logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lanos +LPG (autronik al 700) strzela na gazie i gaśnie

fazol 13 Maj 2005 00:06 9254 9
REKLAMA
  • #1 1487766
    fazol
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam i mam pytanie co może być przyczyną że:
    -na benzynie jeździ bezproblemów
    - na gazie nieraz mi strzela (jak dodaje gazu)
    Intalacja LOVATO a komputerek autronik AL 700
    Silniki krokowe wyczyściłem jak wyczytałem na innym forum ale to pomogło na chwilę ,filtr powietrza nowy ,filtr gazu nowy.
    Proszę o jakaś radę .
    Pozdrowka
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1488080
    Arro
    Poziom 15  
    Zacznij od dobrej regulacji kilka osób testowało świece i kable, wynik? mały wpływ na strzelanie podstawowa sprawa to idealnie wyregulowana mieszanka przez sterownik. Ktoś nieraz pozornie próbuje obniżyc zużycie gazu zadając małą dawkę nic bardziej mylnego bo auto nie jedzie strzela i jeszcze szkodzi silnikowi
  • REKLAMA
  • #4 1488099
    colected
    Poziom 2  
    Witam, ja miałem to samo wymieniłem świece i problem zniknął,proponuję zacząć od tego.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 1488741
    Adam700
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    tak jak wyzej:swiece wymien i przewody WN, jezeli to nie pomoze to problem tkwi w skladzie mieszanki-zle wyregulowana dawka gazu,moze byc za bogata lub zbyt uboga
  • #6 1491539
    fazol
    Poziom 11  
    Dzięki stokrotne za rady !!
    A mam jeszcze jedno pytanko czy macie może ustawienia tego komputerka
    gazowego .
    (to jest lanos 1,5 DOHC rok 2000) a reszta jak w tytule postu.
  • #7 1491959
    kruczi
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    najpierw trzeba wszystko wyregulować, tak aby mieszanka w całym zakresie obrotów była OK
    potem świece i przewody WN

nie ma standardowych ustawień
    parametry pracy dla każdego auta trzeba ustawić podczas regulacji ( nie mam na myśli emulacji, rodzaju sondy itp. )
  • #8 1493406
    fazol
    Poziom 11  
    Ok dzięki za rady .
    Z kolegą co ma laptopa ,kabelek no i programik będziemy walczyć ,napiszę jaki będzie rezultat.
    Pozdrowka
  • #9 1493758
    kruczi
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    fazol napisał:
    Ok dzięki za rady .
    Z kolegą co ma laptopa ,kabelek no i programik będziemy walczyć ,napiszę jaki będzie rezultat.
    Pozdrowka

ustaw tak, aby mieszanka w całym zakresie obrotów była stechiometryczna
    jeśli pomimo tego będzie strzelał to pozostaje sprawdzenie WN i świec
  • #10 1543515
    fazol
    Poziom 11  
    Witam ponownie co do tematu jak w tytule to sprawdziły sie przewidywania kolegów .tzn:
    - pojechałem do gaziarza,podłączył sie do centralki i zaczął regulować (fachowiec trzeba przyznać) i stwierdził że tu niema co ruszać jedynie tylko coś z powietrzem regulował i silnik trochę lepiej zaczął pracować , ale jeszcze lekko szarpał .
    -zaczął szukać przyczyny innej (wcześniej powiedział że to mogą być kable)
    i co się okazało że faktycznie kable do wymiany.
    - wymieniłem kable i ........jak ręką odjął ,objawy znikły .
    - wymienię jeszcze świece jak doradzaliście tylko dopiero po 10 .06. bo kasy brak.
    DZIĘKI ZA PORADY JESZCZE RAZ!!!!!!!!!
    Pozdrowka!

Podsumowanie tematu

✨ Problem polegał na strzelaniu i gaśnięciu silnika Lanos 1.5 DOHC (rok 2000) podczas pracy na instalacji LPG LOVATO z komputerkiem Autronik AL 700. Na benzynie samochód działał bez zarzutu. Po wyczyszczeniu silników krokowych i wymianie filtrów powietrza oraz gazu problem ustępował tylko chwilowo. Wskazano, że kluczowa jest prawidłowa regulacja mieszanki gazowej przez sterownik, gdyż nieodpowiednia dawka gazu (zbyt uboga lub zbyt bogata) powoduje strzelanie. Zalecano także sprawdzenie i ewentualną wymianę świec zapłonowych oraz przewodów wysokiego napięcia (WN). Po konsultacji z fachowcem i regulacji centralki LPG problem częściowo się poprawił, jednak ostatecznie wymiana przewodów WN całkowicie wyeliminowała strzelanie i gaśnięcie silnika. Wymiana świec zapłonowych była planowana jako kolejny krok. Nie istnieją standardowe ustawienia dla komputerka Autronik AL 700 – parametry należy indywidualnie dostosować do konkretnego pojazdu podczas regulacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA