Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lodówka i zakłócenia w czasie startu

quniq 08 Sty 2015 22:00 3642 36
  • #1 08 Sty 2015 22:00
    quniq
    Poziom 21  

    Witajcie.
    Kupiliśmy ostatnio do mieszkania lodówkę z komisu. Z żalem stwierdzam, że jej start powoduje spore zakłócenie w sieci - widoczne na monitorze zasilanym z przetwornicy i podłączonym po hdmi, jakie duże muszą być, to wolę nie myśleć.

    Są dostępne filtry przeciwzakłóceniowe w formie wtyczki do gniazdka sieciowego? Wolałbym uniknąć grzebania już w samej lodówce (zapewne specjalista od sprawdzania lodówek z komisu nie sprawdził filtru...).

    Druga sprawa to z tyłu jest jeden kabelek, który jest niepodłączony - z jednej strony jest przytwierdzony do obudowy, z drugiej strony wisi w powietrzu. Pytanie jest następujące - kabelek służy do podłączenia do oddzielnego uziemienia (poza bolcem we wtyczce), czy może w takim przypadku mam nieuziemioną obudowę, bo kabelek powinien być podłączony wewnętrznie? Ma jakieś 15cm i jest zakończony płaską wtyczką.

    0 29
  • #2 09 Sty 2015 10:00
    jack63
    Poziom 40  

    Jednofazowy silnik sprężarki lodówki pobiera przy starcie bardzo duży prąd. W zależności od wielkości sprężarki i typu urządzenia rozruchowego może to być nawet 30 AAC. Zobacz może na sprężarce jest napis w stylu RLA XX. To prąd zatrzymanego wirnika silnika. Jak rusza, to prąd natychmiast spada.
    Pytanie skąd te zakłócenia? są dwie podstawowe możliwości:
    1. Uszkodzona sprężarka lub tylko jej urządzenie rozruchowe.
    2. "Słaba" instalacja elektryczna w domu powodująca duże spadki napięcia podczas poboru dużego prądu.
    Żadnymi typowymi filtrami tego nie zniwelujesz. Mało tego możesz pogorszyć sprawę.
    Niestety nie obejdzie się bez "grzebania" przy sprężarce.

    quniq napisał:
    zapewne specjalista od sprawdzania lodówek z komisu nie sprawdził filtru...).

    Lodówki nie mają żadnych filtrów. W każdym razie ja się nie spotkałem.
    A na "specjalistę" z komisu ...to bym nie liczył.
    Jaki kolor ma ten kabelek?
    Daj zdjęcia tej sprężarki od strony wejścia kabli.
    Tak w ogóle jaka to lodówka? Jaki ma termostat? Może powodem zakłóceń jest triak załączający sprężarkę?

    0
  • #3 09 Sty 2015 10:16
    quniq
    Poziom 21  

    Lodówka jest marki BEKO, niestety modelu nie pamiętam. Kabelek jest typowo uziemieniowy. Zdjęcia zrobię w niedzielę.

    Czemu filtr miałby pogorszyć sprawę? Co najwyżej nieco wydłuży start sprężarki, ale złagodzi początkowy impuls prądowy. Tak to rozumuję.

    0
  • #4 09 Sty 2015 13:11
    zbyszeks0
    Specjalista AGD

    Myślę że na jednym bezpieczniku pracuje za dużo odbiorników i masz kiepską instalację (może aluminiową).

    0
  • #5 09 Sty 2015 13:18
    quniq
    Poziom 21  

    Mieszkanie jest podłączone zbiorczo do jednego bezpiecznika, a za nim mam skrzynkę ze zdaje się ośmioma bezpiecznikami. Instalacja miedziana. Chciałbym zauważyć, że stary Mińsk nie powodował takich zakłóceń.

    0
  • #6 09 Sty 2015 13:37
    jack63
    Poziom 40  

    Problemem może być instalacja. Np. "przysmażony" styk gdzieś na linii N. Trudno wyrokować.
    Czy podłączenie jakiegoś odbiornika o dużej mocy (np. żelazko, jakiś grzejnik) nie powoduje mrugnięcia żarówek?
    Czy podłączenie lodówki do innego gniazda (np. w pokoju) też wywołuje takie efekty?
    Wg. mnie nie ma co gdybać. Problemy z instalacją trudno rozwiązywać przez internet. Skupmy się na lodówce. Jak będzie bez zarzutu, to pozostaje instalacja. Na razie jest za mało danych do analizy. Czkamy na zdjęcia.

    quniq napisał:
    Czemu filtr miałby pogorszyć sprawę? Co najwyżej nieco wydłuży start sprężarki, ale złagodzi początkowy impuls prądowy. Tak to rozumuję.

    Nie chcę się rozpisywać, ale uwierz na słowo, ze pogorszy sprawę i może uszkodzić silnik sprężarki lub jego urządzenie rozruchowe.
    Tak w ogóle, to lodówka pracuje OK???

    0
  • #7 09 Sty 2015 13:47
    zbyszeks0
    Specjalista AGD

    Najlepiej to sprawdź ją u sąsiada.Będziesz wiedział czy to lodówka czy instalacja.Pozdrawiam.

    0
  • #9 11 Sty 2015 15:39
    stiff12
    Poziom 19  

    Pomysł z podłączeniem do sąsiada jest dobry, jeśli chodzi o tragarza to proponuje przedłużacz do sąsiada i jest ok. Napisz co wymyśliłeś.

    0
  • #10 11 Sty 2015 17:27
    zbich70
    Specjalista elektryk

    zbyszeks0 napisał:
    Najlepiej to sprawdź ją u sąsiada.Będziesz wiedział czy to lodówka czy instalacja.

    A nie uważacie Koledzy, że instalację tak czy owak trzeba pomierzyć? A nie taszczyć lodówkę do sąsiada albo rozciągać przedłużacze.

    Kolego quniq, napisz proszę, jaką masz datę na protokole z ostatniego przeglądu instalacji?

    0
  • #11 11 Sty 2015 18:05
    quniq
    Poziom 21  

    Okej, mam trochę zdjęć. Modelu lodówki w dalszym ciągu się nie doszukałem.

    Lodówka i zakłócenia w czasie startu Lodówka i zakłócenia w czasie startu Lodówka i zakłócenia w czasie startu

    Lodówka i zakłócenia w czasie startu Lodówka i zakłócenia w czasie startu Lodówka i zakłócenia w czasie startu

    Lodówka i zakłócenia w czasie startu

    0
  • #12 11 Sty 2015 18:49
    jack63
    Poziom 40  

    Głowy sobie nie dam uciąć, ale wygląda na to że ktoś, i to mało fachowo, wymieniał sprężarkę. Z resztą na jakiś "wynalazek" a grupy ACC (producent sprężarek).
    Zastanawia mnie jak zrobił próżnię? Czyżby było mu żal dać 5 zł za schroedera ???
    Ja bym nigdy tak zrobionej lodówki nie kupił, ale dla autora tematu najważniejsze są zakłócenia w sieci.
    Trzeba iść dwutorowo:
    1. Sprawdzenie instalacji, co proponowali koledzy.
    2.Sprawdzenie sprężarki, a w zasadzi jej silnika i urządzenia rozruchowego.
    Wymaga to użycia miernika rezystancji. Trzeba się dostać do tzw. pastylki z mierzyć jej rezystancję oraz do wyprowadzeń silnika i też dokonać pomiaru.

    0
  • #13 11 Sty 2015 18:51
    quniq
    Poziom 21  

    No cóż, lodówkę kupiłem 'na oko', co najwidoczniej było błędem... Najrozsądniej będzie zadzwonić po 'zewnętrznego' majstra i zapłacić mu za przegląd, póki obowiązuje rękojmia...

    0
  • #14 11 Sty 2015 19:27
    1044571
    Usunięty  
  • #15 11 Sty 2015 19:32
    quniq
    Poziom 21  

    "jej start powoduje spore zakłócenie w sieci - widoczne na monitorze zasilanym z przetwornicy i podłączonym po hdmi"

    W momencie startu widać poziomy, biały pasek na monitorze. Włączenie słychać też w głośnikach. Nie wiem co więcej mogę powiedzieć bez narzędzi, których i tak nie posiadam (poza multimetrem).

    1
  • #16 11 Sty 2015 23:12
    1044571
    Usunięty  
  • #17 12 Sty 2015 02:32
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Ja co prawda od dłuższej chwili w Polsce usług nie świadczę, ale rozwiązywałem takie voodoo za pomocą: oscyloskopu cyfrowego, multimetru, miernika IPZ i miernika rezystancji izolacji. Na arcyprzypadki analizator parametrów sieci. Wiem, że niby można prościej, ale lekarz leczący pacjenta z kompletem badań robi robotę szybciej i lepiej.

    Co jeśli nie jest to kłopot spadku napięcia przy rozruchu, a faktycznie przebieg nagle się niestandardowo odkształca? Kto to wskaże? Zapewne czarodziej.

    0
  • #18 12 Sty 2015 09:50
    quniq
    Poziom 21  

    Napięcie w gniazdku w momencie spoczynkowym: 242V
    Po włączeniu lodówki: 241V.
    Po obciążeniu odkurzaczem (ok 5A) spadek wynosi około 2V, czyli w zasadzie też w granicach błędu pomiarowego.
    Pomiar zrobiony marnym miernikiem, więc różnica mieści się w zasadzie w błędzie pomiarowym. Niestety krytyczny jest moment startu, co trwa kilkadziesiąt milisekund (pi razy oko)

    Budynek ma 20 lat i rozsądnie podzieloną instalację w skrzynce bezpiecznikowej - wątpię, żeby to była wina kabli...

    0
  • #19 12 Sty 2015 10:13
    Arnoldo23
    Poziom 9  

    Wyniki tych najprostszych pomiarów faktycznie wyglądają nieźle... Jak prawidłowo zauważył kolega jack63, sprężarka była wymieniana i może to tutaj leży przyczyna... Należy dokonać jeszcze pomiarów rezystancji według wskazań kolegi, choć nie jestem pewien czy w tym przypadku wskażą one przyczynę owych zakłóceń. Pozdrawiam

    0
  • #20 12 Sty 2015 10:59
    WojcikW
    Poziom 38  

    Witam
    Przede wszystkim załóż przewód żółto-zielony (połączenie konektorowe, patrz na zdjęcie poniżej).
    Lodówka i zakłócenia w czasie startu

    0
  • #21 12 Sty 2015 12:24
    jack63
    Poziom 40  

    To połączenie PE to pikuś. Z resztą wg. mnie jest zupełnie niepotrzebne. Taca ociekowa nad sprężarką jest Z PP/PE czyli materiału izolacyjnego i nie widzę potrzeby podłączania tam PE. Z reszta większość lodówek go w tym miejscu niema, bo po co?
    Bardziej bym się obawiał złego podłączenia kabla zasilającego. Nie wiadomo czy PE tego kabla jest podłączone do obudowy sprężarki???
    Sprężarka wygląda na wymienianą i do tego nie jest nowa tylko używana.
    Z resztą nie wiadomo co było robione? Jednak pewnym jest że zostało zrobione niezgodnie ze sztuką. Luty wołają o pomstę do nieba. Brak zaworu serwisowego. Taca ociekowa może być od innej lodówki z innym układem chłodniczym gdzie PE mógł być potrzebny. Z resztą ori układ chłodniczy tez mógł wyglądać inaczej(?).
    Izolacja opalona palnikiem. Filtr-odwadniacz za duży.
    Ogólnie rzeźba bez pojęcia na zasadzie pójścia po linii najmniejszego oporu - kosztów.
    Dziwi mnie postawa autora tematu. Dostał rady z których nie korzysta lub korzysta w sposób niedokładny.
    Kolega @Bronek22 sugerował obciążenie gniazda 10A. @quniq zrealizował ok 5A. Przy słabym mierniku efekt pomiaru jest "niewyraźny", bo nie wiadomo czy zmniejszone napięcia sa wynikiem błędu miernika czy spadkami napięcia na przewodach i złączach.
    Nie została wykona próba zasilenia lodówki z innego gniazda.
    Nie zostały przeprowadzone żadne pomiary/kontrola związane ze sprężarką. Jednak :

    quniq napisał:
    Najrozsądniej będzie zadzwonić po 'zewnętrznego' majstra i zapłacić mu za przegląd, póki obowiązuje rękojmia...

    Nie wiem co chcesz uzyskać zapraszając "zewnętrznego" majstra ??? Wydasz pieniądze na diagnozę i ew. naprawę? Przecież od sprzedawcy nic nie uzyskasz! Lodówka "jakoś" pracuje a przyczyna zakłóceń może tkwić w Twojej instalacji. Poza tym "on" dobrze wie co Ci sprzedał. :cry:
    Na koniec napiszę, że może Twoja instalacja jest po japońsku czyli "jako taka", ale problemy wynikają ze źle naprawionego (to za duże słowo!) układu chłodniczego. Układ może być przeładowany czynnikiem chłodniczy lub ma (dalej?) zatkaną kapilarę i silnik ma problemy ze startem pobierając dość długo bardzo duży prąd. Konsekwencją są widoczne "efekty" ujawniające się przy Twojej starej (małe przekroje przewodów + skorodowane połączenia) instalacji.

    0
  • #22 12 Sty 2015 16:39
    1044571
    Usunięty  
  • #23 12 Sty 2015 23:26
    jack63
    Poziom 40  

    Bronek22 napisał:
    to dołożyć filtr zewnętrzny - na przewodzie zasilającym.

    O jakim filtrze piszesz i co on ma dać???
    Bronek22 napisał:
    Może przy naprawie filtru nie podłączyli, źle podłączyli.

    A skąd go mieli wziąć? Lodówki nie mają żadnych filtrów.

    0
  • #24 13 Sty 2015 10:32
    1044571
    Usunięty  
  • #25 13 Sty 2015 11:28
    jack63
    Poziom 40  

    Moja lodówka, tak jak większość , ma napięcie 0.0 VAC na obudowie gdy odłączę PE.
    Jeżeli Twoja ma jakieś napięcie na obudowie względem odłączonego PE to napisz o jaka lodówkę chodzi?

    110V (jakie? DC/AC) dostajemy gdy jest kondensator przepustowy. Jednak montowanie malutkich kondensatorów przy sprężarce nie ma żadnego sensu, bo nic nie wnosi do sprawy zakłóceń.

    0
  • #26 13 Sty 2015 15:02
    bestboy21
    Warunkowo odblokowany

    Po pierwsze czemu jeszcze nikt nie pisał żeby to PE podłączyć do obudowy lodówki tylko rozprawiacie o "pasku na monitorze" no litości panowie.
    Po drugie, to nie spadek napięcia jest przyczyną paska bo monitor będzie poprawnie pracował od 90V (norma większości sprzętu 110V-230V) +/-5%.
    Radzę zdjąć obudowę z automatu rozruchowego i przyglądać się jak pięknie iskrzą styki w czasie włączania. Amen.
    Dalej to czyszczenie styków albo wymiana chińczyka na coś z czego nie wysypie się ryż w czasie montażu.
    Dławik szeregowy(symetryczny) i kondensator 0,1uF/250V można sobie zamontować jeśli to komuś poprawi samopoczucie (a i być może pomoże ale nie musi).

    p.s. Nowe lodówki z elektronicznym termostatem, termometrem, alarmem... mają zasilacz impulsowy do tej elektroniki i będą miały na obudowie 110V bez PE ale nie takie stare pryki bo tam nie ma skąd się wziąć to napięcie (chyba że uzwojenie walnięte).

    0
  • #27 13 Sty 2015 15:37
    jack63
    Poziom 40  

    bestboy21 napisał:
    Nowe lodówki z elektronicznym termostatem, termometrem, alarmem... mają zasilacz impulsowy do tej elektroniki i będą miały na obudowie 110V bez PE ale nie takie stare pryki bo tam nie ma skąd się wziąć to napięcie (chyba że uzwojenie walnięte).

    Dokładnie, choć prostsze termostaty elektroniczne, nawet te z procesorem mają często zasilacz beztransformatorowy czyli szeregowy kondensator.
    bestboy21 napisał:
    Radzę zdjąć obudowę z automatu rozruchowego i przyglądać się jak pięknie iskrzą styki w czasie włączania.

    Pokrywe przyłączeniową proponowałem zdjąć już kilka postów wyżej. Iskrzenia moze nie być gdy faza rozruchowa silnika zasilana jest poprzez rezystor PCT - pastylka.

    0
  • #28 13 Sty 2015 16:12
    bestboy21
    Warunkowo odblokowany

    jack63 napisał:
    bestboy21 napisał:
    Nowe lodówki z elektronicznym termostatem, termometrem, alarmem... mają zasilacz impulsowy do tej elektroniki i będą miały na obudowie 110V bez PE ale nie takie stare pryki bo tam nie ma skąd się wziąć to napięcie (chyba że uzwojenie walnięte).

    Dokładnie, choć prostsze termostaty elektroniczne, nawet te z procesorem mają często zasilacz beztransformatorowy czyli szeregowy kondensator.
    bestboy21 napisał:
    Radzę zdjąć obudowę z automatu rozruchowego i przyglądać się jak pięknie iskrzą styki w czasie włączania.

    Pokrywe przyłączeniową proponowałem zdjąć już kilka postów wyżej. Iskrzenia moze nie być gdy faza rozruchowa silnika zasilana jest poprzez rezystor PCT - pastylka.


    Wierzysz w PTC w tym agregacie ? ;)

    0
  • #29 13 Sty 2015 16:30
    yokoon
    Poziom 28  

    Witam.
    W nie których agregatach był stosowany przekaźnik, który się załączał podczas startu. Były stosowane np. w radzieckich typu Mińsk.

    Jeżeli istnieje to może iskrzą styki podczas włączania.

    0
  • #30 13 Sty 2015 17:46
    stiff12
    Poziom 19  

    Naprawiałem podobną lodówkę i cały problem był w przekaźniku w tym małym czarnym pudełku koło agregatu. Po odłączeniu lodówki od sieci rozmontowałem i przeczyściłem styki, bo były zapaskudzone i lodówka działa i nie drży przy włączaniu i wyłączaniu. Tam nie ma żadnych cudów w tych lodówkach.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo