logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć fotokomórki Beninca Pupilla do centrali Beninca Heady?

Danek0201 02 Gru 2014 09:31 7491 8
REKLAMA
  • #1 14184282
    Danek0201
    Poziom 2  
    Witam.
    Jestem laikiem i mam problem z podpięciem fotokomórek do centrali Beninca Heady.
    Fotokomórki to Beninca Pupilla. :cry
    Schemat podaję:
    Załączniki:
    • heady.pdf (1.52 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14199268
    Danek0201
    Poziom 2  
    to jest schemat photo test czyli test fotokomórek a nie
    normalny tryb działania

Dodano po 24 [minuty]:

wiec z schematu wynika ze siłowniki ida pod 6,7,8 oraz 9,10,11 a kondensatory pod 6,8 i 9,11 zasilanie fotokomórek to 14, 15 i kierując sie układem grzechotnika wystarczy podpiac tam TX i RX i poźniej com z RX do styku w centrali 26 a styk zamkniety z RX oid zacisk 25 , i czy to połaczenie jest juz tym własciwym do stałej pracy, i kolejne pytanie pod krore zaciski wpiać domofon aby otwierał brame , z gory dziekuje i prosze sie nie madzyc bo jesli ktos wie to niech pomoże a jesli nie to niech siedzi na dupie i ludzi nie denerwuje jak kolega grzechotnik

Moderowany przez retrofood:

Ostrzeżenie nr 1 za obrażanie innych. Pkt 3.1.9 regulaminu.

Radzę również pisać po polsku. Pkt 3.1.13 regulaminu. [retrofood]
  • #4 14201008
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3600
    Cytat:
    to jest schemat photo test czyli test fotokomórek a nie
    normalny tryb działania

LUDZIE WODY - Photo Test to też NORMALNY tryb pracy fotek a nie żaden testowy - a nawet bardziej normalny i bardziej wskazany. Od twojego "normalnego" rózni się tym, że centrala przy każdym włączeniu napięcia a także przy każdym zadziałaniu fotek testuje ich sprawność modulując fotkę nadawczą i sprawdzając czy odbiorcza te modulacje łapie - może zaistnieć sytuacja że skleją się styki przekaźnika fotki odbiorczej (albo po prostu RX w taki sposób nawali że pozostanie zwarta) i pozornie wszystko będzie OK a brama się nie zatrzyma na przeszkodzie i zonk..... właśnie po to jest fototest. Po twoim opisie czyli bez testu też zadziała tylko musisz w menu ustawić pozycję "2ch" na OFF.
    Styk NO - czyli np styk bezpotencjałowy przekaźnika albo przycisku z domofonu (albo np przełącznik dzwonkowy do ręcznego otwierania bramy) podpinasz pod 23 i 26.

PS. do takich jak ty to trzeba anielskiej cierpliwości - schemat właściwie wyczerpuje temat a grzechotnik się nie mądrzy tylko próbuje uruchomić czyjeś szare komóki......
  • REKLAMA
  • #5 14206080
    Danek0201
    Poziom 2  
    ok działa dziekuje
  • REKLAMA
  • #6 20947883
    sampler
    Poziom 18  
    Ocena: 79
    Pytanie o zasilanie fotokomórek w trybie Photo-test:
    Czy one pozostają cały czas pod napięciem? jak zachowuje się ten przekaźnik 18-19 od TX? Otwiera się tylko na chwilę podczas testu?
    Podpiąłem układ wg innego schematu gdzie zasilania są puszczane non stop ze złączek 14-15 i świeci się cały czas dioda w RX.
    Mam pomysł zasilić fotokomórki z użyciem styków ELS/SRL złączki 12-13. Przy ustawieniu parametru tLS na 0 przekaźnik zamyka się podczas pracy silników.

link do schematu
    https://beninca.pl/wp-content/uploads/2015/05/HEADYBOBPUPILLA.pdf
  • #7 20948426
    kotbury
    Cytat:
    Czy one pozostają cały czas pod napięciem? jak zachowuje się ten przekaźnik 18-19 od TX? Otwiera się tylko na chwilę podczas testu?

Tak i tak.
    Cytat:
    Podpiąłem układ wg innego schematu gdzie zasilania są puszczane non stop ze złączek 14-15 i świeci się cały czas dioda w RX.

Podpiąłeś standardowo bez fototestu.
    Cytat:
    Mam pomysł zasilić fotokomórki z użyciem styków ELS/SRL złączki 12-13. Przy ustawieniu parametru tLS na 0 przekaźnik zamyka się podczas pracy silników.

Nic z tego nie wyjdzie, każdą przerwę zasilania fotki TX centrala zinterpretuje jako przerwanie wiązki czyli przeszkodę.
    Poza tym fotka RX bez prądu nie zewrze swojego przekaźnika i i dodatkowo nie będzie zwartych zacisków 25 i 26 więc znowu - jakby przeszkoda.
    Inne, bardziej zaawansowane napędy - np Nice Robus - mają specjalny tryb "standby", gdzie po np minucie wyłączają większość lampek i peryferiów - w tym i fotki - ale jest to uwzględnione w oprogramowaniu centrali.
    Zresztą nie przesadzajmy - fotki pobierają 20 mA - to pół Ah na dobę czyli 12 Wh. To nieco ponad 4 kWh na rok więc mniej więcej 5 zł rocznie. Ale zawsze pieniądz...?
    W Robusach ten tryb dedykowany jest do zasilania napędu WYŁĄCZNIE z firmowego zestawy fotowoltaicznego Soleymo gdzie każdy wat jest na wagę złota.
  • #8 20949389
    sampler
    Poziom 18  
    Ocena: 79
    Jaka jest żywotność takich fotokomórek jeśli non stop są pod napięciem? Mi nie chodzi o zużycie energii tylko o żywotność i druga sprawa ta czerwona dioda w RX przykuwa uwagę przechodniów i kierowców jadących drogą obok.
    Podłączyłem układ wg pomysłu ze stykiem ELS/SRL i wszystko działa a napięcie pojawia się tylko w momencie pracy bramy. W momencie ruchu przecięcie wiązki otwiera bramy.
    Fotka RX obecnie sprzedawana z 4 zaciskami ma tylko styki NC-COM więc bezprądowo daje on obwód zamknięty?
    Jedyny minus to po wygaszeniu ruchu pojawia się na wyświetlaczu z lewej strony jeden segment LCD więc pewnie centrala wykrywa brak zasilania w stanie spoczynku.
  • #9 20949759
    kotbury
    Masz fart, że fotki szybciej budza się po podaniu zasilania niż centrala zaczyna ruch i sprawdzanie fotek, a i nie spotkałem się żeby ktoś robił swoje Standby (widywałem zestawy bariery foto ponad piętnastoletnie i były sprawne - pomijając matownienie szybek, więc jesli zestaw jest porządny to dłuuugo pochodzi - a jakiegoś chińczyka tym Standby może i podratujesz...) . A ten segment wyświetlacza to pewnie kontrolka fotki (fotki nie mają prądu = są zasłonięte).
    Czerwona LEDa w RX to kontrolka zasilania, jak cię drażni - zasłoń.
    Co do fotki - przeważnie działają na wymuszonym NC - czyli przekaźnik w rzeczywistości ma styki NO, ale pod prądem i w spoczynku (tzn fotki sie widzą) przekaźnik działa i ma je zwarte. Takie działanie jest zabezpieczeniem przed awarią fotek. Jeśli użyty byłby pasywny (rzeczywisty) styk NC przekaźnika - brama działałaby dalej pomimo uszkodzonych fotek a użytkownik o uszkodzeniu nic by nie wiedział - i bieda gotowa. A tak w razie zepsutych fotek brama przestaje sie zamykać - i wiadomo że coś nie halo.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem fotokomórek Beninca Pupilla do centrali Beninca Heady. W odpowiedziach wyjaśniono, że fotokomórki mogą działać w trybie Photo Test, który jest zalecany, ponieważ centrala testuje ich sprawność przy każdym włączeniu napięcia. Podano szczegółowy schemat podłączenia, wskazując, że zasilanie fotokomórek powinno być podłączone do zacisków 14 i 15, a styki do centrali do 25 i 26. Użytkownicy dyskutowali również o zasilaniu fotokomórek, ich żywotności oraz o problemach związanych z nieprawidłowym podłączeniem, które mogą prowadzić do fałszywych alarmów o przeszkodach. Ostatecznie użytkownik potwierdził, że podłączenie działa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA