logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • Witam wszystkich i dziękuje, ze ktos zainteresowal sie moim postem :)
    Tak wiec, dzisiaj skonczylem swoja pierwsza kolumne. Robilem ja przez ok. miesiac po okolo godzinke tygodniowo.

Przetwornik
    Glosnik to znany kazdemu ARN 226-05 wersja 4?.

Wzmacniacz + zasilanie
    Caloscia napedza wzmacniacz (kit AVT) na ukladzie TDA7294. Zasilany jest toroidem 120W o napieciu 2x24V ktore filtrowane jest dwoma kondensatorami po 10 000 uF. Filtr to rowniez kit AVT, jednak uszkodzilem kilka elementow i na razie zrobilem filtr pasywny z 2x 100nF i 2x 100k?.

Obudowa
    Typ obudowy to obudowa zamknieta. Wewnetrzna pojemnosc to ok. 27 litrów, wykonana jest z plyty MDF o grubosci 45 mm, mocno wytlumiana watolina. W srodku ukryty jest wzmacniacz oraz uklad zasilajacy.
    Obudowe wykonczylem ciemnym fornirem ktory przyklejalem pierwszy raz i nie jestem zbytnio zadowolony.

Cena
    Glosnik - 45 zl.
    Wzmacniacz - 40 zl.
    Filtr - 20 zl.
    Zasilacz - 50 zl.
    Akcesoria - 10 zl.
    czyli w sumie ok. 165 zł + plyta i fornir ktora juz mialem :)

Wrazenia
    Powiem tak, ze musze jeszcze troche podokrecac i pouszczelniacz terminal i wtyk na kabel zasilajacy bo przy glosnijeszym basie wyraznie slychac ze to po prostu lata :/
    Bas jest miekki, bardzo szybki, schodzi rowniez nizej (ok. 30 Hz) niz przypuszczalem (ok. 45 Hz). Jednak przy bardzo glosnym sluchaniu po chwili robi sie nie dobrze i sie po prostu czlowiek zle czuje, ale nie jestem takim typem ktory otworzy okno i na cala ulice puszcza swoje ulubione kawalki disco polo :).

Prosze o ocene tego czegos pomijajac moj wiek... (16 wiosenek)

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Sub Adam (pierwszy) sub2.jpg (56.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sub Adam (pierwszy) sub1.jpg (53.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Perler
    Poziom 10  
    Perler napisał 47 postów o ocenie 1. Mieszka w mieście Gdańsk. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 1483361
    latawiec666
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Mi sie podoba tylko widze że zabardzo grzałes ten fornir i z tego wyszło tak chocby było poobdzierane. Ale oprócz tego oewnie fajnie chodzi :)
    Ja mam 15 więc jak na mój poziom zawaansowania byłbym dumny z czegoś takiego
  • #3 1483475
    SuWeK
    Poziom 12  
    uwazam ze na jak pierwsza konstrukcje to nawet ladnie ci to wyszlo.
  • REKLAMA
  • #4 1483554
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Jak na pierwszą konstrukcje to SUPER.Bardzo mi sie podoba ten fornir - kolor :).Osobiście jutro zaczynam podłogówki na 2x 226/05/4 w 45L closed czyli po 22,5L na głośnik :).Zobaczymy jak to zagra :)
  • #5 1483626
    linx
    Poziom 21  
    Ocena: 81
    A ja mam pytanie. Jak rozwiązałeś sprawę chłodzenia wzmacniacza w obudowie zamkniętej :?: Ta z reguły powinna być wytłumiona i niema jak odprowadzić ciepła. Miałem taki sam problem kiedy robiłem sub zamknięty na STX gdn-27-150-4ss.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1483679
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10264
    Fajnie wyszedł ten fornir - taki vintage look, jak by to jacys audiofile powiedzieli... Bardzo mi sie podoba. A i dosyc tanio wyszedł, wiec nic tylko gratulowac
  • #7 1483929
    Perler
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dzieki wielkie za komentarze :D

jakubkrawiec: wydaje mi sie, ze bas schodzi nizej niz wykazala symulacja w WinISD ktora pokazala ok. 45 Hz na F3. Tak jak pisalem, przy glosnym sluchaniu wszystko mi lata w pokoju, od temperowki do szyb :P

linx: tez dlugo zastanawialem sie nad kwestia chlodzenia wzmaka az doszedlem do dosyc prostego rozwiazania. Zrobilem to tak:
    - wycialem otwor prostokatny tak zeby radiator z lekkim oporem tam wszedl :)
    - przykrecilem dwie listwy zmniejszajac ten otwor, tym samym radiator wpada do dziury i zatrzymuje sie na tych listwach
    - od zewnatrznej strony przykrecilem scalaka do wzmaka
    - zalalem radiator kitem

Uwierzcie, ze to naprawde jest solidne, zawsze suba przenosze trzymajac za spod i za radiator.
    Załączniki:
    • Sub Adam (pierwszy) 1.gif (4.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 1484085
    linx
    Poziom 21  
    Ocena: 81
    A jakie masz chłodzenie transformatora :?: Bo ja z tym miałem także problem, a o montażu radiatora myślałem tak jak Ty.
  • #9 1484137
    Perler
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    a to trafo tez trzeba chlodzic? ;)
    Nie ma takiej potrzeby, bo trafo nie jest na tyle cieple zeby zaraz je chlodzic, jak pisalem nie slucham glosno muzyki, takze przynajmiej narazie nie jest konieczne chlodzenie toroida.
  • #10 1484293
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    W sumie trafo jest akurat jak na tego wzmaka - bedzie troche sie grzalo. Nie powinines sie tym martwic aczkolwiek dla spokoju pusc go na max na jakies pol godzin i dotknij trafo reka. za 30 min sprawdz czy nie nagralo sie duzo bardziej. Subik bardzo mi sie podoba. Sympatyczny wyjatkowo mieciutki w brzmieniu glosnik powinien swoim basem ladnie wtapiac sie w muzyke.
  • #11 1485674
    DJ_Czyżyk
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    Bardzo fajny subik!!! :)
    I cena też całkiem normalna.
    Konkurencja dla STX 22/120/X???
    Ciekaw jestem porównania, bo cenowo to... prawie chyba to samo :D
    Pozdro!!!
  • #12 1494116
    Ziol3k
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Moim zdaniem bardzo ładna konstrukcja - bardzo ładny, ciekawy fornir. O przetworniku nie musze nawet nic pisac - dobry wybor. Ciekawy ksztalt calosci, odrazu skojarzyło mi sie z obudowa od PC'ta. Z mojej strony slowa uznania.

OCENA: 5
  • #13 1579734
    saczek_xtrm
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    podoba mi się, a pamiętaj że obudowę można zawsze od początku zafornirować ;)) Doskonały pomysł z wycięciem otworu w obudowie na schowanie radiatora - gratulacje, sam z niego skorzystam. Brawo za pomysłowość.

PS a co to za różnica ile kto ma lat? konstrukcja to konstrukcja :)) Powodzenia w dalszym projektowaniu kolumn
  • #14 1588058
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    Witam

Fajna konstrukcja podoba mi sie. Wygląda na zmatowiałą cos innego bo wszystkie konstrukcje są błyszczące.

Mam pytanie do forumowiczów :) gdzie można dostać tranfo 2x24V/200W w cenie 70zł z wysyłką?

Pozdrawiam
  • #15 1588353
    Pyroaniah
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    www.toroidy.pl
  • #16 1844399
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 1844634
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10264
    eh... dla mnie antyk a vintage to zupełnie co innego, ale niewazne juz...

Podsumowanie tematu

✨ Omówiono budowę pierwszej kolumny subwoofera zamkniętego o pojemności około 27 litrów, wykonanej z płyty MDF 45 mm, wyciszonej watoliną i wykończonej ciemnym fornirem. Przetwornik to popularny głośnik ARN 226-05 wersja 4Ω. Wzmacniacz oparty jest na układzie TDA7294 (kit AVT), zasilany transformatorem toroidalnym 120W 2x24V, filtrowanym kondensatorami 2x 10 000 µF oraz obecnie pasywnym filtrem z 2x 100nF i 2x 100kΩ z powodu uszkodzenia elementów aktywnych. Autor zastosował innowacyjne chłodzenie wzmacniacza poprzez wycięcie otworu w obudowie i zamocowanie radiatora z uszczelnieniem kitem, co zapewnia solidność i efektywne odprowadzanie ciepła. Dyskusja poruszyła kwestie chłodzenia transformatora, które autor uznał za zbędne przy umiarkowanym poziomie głośności. Cena komponentów wyniosła około 165 zł. Użytkownicy chwalili konstrukcję, zwracając uwagę na estetykę forniru i funkcjonalność rozwiązania chłodzenia, a także porównywali subwoofer do innych modeli, np. STX 22/120/X. Podano również źródło zakupu transformatora (www.toroidy.pl).
REKLAMA