logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prośba o sprawdzenie poprawności schematu. El84 Push-Pull

q120m0c0d3 17 Paź 2014 19:15 2103 8
  • #1 14049997
    q120m0c0d3
    Uczeń
    Witam!

Jako iż jest to moja pierwsza poważna konstrukcja lampowa na którą mam budżet ok 1kpln chciałbym żebyście odpowiedzieli na, nie które moje pytania i sprawdzili poprawność schematu.

Schemat, który mnie zaciekawił to : http://diyaudioprojects.com/Schematics/Push-P...-6V6-6AQ5-Dynaco-A-410-Tube-Amp-Schematic.htm
    Jest on stosunkowo prosty, wręcz bardzo prosty (idealny do montażu przestrzennego)
    jednak jest to hi-fi , z którego wychodzi ok 12 watów mocy. Dziwi mnie trocheępołączenie katod triod. Dobrze to interpretuje?- katody obu triod łączone są ze sobą przez rezystor 100 omów i z katody jednej triody odchodzi sprz.zwr. a z katody drugiej triody kondensator elektrolityczny? Reszta schematu wydaję mi się ok ale zawszę wole się upewnić i proszę powiedzieć czy to będzie grało i czy jakoś nie najgorzej :D

Trafa głośnikowe będę brał od allegrowego 4pietro4, który dla mnie nawinie głośnikowce pod el84 pp z uzwojeniem wtórnym pracującym z kolumnami cztero omowymi. Zapewnia on Raa 8 kom(wiec dokładnie tak jak w schemacie). Ten element wydaje mi się, że będzie dobrze współpracował z tym układem

Elementy pasywne myślę, że rezystory będę po prostu starał się jak najmniej drutowych i wszystkie mniejszej mocy będą metalizowane z tolerancją +/- 1%
    (wydaje mi się że jak już idę w dobre trafa itd to lepiej zainwestować te 10 zł w lepsze podzespoły)

Teraz trafo zasilające- Z moich skromnych obliczeń zakładam, że prądy anodowe wszystkich lamp to ok 240 mA (mówię o dwóch kanałach) a prąd żarzenia też dla obu kanałów to ok 4 Ampery więc teoretycznie takie trafo zasilające powinno podołać http://sklep.lampyelektronowe.pl/?529,te84-132-transformator-sieciowy-sizei Jednak ja się wole spytać bardziej doświadczonych forumowiczów i ogólnie się upewnić :)

I jeszcze kwestia lamp. Czy w stopniu napięciowym te podwójne triody muszą być parowane? Czy nie? i czy lepsze el84 Sovtek'a czy Shunguang'a?

Najprawdopodobniej moje pytania są oczywiste ale jednak przy poważnej konstrukcji chcę mieć wszystko dopracowane,przemyślane i niczego nie zostawiać przypadkowi.

W zamian za odpowiedzenie na pytania obiecuję przedstawić gotową konstrukcję w dziale DIY :)

Proszę nie usuwać tematu :)

Pozdrawiam !
  • #2 14051245
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2796
    q120m0c0d3 napisał:
    Dziwi mnie trocheępołączenie katod triod. Dobrze to interpretuje?- katody obu triod łączone są ze sobą przez rezystor 100 omów i z katody jednej triody odchodzi sprz.zwr. a z katody drugiej triody kondensator elektrolityczny?

Sprzężenie tam _dochodzi_ a nie odchodzi. Radzę zwrócić uwagę na przepływ prądu katodowego triod - płynie on przez rezystor sprzężenia zwrotnego i przez uzwojenie wtórne transformatora. Wniosek z tego że przy uruchomieni układu bez sprzężenia rezystora 1k nie można po prostu wylutować - trzeba przenieść jego końcówkę z transformatora na masę, w przeciwnym przypadku rozwali ci kondensator ekeltrolityczny w 100mikroF/6V (tu nawiasem mowiąc radzę zastosować większą pojemność).

Układ jest oszczędnośćiowy stąd wzmocnienie niewielkie - analizując USZ widać że napięciowo 1:10, więc na wejściu potrzebujesz sygnał o napięciu skutecznym 0,7V.

q120m0c0d3 napisał:
    I jeszcze kwestia lamp. Czy w stopniu napięciowym te podwójne triody muszą być parowane? Czy nie?

Nie muszą. Starczą z tej samej partii produkcyjnej, choć to i tak duże wymaganie, bo nie wiem jak musiałyby sie różnić byś uchem usłyszał różnicę miedzy kanałami.

q120m0c0d3 napisał:
    czy lepsze el84 Sovtek'a czy Shunguang'a?

Shuguanga bym omijał (współczesny produkt chiński) Sovteka też (Putinowi podatków nie nakręcam). Wybrałbym jakieś NOSy albo współczesne wyroby JJ.

BTW - gdybym sie za to brał sam to poskładałbym kopię NDRowskiego MV3 (bez członu mikrofonowego) - tam odwracacz jest na jednej połówce ECC83, drugie pół można o wiele lepiej wykorzystać...
  • #3 14051289
    q120m0c0d3
    Uczeń
    Wielkie dzięki! A jak myślisz, ma to prawo wydalić te 12 watów w takiej aplikacji jak jest?
  • #4 14051296
    jdubowski
    Ocena: 2796
    q120m0c0d3 napisał:
    Wielkie dzięki! A jak myślisz, ma to prawo wydalić te 12 watów w takiej aplikacji jak jest?

W końcówce na stronie http://diyaudioprojects.com/Schematics/Push-P...-6V6-6AQ5-Dynaco-A-410-Tube-Amp-Schematic.htm masz ultralinearne połączenie siatek drugich pentod - IMHO w takim połączniu pełnych 12 watów nie wydusisz (jakość kosztem mocy). Ale nikt ci nie zabroni zrealizować układu w którym S2 będą zasilane z zsilacza przez rezystory.
  • #5 14051445
    aksakal
    Ocena: 3000
    Dla poprawy jakości filtracji anodowego napięcia należy w zamian rezystora 100 Ohm wykorzystać dławik. Prąd anod i zarzenia jest wyliczony tobą poprawnie.Przy użyciu w roli prostownika anodowego napięcia lampy - podwójnej diody, wtórne uzwojenie transformatora musi mieć napięcie 2x250V. Jeśli uzwojenie jedno na 250 V to w roli prostownika należy wykorzystać mostek z 4 diod. Lampy lepiej wykorzystać europejskich producentów i dobrać ich za parametrami.Polecam do zapoznania jeszcze jeden wariant podobnego schematu z analogicznymi parametrami.Prośba o sprawdzenie poprawności schematu. El84 Push-Pull
  • #6 14051572
    q120m0c0d3
    Uczeń
    Będę używał klasycznego diodowego mostka pełnookresowego. Kondensatory z zasilacza zwiększa zamiast 2x47uf i 22uf dam 2x220uf i 100uf. Powiedzcie mi, czy ten schemat, który podałem n początek zagra (i to jako tako) ? I czy bedzie dawal chociaz 10 wat z podłączeniem siatek drugich pod odczep UL?
  • #7 14052482
    aksakal
    Otrzymać od tego wzmacniacza oświadczoną moc 12W w ultra liniowym reżimie ciężko, albo i niemożliwie. Ten reżim jest średni między trioda i pentodą. Jak poprawnie powiedział kolega jdubowski - moc jest oddana do ofiary jakości. Należy pamiętać, że dla otrzymania maksymalnej mocy napięcie na wejściu wzmacniacza powinno być nie mniej 1-1,2V. Rekomenduję jeszcze jeden schemat, która ma czułość 0,2V. http://www.r-type.org/articles/art-008.htm Zawiadom, dlaczego nie chcesz zbudować kompletny wzmacniacz z regulatorami barwy tonow. Faktyczno, prezentowany przez ciebie wzmacniacz,to koncowka mocy.
  • #8 14052872
    q120m0c0d3
    Uczeń
    Myślę, że zastosuje ten schemat, który podałeś trzy posty wcześniej. Nie chcę stosować regulacji barwy dzwięku poniewaz jest mi nie potrzebna i chce żeby była to poprawna końcówka mocy Hi-Fi. Lampy użyje NOS'y 6p14p-ew i 6n2p-ew. Podobno bardzo dobre i nie do zdarcia. Będę to napędzał preampem lampowym więc myślę, że te 10 Wat z tej końcówki z pojedynczym stopniem będzie realne. I jeszczemam pytanie, w tej końcówce co podałeś tam po prawej stronie na schemacie pisze 12 wat przy 0,5 % zniekształceniach.
  • #9 14053688
    aksakal
    Radzieckie lampy, w oznaczeniu których były litery Е i В (W), wykorzystywały się w zasadzie w urządzeniach, przeznaczonych dla wojskowych celi . Litera Е oznaczała,że lampa ma powiększony termin eksploatacji . Litera В (W) oznaczała, że lampa może eksploatować się przy podniosłym poziomie wibracji. 10-12W przy anodowym napięciu 300-320V od tego schematu otrzymać można, lecz 0,5 odsetka - to pytanie. Bardzo dużo zależy od jakości wyjściowego transformatora.Schemat wzmacniacza i instrukcja jest zamieszczony w radzieckim czasopismie Radia №11/58 (42-44),który znajduje się na forum.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące schematu wzmacniacza lampowego EL84 w konfiguracji push-pull. Użytkownik prosił o weryfikację schematu oraz o odpowiedzi na pytania dotyczące połączeń katod triod i możliwości uzyskania mocy 12 watów. Odpowiedzi wskazywały na konieczność poprawnego podłączenia rezystora sprzężenia zwrotnego oraz na ograniczenia związane z uzyskiwaniem pełnej mocy w trybie ultraliniowym. Użytkownicy zalecali również zastosowanie dławika zamiast rezystora dla poprawy filtracji oraz sugerowali użycie lamp NOS, takich jak 6p14p-ew i 6n2p-ew. Wskazano na znaczenie jakości transformatora wyjściowego dla osiągnięcia deklarowanej mocy oraz na różnice w napięciach anodowych, które mogą wpływać na wydajność wzmacniacza.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA