logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ułożyć rurę zasilającą w ogrzewaniu grawitacyjnym przy rozdziale dolnym?

Jamesbond664478 05 Sty 2015 16:16 4701 12
REKLAMA
  • #1 14295321
    Jamesbond664478
    Poziom 20  
    Ocena: 163
    Witam, chciałbym się dowiedzieć pewnej rzeczy w ogrzewaniu grawitacyjnym. W mieszkaniu, parter i piętro z kotłem na paliwo stałe na tym samym poziomie co parter ( lecz nieco niżej z wiadomych względów dla grawitacji), wykonując ogrzewanie grzejniki parterowe działają zazwyczaj w rozdziale górnym, natomiast na piętrze jest rozdział dolny. Wtedy od pionu wznośnego od pieca, zasilanie idzie pod górkę do miejsca rozgałęzienia pod sufitem parteru, gdzie rozdziela się w górę na piętro, oraz na dół na parter. Chciałem wiedzieć jak w przypadku tymczasowego nieogrzewania i niepodłączania piętra powinna być ułożona rura zasilająca pozioma, ta od pionu wznośnego do grzejników na parter ? W przypadku rozdziału górnego ta rura idzie już w dół do grzejnika, a w takich sytuacjach ? Gdyby kiedyś podłączać ogrzewanie na piętro to żeby uniknąć już przeróbek. Mam nadzieję że nie pogmatwałem niczego, poniżej dołączam przykładowy schemat, z góry dziękuje za odpowiedzi

Dodano po 1 [minuty]:

• REKLAMA
  • #2 14295410
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4690
    Na początku zacząłbym od tego,że naczynie wzbiorcze podłączyłbym do najwyższego punktu w rurze pod stropem( a jeszcze lepiej nad stropem), a to ma miejsce a okolicach górnego grzejnika prawego.
  • #3 14295495
    Jamesbond664478
    Poziom 20  
    No wówczas tak by było to naczynie jak mówisz. Tylko chodzi mi o położenie tej poziomej rury zaznaczonej strzałką. Czy grzałoby ogrzewanie na parterze gdyby ta rura była pod górkę, tak jak na schemacie, żeby w przyszłości nie przerabiać gdyby zasilać potem piętro
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14295542
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4690
    Będzie grzało. W wielu domach podobnie wykonanych, najpierw zamieszkano na dole, a później dopiero zamieszkiwano w górnych pomieszczeniach, wykańczanych nawet po latach, gdy jeszcze pompki nie były w ogóle stosowane, w instalacjach co w domach jednorodzinnych.
  • REKLAMA
  • #5 14296572
    Jamesbond664478
    Poziom 20  
    stanisław1954 właśnie o takie przypadki mi chodziło, że zamieszkiwano na dole gdy piętra wykańczano po latach. Dzięki za odpowiedź
  • #6 14301516
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 622
    Jak rozumiem dopiero wykonujesz tę instalację. Jakie są argumenty za wyborem systemu wyłącznie grawitacyjnego ? W budynku bez piwnicy przekroje rur wyjdą spore (2" i więcej) i koszt w porównaniu do instalacji pompowej (z możliwością pracy grawitacyjnej na 20-30%mocy) znaczny.

Przeniesienie naczynia wzbiorczego na koniec instalacji nie jest dobrym pomysłem. Ma być jak najbliżej kotła. Lepszym rozwiązaniem będzie poprowadzenie od ostatniego grzejnika cienkiej rurki odpowietrzającej do zbiornika.
  • #7 14302455
    Jamesbond664478
    Poziom 20  
    Do takich mieszkań na jedno piętro, powiedzmy o powierzchni grzewczej do około 120m2 główna rura 1,5 cala wystarczy w zupełności. Nawet obecnie produkowane piece na paliwo stałe firmy, np. ogniwo, na taką powierzchnię ma główne króćce na 1,5 cala. 2 calowe przyłącza przy takich powierzchniach to już teraz rzadkość. I tak jak mówi Stanislaw naczynie wzbiorcze w NAJWYŻSZYM PUNKCIE NAD RURĄ. Bo gdy będzie jak najbliżej kotła to instalacja nigdy prawidłowo się nie napełni. Woda do naczynia ma dotrzeć na samym końcu z całej instalacji
  • #8 14304826
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    Jamesbond664478 napisał:
    Bo gdy będzie jak najbliżej kotła to instalacja nigdy prawidłowo się nie napełni.

Jakieś nowe teorie :(
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #9 14305522
    Jamesbond664478
    Poziom 20  
    Mirrzo teoria to jest taka, że jeśli zbiornik wyrównawczy będzie nieco niżej niż jakakolwiek najwyższa część instalacji, np. rura to woda w naczyniu się przeleje, a w rurze jej jeszcze nie będzie. W tym przypadku nieogrzewania piętra nie można dać naczynia pod sufitem na wznośnym pionie, bo jeśli zdązyłeś zauważyć to od tego pionu jeszcze odchodzi rura rozdzielcza która idzie pod górkę by zostawić na przyszłość podłączenie na piętro. Żeby można było zamontować naczynko pod sufitem tak jak na schemacie trzeba by było troszeczkę skrócić pion, by ono się tam zmieściło, oraz opuścić poziome zasilanie. Tak więc potem troszeczkę przeróbek by w kolejce czekało
  • #10 14305540
    mirrzo

Jamesbond664478 napisał:
    ...teoria to jest taka, że jeśli zbiornik wyrównawczy będzie nieco niżej niż jakakolwiek najwyższa część instalacji, np. rura to woda w naczyniu się przeleje, a w rurze jej jeszcze nie będzie.

Czyli jest błędnie i nie będzie działało. Zmień teorię.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #11 14305683
    Jamesbond664478
    Poziom 20  
    A Twoja teoria jest taka żeby zbiornik był niżej niż poziome zasilanie w instalacji ? W otwartej instalacji naczynie wzbiorcze jest ostatnim, najwyżej położonym elementem w całej instalacji. No wybacz nie wiem kto tu powinien zmieniać teorie i gdzie nabyłeś tak wspaniałej wiedzy o hydraulice

Dodano po 12 [minuty]:

Dodano po 46 [sekundy]:

Rozumiem że tak to chciałbyś rozwiązać ? Gratuluje pomysłowości
  • REKLAMA
  • #12 14308857
    mirrzo

Jamesbond664478 napisał:
    Rozumiem że tak to chciałbyś rozwiązać ?

Albo piszesz chaotycznie, albo sam tego nie rozumiesz, o czym piszesz. To przecież Twoja teoria.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #13 14309604
    Jamesbond664478
    Poziom 20  
    Wiesz Ty już się sam gubisz w tym co mówisz i co piszesz. Nie wiesz jak jest jak jest prawidłowo, a jak nie. A mnie próbujesz wmówić że ja stwarzam jakieś wymysły i ze mnie zrobić osła. Nie potrzebuje takich porad jak Twoje i nie marnuj swojego jakże "cennego" czasu. Dziekuję stanislawowi1954 za odpowiedź

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie dotyczące układania rury zasilającej w systemie ogrzewania grawitacyjnego z rozdziałem dolnym. Użytkownik zapytał o prawidłowe ułożenie poziomej rury zasilającej w sytuacji, gdy piętro nie jest obecnie ogrzewane. Odpowiedzi wskazują, że rura może być poprowadzona pod górkę, co nie wpłynie negatywnie na działanie ogrzewania na parterze. Uczestnicy podkreślili znaczenie umiejscowienia naczynia wzbiorczego w najwyższym punkcie instalacji, co jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania systemu. Wskazano również na różnice w średnicach rur oraz na argumenty dotyczące wyboru systemu grawitacyjnego w porównaniu do pompowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA