logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Saeco Odea Go - młynek nie wyłącza się po włączeniu zasilania, co sprawdzić?

czlowiekmpp 13 Lis 2014 09:09 4017 13
REKLAMA
  • #1 14126745
    czlowiekmpp
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    po włączeniu zasilania młynek mieli i nie chce sie wyłączyc nawet jak już nie ma kawy i nawet jak zdjęta jest pokrywa pojemnika kawy. Po rozpoczęciu świecenia diód ktore oznaczają serwis czyli odkamienianie i kawa młynek pracuje nadal. Rozebrałem obudowy i wyczyściłem go (blok zaparzająca oraz młynek). Zapewne nie zostaje odcięte zasilanie na młynek tylko nie wiem jak zaczac sprawdzać. Jakies sugestie
  • REKLAMA
  • #2 14126807
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 14128548
    czlowiekmpp
    Poziom 10  

cokolwiek to niebieskie nie jest to sie przypaliło 😜 teraz pytanie czy wlutować nowe (jakaś przyczyna zwęglenia była) czy wymienić cała płytkę mocy? No i dochodzimy do pytania gdzie nabyć taką płytkę?
  • REKLAMA
  • #4 14128678
    newDJ
    Poziom 18  
    Ocena: 153
    Warto lutować.
    Do wymiany warystor i triak obok niego.Płytka do sprawdzenia i ścieżki.
  • #5 14128736
    czlowiekmpp
    Poziom 10  
    A mogę prosić o dokładniejsze wyjaśnienie bo warystor i triak to mało mi mówi 😀 wnioskuję ze to to czarne na trzech nogach to triak a warystor to który? Czarny z lewej? A to białe z napisem R1 obok? To też z drugiej strony pokryte jest czarnym nalotem bo za tym białym tez jest to niebieskie zwęglone. No i problem jakie parametry tego? Gdzie to szukać? To niebieskie zrobiłem fotkę ale nie wiem czy z tego coś się da wyczytać Saeco Odea Go - młynek nie wyłącza się po włączeniu zasilania, co sprawdzić? Saeco Odea Go - młynek nie wyłącza się po włączeniu zasilania, co sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #7 14129106
    czlowiekmpp
    Poziom 10  
    Saeco Odea Go - młynek nie wyłącza się po włączeniu zasilania, co sprawdzić? Saeco Odea Go - młynek nie wyłącza się po włączeniu zasilania, co sprawdzić? Saeco Odea Go - młynek nie wyłącza się po włączeniu zasilania, co sprawdzić? Saeco Odea Go - młynek nie wyłącza się po włączeniu zasilania, co sprawdzić? Saeco Odea Go - młynek nie wyłącza się po włączeniu zasilania, co sprawdzić? Saeco Odea Go - młynek nie wyłącza się po włączeniu zasilania, co sprawdzić? Saeco Odea Go - młynek nie wyłącza się po włączeniu zasilania, co sprawdzić? Saeco Odea Go - młynek nie wyłącza się po włączeniu zasilania, co sprawdzić?
    Ogólnie cała płytka wygląda dobrze, nie ma wypalonych ścieżek, jedynie to wlasnie te warystory dwa bo ten ktory jest cały nie pracuje w ogóle bo to widac złącze do innego modelu też, zapewne jakiegoś wyższego. Zapomniałem tez dodać że express jest z USA więc płytka jest zasilana 120V (to oczywiście nie problem bo express jest zasilany z transformatora 120V/1500W, piszę dlatego że zastanawiałem się czy ten triak i warystor nie bedą miały jakiegoś problemy z tym ale na fotce jest chyba parametr 150 to zdaje sie jest 150V no a ten triak to widze 800V z reszta to co mi przesłałeś to dokładnie ten sam. Tak w ogóle dziękuje za poświęcony czas

Dodano po 8 [minuty]:

Tył płytki

• REKLAMA
  • #8 14129303
    newDJ
    Poziom 18  
    Ocena: 153
    Nie jest żle,miernik,lutownica,części i do dzieła,dasz radę.Powodzenia
  • #9 14139273
    czlowiekmpp
    Poziom 10  
    Płytka zasilacza naprawiona czyli młynek mieli i wyłącza się jak należy aczkolwiek to nie koniec problemów bo dalej wyświetlają sie diody serwisowe po kilku sekundach od włączenia ale idę dobrą drogą dzięki oczywiście newDJ :D

W trybie serwisowym działa przelewanie wody i z dyszy pary i z dysz kawy więc obieg wody chyba jest prawidłowy i obawiam sie ze problem może być w boilerze bo leci zimna woda tylko.
  • #10 18086951
    ezopoland
    Poziom 11  
    Witam, mam identyczny problem. Młynek cały czas chodzi.
    Czy wymieniales coś oprócz warystora i triaka?
    U mnie oba elementy wyglądają na sprawne.
    Spalony był silnik młynka i rezystor ceramiczny 5w 4,7ohm. Wymieniłem je oczywiście.
    Będę wdzięczny za odpowiedź. Wiem, że pół dekady minęło od tematu.
  • #11 18087300
    UczenEl
    Poziom 18  
    Ocena: 388
    Sprawdź czy tranzystor nie ma zwarcia
  • #12 18087406
    ezopoland
    Poziom 11  
    Oba triaki między a1 i a2 mają 0,4ohm. Czy to oznacza zwarcie?
    Z góry Dzięki za wyrozumiałość.
  • #13 18087487
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5154
    UczenEl napisał:
    Sprawdź czy tranzystor nie ma zwarcia
    Że co prosze ??
    ???
    ezopoland napisał:
    Oba triaki między a1 i a2 mają 0,4ohm. Czy to oznacza zwarcie?
    Tak ! Przebite na amen.
  • #14 18088634
    ezopoland
    Poziom 11  
    Triaki wymienione. Wszystko działa. Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z młynkiem w ekspresie Saeco Odea Go, który nie wyłącza się po włączeniu zasilania, mimo braku kawy i zdjętej pokrywy pojemnika. Po rozebraniu urządzenia i czyszczeniu, zidentyfikowano uszkodzenie na płytce, w tym zwęglenie elementów. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie przekaźnika, triaka oraz warystora, a także ich wymianę. Po naprawie płytki zasilacza młynek zaczął działać poprawnie, ale pojawiły się nowe problemy z diodami serwisowymi, co sugeruje dalsze usterki, prawdopodobnie w boilerze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA