logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Izolowany konwerter sygnału głośnikowego do sterowania wskaźnikiem VU ale nie tylko

jabu74 - ekspert 14 Cze 2026 19:38 381 8

TL;DR

• Powstał izolowany konwerter sygnału głośnikowego, który zamienia wyjście wzmacniacza na proporcjonalnie mniejszy sygnał do sterowania wskaźnikiem VU lub prostownikiem.
  • Izolację realizują transformatory EI19 z ekranem albo tańsze EI14, a PCB ma pasować do kilku typów transformatorów od chińskiego dostawcy.
  • Układ ma dawać około 10-krotnie obniżoną amplitudę napięcia przemiennego i współpracować z LM3915/16 w 10-LED-owym wskaźniku poziomu.
  • Prototyp przeszedł testy z generatorem funkcyjnym i sygnałem z wyjścia wzmacniacza; autor ocenia, że działa dobrze i jest bezpieczny dla obu stron.
  • Na każdy kanał potrzeba osobnej płytki, więc dla AVR 7.1 trzeba złożyć 7 lub 8 modułów w stosie z odstępem minimum 5 mm.
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • Witam serdecznie

Mój autorski projekt izolowanego konwertera sygnału głośnikowego na proporcjonalnie mniejszy sygnał do wysterowania np. LED-owego wskaźnika VU. Na wyjściu konwertera jest sygnał audio odpowiednio zmniejszony i całkowicie odizolowany od stopnia mocy wzmacniacza np. 10-krotnie obniżona amplituda napięcia przemiennego ze wzmacniacza albo to samo napięcie idzie na prostownik do wysterowania VU
    Przeprowadziłem wnikliwe testy na prototypie i nawet fajnie działa. Zleciłem Chińczykowi wykonanie PCB.
    Całkowicie bezpieczny zarówno dla samego wzmacniacza jak i urządzeń za konwerterem. Zamierzam podłączyć do AVR (Audio Video Receiver) 7.1 czyli 7 kanałów mocy a jak się da to też 8 od subwoofera

Kończę projekt współpracującego z nim 10-LED-owego wskaźnika poziomu wysterowania na LM3915/16. Jeden kanał to będzie jedna płytka. Można będzie dodawać kolejne kanały montując te płytki na kanapkę. Kolejne płytki na dystansach minimum 5mm. Zamontuję takich 7 lub jak wspomniałem 8 płytek w stosie

Co o tym sądzicie czy wyśmiejecie mnie >:]

Prototyp na płytce uniwersalnej z elementami i przewodami, podpis „Prototyp” oraz czerwona strzałka
    Widok projektu PCB konwertera audio 1‑kanałowego z opisanymi złączami IN i OUT
    Render PCB w kolorze żółtym z footprintami LED1–LED10, złączami i otworami montażowymi

Dodano po 14 [minuty]:

Kombinowałem dość długo. Myślę że projekt jest dobrze przemyślany. Długo testowałem na prototypie zarówno z sygnałem z generatora funkcyjnego jak i z sygnałem z wyjścia wzmacniacza. Przykładowo można wykorzystać droższe transformatory izolujące EI19 z ekranem albo tanie EI14. Jeżeli czegoś nie zawaliłem to otwory na PCB powinny pasować do kilku typów transformatorów dostępnych u Chińczyka.

Dodano po 6 [minuty]:

Zapomniałem jeszcze dopisać, że przez odpowiedni dobór rezystorów na wejściu powinno bez problemu zadziałać zarówno z np. 20W jak i 500W wzmacniaczem. Cały czas mowa o mocy na jeden kanał

Dodano po 5 [minuty]:

Do 7 lub 8 kanału będę musiał wykorzystać 7 lub 8 takich konwerterów

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    jabu74 - ekspert
    Poziom 19  
  • REKLAMA
  • #2 21921649
    jabu74 - ekspert
    Poziom 19  
    Ocena: 7
    Ktoś może zapytać dlaczego nie podłączyłem się przed AVR tylko na wyjściu wzmacniacza. Dwie sprawy po pierwsze musiałbym wpiąć się w złącze HDMI i z niego wydzielić 8 kanałów. Druga sprawa jeżeli nie jestem w trybie Direct tylko w jakiś innych to sygnał wyjściowy (wzmocniony) nie jest taki sam jak sygnał wejściowy. AVR można przełączać w różne tryby i np. symulować tryb wielokanałowy mając na wejściu tylko sygnał stereo. DSP często obrabia sygnał wejściowy a wtedy na wyjściu jest inny dźwięk. Poza tym sygnał wejściowy to nie tylko niekodowany np. 8-kanałowy strumień PCM ale również wielokanałowe DD, DTS lub ATMOS
  • #3 21922282
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1828
    To nie pomiar laboratoryjny, lecz efekt świetlny, więc wystarczy przed kolumną umieścić maleńki mikrofon elektretowy, dodać wzmacniacz i selektor pasm dla pasków LED.
  • REKLAMA
  • #4 21923412
    jabu74 - ekspert
    Poziom 19  
    Musiałbym dodać 7 mikrofonów przy każdej kolumnie i jeden przy subwooferze rozłożonych w różnych miejscach w pomieszczeniu i jeszcze ciągnąć kable od tych mikrofonów. Podłączę wszystko do AVR góra 40-50cm kablami głośnikowymi. Każdy mikrofon zbierałby sygnał od innych głośników. Każde wyjście mocy ma dwa zaciski śrubowe do których przykręciłem okablowanie kolumn. W środku każdego zacisku jest wolne bananowe gniazdo, które wykorzystam

Dodano po 21 [minuty]:

Na razie mam problem z 8 kanałem czyli tym do subwoofera. Nie mogę zastosować tych samych transformatorów + dzielnik napięciowy ponieważ mają za małą impedancję wejściową a dzielnik obniżyłby już niskie napięcie jakie jest w standardzie RCA. Tu muszę zastosować najlepiej transformator o impedancji wejściowej np. 10k a takie z tego co widziałem u chińczyka są drogie i jest mały wybór
  • #5 21924484
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6074
    jabu74 - ekspert napisał:
    Musiałbym dodać 7 mikrofonów przy każdej kolumnie i jeden przy subwooferze rozłożonych w różnych miejscach w pomieszczeniu i jeszcze ciągnąć kable od tych mikrofonów. Podłączę wszystko do AVR góra 40-50cm kablami głośnikowymi. Każdy mikrofon zbierałby sygnał od innych głośników. Każde wyjście mocy ma dwa zaciski śrubowe do których przykręciłem okablowanie kolumn. W środku każdego zacisku jest wolne bananowe gniazdo, które wykorzystam
    A czy między tymi kanałami jest aż taka różnica wizualna? Odróżnisz na wskaźniku wysterowania czy to jest kanał lewy czy prawy? Oczywiście poza kanałami które odtwarzają inne pasma częstotliwości. I poza filmami w których efekty przestrzenne są celowo uwydatnione.

jabu74 - ekspert napisał:
    Na razie mam problem z 8 kanałem czyli tym do subwoofera. Nie mogę zastosować tych samych transformatorów + dzielnik napięciowy ponieważ mają za małą impedancję wejściową a dzielnik obniżyłby już niskie napięcie jakie jest w standardzie RCA.
    Nie rozumiem. Wydaje się że dzielnik jest potrzebny bo na głośniku basowym jest spore napięcie, jeśli problemem jest impedancja wejściowa transformatora to co szkodzi zrobić niskoomowy dzielnik np 22Om 1Om
  • REKLAMA
  • #6 21926984
    jabu74 - ekspert
    Poziom 19  
    System wielokanałowy przykładowo 5.1 albo 7.1 jest trochę inaczej zrobiony. Dla systemu 5.1 (7.1) jest 5 (7) wzmacniaczy mocy a ten 6 (8) kanał to jest wyjście standardu RCA. Z AVR przez RCA sygnał niskiej częstotliwości b.małej mocy idzie do subwoofera i tam dopiero jest wzmacniany przez wbudowany wzmacniacz mocy. Wracając do RCA tam nie można się wpiąć ot tak równoległym transformatorem 600:600 do sygnału 0.5~2Vrms bo od razu uwali amplitudę gdyż wydajność prądowa jest bardzo mała. Wszystko muszą wpiąć po stronie AVR

Dodano po 14 [minuty]:

Izolowany konwerter sygnału głośnikowego do sterowania wskaźnikiem VU ale nie tylko
  • REKLAMA
  • #7 21927106
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Jak nie masz dostęp do wyjścia wzmacniacza subwoferowego, trzeba wykorzystać wyjście liniowe i zrobić bufor do transformatora.

Szczerze mówiąc nie wiem jakie są realne zalety stosowania izolacji galwanicznej w tym zastosowaniu. Gdybym wiedział jakie problemy to ma rozwiązać, łatwiej było by coś doradzić.
  • #8 21927760
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 391
    Witam

jarek_lnx napisał:
    Szczerze mówiąc nie wiem jakie są realne zalety stosowania izolacji galwanicznej w tym zastosowaniu. Gdybym wiedział jakie problemy to ma rozwiązać, łatwiej było by coś doradzić.

W przypadku zasilania wskaźnika wysterowania z zasilacza impulsowego wykonanego w pierwszej klasie ochrony, gdzie masa wyjściowa jest połączona z przewodem PE np: zasilacze 12 V do urządzeń IT może powstać pętla masy. Może tak się stać gdy masa wyjściowa źródła sygnału jest również połączona jest z tym samym przewodem w instalacji elektrycznej domowej.
  • #9 21927847
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    żarówka rtęciowa napisał:
    W przypadku zasilania wskaźnika wysterowania z zasilacza impulsowego wykonanego w pierwszej klasie ochrony, gdzie masa wyjściowa jest połączona z przewodem PE np: zasilacze 12 V do urządzeń IT może powstać pętla masy. Może tak się stać gdy masa wyjściowa źródła sygnału jest również połączona jest z tym samym przewodem w instalacji elektrycznej domowej.
    Wystarczy na wejściu wskaźnika wysterowania dać wzmacniacz różnicowy i pętli masy nie będzie, nawet jakby ktoś użył takiego zasilacza.
    Zasilacze w I klasie ochr. to są zasilacze większej mocy, więc miało by to mało sensu do zasilania wskaźnika wysterowania.
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy autorskiego, izolowanego konwertera sygnału głośnikowego, który ma obniżać amplitudę sygnału ze wzmacniacza i całkowicie separować galwanicznie tor pomiarowy od stopnia mocy, aby zasilać LED-owy wskaźnik VU na LM3915/LM3916. Projekt ma współpracować z amplitunerem AVR 7.1/8-kanałowym, a każda końcówka mocy ma mieć osobną płytkę wskaźnika montowaną kaskadowo. W rozmowie pojawia się wyjaśnienie, że pomiar ma dotyczyć sygnału po wzmacniaczu, ponieważ w AVR sygnał wyjściowy może różnić się od wejściowego zależnie od trybu pracy DSP, Direct, PCM, DD, DTS lub ATMOS. Rozważano też alternatywę z mikrofonami przy kolumnach, ale została odrzucona ze względu na konieczność stosowania wielu mikrofonów i prowadzenia dodatkowego okablowania. Problemem technicznym pozostaje tor subwoofera: wyjście RCA ma małą wydajność prądową i nie pozwala na proste równoległe wpięcie transformatora 600:600, dlatego potrzebny jest transformator o większej impedancji wejściowej lub bufor przed transformatorem.
REKLAMA