komatssu napisał: To co się rzuca od razu w oczy - dławik Dł 1 powinien być za mostkiem prostowniczym, a nie w szereg z uzwojeniem wtórnym transformatora.
Jeżeli jest to w szeregu z diodami mostka to nie ma znaczenia, prąd będzie taki sam, napięcie również.
Kiedy spaliły mi się końcowe tranzystory to miałem takie same napięcia na wyjściu bez i z obciążeniem 1 kOhm jak z tranzystorami dobrymi, czyli pracowały jedynie tranzystory sterujące.
Prawdopodobnie źle działa zabezpieczenie prądowe przy szpilkach, może jakiś kondensator by się przydał.
Dostałem nowy transformato troszkę większy ale nie wiem ile zwojów nawinąć i jaką dać szczelinę.
Dodano po 16 [minuty]: redelektron napisał: Witam
Zabezpieczenie prądowe sprawdzisz zwiększając obciążenie - np kombinacje z żarówek 230V/15W lub rezystorów. Dopuki nie przekroczysz prądu ogranicznika przetwornica ma trzymać stabilnie napięcie wyjściowe. Jak ją przeciążysz to napięcie wyjściowe będzie spadać wraz ze wzrostem obciążenia a prąd wyjściowy będzie stały.
To mniej więcej tyle w kwestii ograniczników. Teraz pytania:
1. Co to jest obciązenie 1K?
2. Przejrzałeś jakiś datasheet TL494 zanim napisałeś ten temat?
Jeśli nie to zajrzyj do datasheeta TL494 prod. ONSEMI. Znajdziesz tam swój schemat (Fig.20).
3. Wstawiłeś diody D1, D2 i dławik DŁ?
4. Jaki prostownik dałeś na wyjściu?
5. Skąd masz te dane transformatora? Przy tak małej mocy klucze powinny być zimne na biegu jałowym.
Widzę dwa błędy w schemacie:
1. Usuń C5 i C6 a pin8 TL494 połącz z pinami 11 i 12.
2. Z pina 2 TL-a daj rezystor 4,7k do masy i ustaw napięcie wyjściowe na P1.
3. Kondensator na wyjściu ma być LOW ESR.
Tyle widzę na już z co jeszcze to się okaże. Narazie to popraw i poczytaj datasheeta. Ogólnie powinno działać chyba, że obliczenia dzielników napięcia ktoś skopał ale to już sam sobie spokojnie policzysz. Powodzenia
3. Wstawiłeś diody D1, D2 i dławik DŁ?
Nie wiem co to znaczy? diody i dławik są tak jak na schemacie.
1. Usuń C5 i C6 a pin8 TL494 połącz z pinami 11 i 12.
Na schemacie jest błąd, ma być mostek między pinami 8 i 11,12,
3. Kondensator na wyjściu ma być LOW ESR.
Dałem kondensatory takie jakie stosują producenci w przetwornicach na 230V (10uF/400V). Te mi się nie grzeją, natomiast mam kondensatory LOW ESR na uzwojeniu pierwotnym (C11 2 x 470uF/25V zasilanie 12V) i mimo to się lekko grzeją.