logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto inwestować w droższe potencjometry i kondensatory do syntezatorów?

ferre111 22 Lut 2015 22:48 831 2
REKLAMA
  • #1 14467345
    ferre111
    Poziom 9  
    Witam!
    Mam dwa krótkie pytania do ludzi, którzy robią syntezatory analogowe.
    Czy opłaca się kupić droższe potencjometry np. do gitar? Jest to opłacalne? To samo tyczy się kondensatorów. Czy montowanie kondensatorów przeznaczone do sprzętów audio może dużo zmienić w dźwięku urządzenia? Czy chodzi tylko o tolerancję i trwałość takich części? Następne pytanie - stosować przewody ekranowe? Jeśli tak to gdzie? Na samo wyjście syntezatory, czy też może do łączenia wszystkich części (potencjometry, wyjścia, przełączniki itp.)?
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14490705
    Gigantor
    Poziom 19  
    Ocena: 1085
    ferre111 napisał:

Czy opłaca się kupić droższe potencjometry np. do gitar? Jest to opłacalne?

Opłaca się kupować po prostu te dobrej jakości. Wiele osób używa potencjometrów Alpha Taiwan, a firmy w swoich syntezatorach bardzo chętnie stosują wersji 9 mm do PCB. Jak ktoś ma za dużo miejsca na panelu, może używać gitarowych, ja nie widzę potrzeby. Dobrym źródłem jest www.taydaelectronics.com . Na pewno nie opłaca się kupować nonameów z Allego za 1 zł, padają po kilku latach.

ferre111 napisał:
    To samo tyczy się kondensatorów - montowanie kondensatorów przeznaczone do sprzętów audio może dużo zmienić w dźwięku urządzenia? Czy chodzi tylko o tolerancję i trwałość takich części?

Akurat czy może w jakiś znaczący sposób zmienić brzmienie - nie zastanawiałem się. Jestem za tym, by używać kondensatorów dobrej jakości zgodnie z przeznaczeniem i tyle, bez ekstremów (foliowe w filtrach, ceramiczne do odsprzęgania itd). Można znaleźć konstrukcje komercyjne, gdzie całe PCB obsadzone jest ceramicznymi (VCO, VCF, dosłownie wszystko) - takich baboli bym unikał. Obecnie prawie nie używam elementów niesprawdzonych producentów - przy budowie syntezatorów elementy elektroniczne (w przeciwieństwie do mechanicznych) to niewielka część kosztów, nie ma co czynić tu głupich oszczędności.

ferre111 napisał:
    Następne pytanie - stosować przewody ekranowe? Jeśli tak to gdzie? Na samo wyjście syntezatory, czy też może do łączenia wszystkich części (potencjometry, wyjścia, przełączniki itp.)?

Jakby się chciało stosować wszystkie ekranowane, to można się zamęczyć. W większości konstrukcji DIY widziałem uziemiony tylko panel przedni, rzadziej obudowy potencjometrów. Bardziej, niż o ekrany, staram się dbać o maksymalnie krótkie połączenia między PCB, a elementami panelu (chociaż widziałem osoby, które ekranowały nawet 2 cm połączenia).

Pozdrawiam!
  • #3 14544352
    ferre111
    Poziom 9  
    Dziękuje za dogłębną odpowiedź. W końcu użyłem potencjometrów firmy Alpha Taiwan oraz kondensatorów elektrolitycznych firmy Jamicon. Jeśli chodzi o inne kondensatory to nie znalazłem informacji na temat firm produkujących je.

Pozdrawiam!
REKLAMA