logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TDA1562Q - Niskie wzmocnienie i napięcia na kondensatorach, jak sprawdzić?

mechanik_sam 07 Lut 2015 01:02 1137 6
REKLAMA
  • #1 14412399
    mechanik_sam
    Poziom 11  
    Złożyłem kita J-257 pomyłkowo wlutowałem diodę LED odwrotnie i nie świeciła po czym ją odwróciłem i działa, zrobiłem też zwarcie na głośniku ale układ gra i nie charczy czy to mogło uszkodzić układ podnoszący napięcie ?
    1 Po podłączeniu telefonu komórkowego z muzyką podgłoszonego na max nic nie charczy i nie da się już podgłosić a wzmacniacz nie chodzi na max, po podłączeniu do radia Alpine UTE72bt subwoofer mam na max głośność a gra cicho w stosunku do głośności radia tak jak by bardzo słabo wzmacniał sygnał - czy to normalne ?
    2 Jakie powinno być napięcie na kondensatorach nóżka 3-5 i 15-13 podczas minimalnej i maksymalnej pracy, jak sprawdzić czy pompa ładunkowa jest dobra i scalak pracuje w klasie H?
    3 Czy po uszkodzeniu pompy ładunkowej będzie napięcie na kondensatorach 3-5 i 15-13 i jakie?
    4 Jakie powinno być napięcie na zaciskach głośnika bez głośnika podczas maksymalnej głośności tego układu ?
  • REKLAMA
  • #2 14412728
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2645
    Najprościej chyba zadzwonić do producenta tego kit-u.
  • REKLAMA
  • #3 14414259
    nsvinc
    Poziom 35  
    Ocena: 88
    yogi009 napisał:
    Najprościej chyba zadzwonić do producenta tego kit-u.

Nie zgodzę się. Najprościej przeczytać datasheeta.

mechanik_sam napisał:
    Złożyłem kita J-257 pomyłkowo[...]

Zgodzę się z tym, że złożyłeś go pomyłkowo. Złożyłes kit nie mając pojęcia jak działają zastosowane w nim scalaki. Kit nie zwalnia z myślenia i czytania datasheetów.

TDA1562Q to jest tak przemyślany i zabezpieczony scalak, że cięzko mu zrobić krzywdę inaczej niż uszkadzając go mechanicznie lub spalić zbyt (znacznie!) wysokim napięciem zasilania.

W nieprzeczytanym przez ciebie datasheet'cie jak wół pisze:

- Short-circuit safe to ground, supply voltage and across the load
    - Low power dissipation in any short-circuit condition
    - Switches to low output power at too high case temperatures

Więc nie mogłeś go spalić zwierając wyjście. Nie mogłeś go również uszkodzić wlutowując odwrotnie LEDa. W ogóle nie miałeś za bardzo jak go uszkodzić, bo żeby to zrobić, to trzeba wiedzieć co się robi i robić to z premedytacją...

Podłącz MODE do plusa, i STATUS I/O do plusa; układ będzie pracował w trybie H.
  • REKLAMA
  • #4 14414396
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2645
    Niezależnie od powyższych teorii sądzę, że pomoże nam dokładne zdjęcie obu stron Twojej płytki, może tak uda się znaleźć błąd.
  • REKLAMA
  • #5 14416421
    OSAAA1
    Poziom 15  
    Ocena: 88
    Spaliłem 3 takie układy. Wystarczyło krótkie zwarcie na wyjściu i po układzie. Następne 2 układy za niski opór na wyjściu ( głośnik 2 cewkowy, cewki po 4Ω połączone równolegle). Zaprzestałem eksperymentów i kolejny układ działa już kilka lat. Wg mnie te układy mimo tych wszystkich zabezpieczeń są dość łatwe do
    uszkodzenia. Albo miałem pecha.
  • #6 14417857
    mechanik_sam
    Poziom 11  
    Podłączyłem według datasheeta bo oznaczenia na płytce i w instrukcji były zamieszane (kondensator i zasilanie)
  • #7 14431060
    mechanik_sam
    Poziom 11  
    Wszystko działa, układ podnosi napięcie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik złożył kit J-257, w którym pomyłkowo wlutował diodę LED odwrotnie, co nie spowodowało uszkodzenia układu TDA1562Q. Po podłączeniu do radia Alpine UTE72bt subwoofer gra cicho, mimo maksymalnej głośności. Użytkownik pyta o napięcia na kondensatorach oraz o to, jak sprawdzić działanie pompy ładunkowej i układu w klasie H. Odpowiedzi sugerują, że układ TDA1562Q jest dobrze zabezpieczony przed uszkodzeniami, a problemy z głośnością mogą wynikać z błędów w podłączeniu. Wskazano również na potrzebę analizy płytki w celu znalezienia ewentualnych błędów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA