kolega przetaktowania karty.
    Sa tzw piccard na 16f84 piccard2 na 16f876 do tych uzywa sie 3,57Mhz a do funcard 90s8515 atmega i nowszych 6Mhz mowa oczywiscie o kartach chipowych a nie na laminacie.

Soft do zdobycia na stronach o TV Sat

Programator z EP byl wykonywany zgodnie ze standardem ISO dla kart chipowych.

Apropo kosztow to slot karty taki jak na zdjeciu to koszt od 2-4 pln na wolumenie.

Dodano po 13 [minuty]:

gomes napisał:
    Tym programatorem zakoduje karte c+ czy fun 2 ?

Karte C+ tak w ver.6 i 7 czyli stara i nowa szachownica odpowiednio seca 1 i seca 1.2.

Fun2 tylko do odczytu podobnie karty vitay

Nowych kart nie mylic z (c+) kart seca2,nagravision-alladyn, irdeto,conax 2 (TVN) nie ruszy bo siedza tam jednostki krypto i chronia przed nieautoryzowanym dostepem czy to odczytu czy zapisu.
  • #24 3297854
    lechoo
    Poziom 39  
    Karta SECA2 taktowana zegarem 6MHz szybciej przetwarza instrukcje niż przy zegarze 3,57MHz, co jest oczywiste i często wykorzystywane np. w sharingu.
  • #25 3300524
    macha
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    Czy do tego czytnika kart mogą być części z dekodera VideoCrypt VC200? Mam takie dwa i jeden mogę poświęcić.
  • #26 3331058
    mirek301
    Poziom 20  
    Ocena: 52
    lechoo napisał:
    Karta SECA2 taktowana zegarem 6MHz szybciej przetwarza instrukcje niż przy zegarze 3,57MHz, co jest oczywiste i często wykorzystywane np. w sharingu.

Kolego nie ma kart SECA 2 !!!! w polsce ani w zadnym innym kraju majacym C+ jakby sie u nich nie nazywal.System SECA 2 jest jak narazie za drogi jak na finanse nawet korporacji C+ pozatym wymaga zmiany sprzetu.Nie jest kompatybilny z wczesniejszymi wersjami.
    To co szumnie nazywasz karta seca2 to nowa wersja poprzedniej seca o nazwie seca 1.2 gdzie zmieniono tylko przesylanie kluczy i to by wspolpracowala z philipsami przejetymi po bylej w***i.

Za to napewno nie jest to temat na to forum !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • #27 3332631
    lechoo
    Poziom 39  
    Wszystko się zgadza, jednak utarła się potoczna nazwa Seca2 (Seca Mediaguard 2) i użyłem jej ze świadomością.
    A sharing - o ile robię to w obrębie własnego domku to nikt nie ma prawa się do mnie przyczepić...
  • #28 3357178
    anderss
    Poziom 11  
    ja się na ty kompletnie nieznałem ale teraz zaczyna mnie to strasznie interesować
  • #29 3499294
    vinap2
    Poziom 11  
    Mam odbiornik Big sat 5000 slim i czy dało by się wykożystac PHOENIXa do odbioru C+. Niewiem czy musi byc moduł do tego PHOENIXA czy nie.
  • #30 3500307
    Myrek1
    Poziom 23  
    Ocena: 53
    Jeśli ktoś jest zainteresowany DVB to są fora, takie jak www.dvb-board-pl.com

@vinap2, Chcesz phoenixa wykorzystać jako czytnik kart? Jeśli tak to nic z tego. W ferdkach czy dboxie tak, w twoim nie.

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono schemat prostego i taniego czytnika kart chipowych typu PHOENIX, zbudowanego na jednym układzie scalonym 74HC04 (można użyć 74AC04, ale nie innych serii). Układ zasilany jest napięciem 5V z portu USB lub złącza joysticka. Czytnik służy do odczytu i zapisu różnych kart chipowych, m.in. SIM, kart C+, POLSATU, a także kart kodowych stosowanych w dekoderach satelitarnych. Do obsługi kart wymagane są dedykowane programy, np. Fioletowy 3.3, UCDS, Simreader, które umożliwiają edycję i odczyt danych. Projekt jest prosty, działa stabilnie na wielu komputerach bez potrzeby stosowania układu MAX232, choć przy pracy na wielu maszynach zalecany jest MAX232 ze względu na poziomy napięć. Drugi kwarc 6 MHz w niektórych czytnikach PHOENIX pozwala na szybsze taktowanie kart opartych na mikrokontrolerach Atmel, co jest wykorzystywane np. w sharingu. Czytnik nie jest kompatybilny z programatorem z Elektroniki Praktycznej. Koszt budowy to kilkanaście złotych, najdroższym elementem jest gniazdo karty. PHOENIX różni się od JDM-ISO tym, że JDM-ISO służy wyłącznie do programowania kart Goldcard, natomiast PHOENIX jest interfejsem do komunikacji z różnymi kartami chipowymi (PayTV, GSM). Czytnik może współpracować z kartami DVB, np. C+ w systemie SECA, a także z kartami kodowymi w dekoderach takich jak Ferguson. Nie jest możliwe kopiowanie kart chipowych bez znajomości ich budowy i instrukcji, a karty kredytowe są zabezpieczone kryptograficznie i nie da się ich odczytać zwykłym czytnikiem. Schematy i projekty płytek dostępne są na forach tematycznych, m.in. www.dvb-board-pl.com.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA