logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy posiadanie acetonu technicznego w domu jest legalne?

cheval de bataille 25 Lut 2015 20:57 4188 11
REKLAMA
  • #1 14477645
    cheval de bataille
    Poziom 11  
    Ocena: 82
    Aceton techniczny można kupić w sklepach stacjonarnych i na popularnym polskim serwisie aukcyjnym.

Według rozporządzenia europejskiego 273/2004 jest on uznany za prekursor narkotykowy, na tym dokumencie opiera się Ustawa z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii.

Czy posiadanie acetonu w domu jest legalne? Z ciekawości próbowałem wywnioskować to z treści wspomnianych dokumentów, ale gdy zacząłem czytać ten prawniczy żargon, to pogubiłem się kompletnie.
  • REKLAMA
  • #2 14478258
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1699
    A dlaczego miałoby być nielegalne? Przecież w sklepie nie trzeba pokazywać żadnych papierów żeby zakupić nawet 20l.
    Skoro można kupić praktycznie bez ograniczeń, to dlaczego nie można by posiadać?

Cytat:
    Jako alternatywę powyższej deklaracji w przypadku pojedynczych
    transakcji podmiot gospodarczy, który regularnie dostarcza klientowi
    substancje sklasyfikowane w kategorii 2 załącznika I, może przyjąć
    pojedynczą deklarację odnoszącą się do kilku transakcji dotyczących
    tej substancji sklasyfikowanej przez okres nie dłuższy niż jeden rok,
    przy założeniu, że podmiot gospodarczy jest przekonany
    o dopełnieniu następujących kryteriów:
    a) klient otrzymywał substancję od podmiotu gospodarczego co
    najmniej trzykrotnie w ciągu ostatnich 12 miesięcy;
    b) podmiot gospodarczy nie ma powodów, aby podejrzewać, że
    substancja zostanie użyta w nielegalnym celu
    ;
    c) zamówione ilości odpowiadają zwykłemu zużyciu przez tego klienta

Na tej zasadzie w większości przypadków odbywa się sprzedaż detaliczna takich substancji. Jakbyś chciał kupić beczkę 500l to pewnie ktoś by się pytał po co Ci to w takiej ilości i pewnie trzeba byłoby podpisać deklarację.
  • #3 14478425
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 14478461
    cheval de bataille
    Poziom 11  
    Ocena: 82
    A co z innymi substancjami kategorii 3?

Szukałem informacji o sposobach usuwania soldermaski (prawdopodobnie żywica epoksydowa), być może (choć wątpię), usunąłby ją aceton, lub butanon. Wszytko jest na popularnym portalu aukcyjnym.

Dla zwykłej ciekawości spróbowałbym (nawet jeśli się nie uda, to substancja przydałaby się przy czyszczeniu PCB przed/po wytrawianiu, albo brudu z elementów z odzysku), ale jak ktoś ma mi "robić problemy", to wole odpuścić - za grosze można mieć nowy laminat ze sklepu.

Dodam, że chodzi mi o soldermaskę ze starych płytek, które służyły za ekranowanie przed polem elektromagnetycznym (w 100% pokryte miedzią, ale niestety jest na niej soldermaska). Mógłbym je czyścić drobnym papierem ściernym, ale to roboty, a przyjemności żadnej.

PS. toluen można kupić na popularnym polskim portalu aukcyjnym.
  • REKLAMA
  • #5 14478592
    telecaster1951
    Ocena: 818
    cheval de bataille napisał:
    (prawdopodobnie żywica epoksydowa), być może (choć wątpię), usunąłby ją aceton, lub butanon.
    Jeżeli to sieciowana żywica, to keton jej nie usunie.
    Ja mam w domu aceton, w Chemii kupiłem bez najmniejszego problemu. Tak samo jak chloroform czy toluen. To są takie bzdury z tymi prekursorami. Amfetaminę można syntezować w środowisku wodnym, więc woda też ma być nielegalna?
    Z acetonu to prędzej ktoś zrobi CTATP.

Na Allegro. Po co te wykręty z podawaniem nazwy?
  • #6 14478598
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1086
    Te przepisy dotyczą sprzedaży takiego produktu osobom nieletnim.
    Zapis ten jest po prostu wadliwą interpretacja powodu powstania takiego zapisu.
    Typowa, bezmuzgowa biurokracja i interpretacja wymogów EU.
    W UK podobne chocki klocki są przy zakupie nawozow sztucznych, zwłaszcza saletry i mocznika. Można w krotkim czasie po zakupie któregoś z nich , wylądować w znanej zatoce koło Kuby. :-(

Dodano po 7 [minuty]:

I ugotować z niego trójnitrotoluen domową metodą.
    A aceton pewnie zrobią na kartki, jak i cukier w stanie wojennym :-)
  • REKLAMA
  • #7 14478794
    Artur k.
    Szukałem informacji o sposobach usuwania soldermaski (prawdopodobnie żywica epoksydowa), być może (choć wątpię), usunąłby ją aceton, lub butanon.

Soldermaski nie usuniesz rozpuszczalnikiem, jedynie mechanicznie - czyli drobnoziarnisty papier ścierny i do roboty. Tylko po co? Laminat 1.5mm F4 w arkuszu A4 kosztuje 10zł. Papier ścierny będzie więcej kosztował.

eurotips napisał:
    teraz nie ma w sklepach Acetonu, jest tylko rozpuszczalnik typu Aceton.

Nieprawda, jest Aceton Techniczny:
    http://www.dragon.biz.pl/produkt.html?id=243
    Bez problemu możesz kupić nawet 20l - ja sam niedawno kupowałem w markecie budowlanym taką puszkę i nikt się o nic nie pytał.
    Podobnie Toluen:
    http://www.dragon.biz.pl/produkt.html?id=281
    Tego akurat nie kupowałem, bo nie jest mi do niczego potrzebny. Nie mniej jednak na półkach sklepowych jest tego pełno.
    Są też rozcieńczalniki acetonowe i toluenowe, ale to trochę inne substancje:
    http://www.dragon.biz.pl/produkt.html?id=256
    http://www.dragon.biz.pl/produkt.html?id=275
    Również do nabycia w praktycznie każdym markecie budowlanym.
  • REKLAMA
  • #8 14484160
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 721
    No niestety, ja ostatnio kupując aceton musiałem pokazać dowód, spisano dane, a jeszcze do tego musiałem się pod czymś podpisać. Rozpuszczalnik jest jakoś dziwnie kiepski, nawet nie chce rozpuszczać lakieru do paznokci.
  • #9 14484169
    KJ
    Poziom 31  
    Ocena: 945
    Większość typowych soldermasek daje się usunąć w gorącym stężonym roztworze NaOH lub KOH ale jest to metoda dość niebezpieczna - roztwór taki jest bardzo silnie żrący i powoduje głębokie oparzenia chemiczne i termiczne. Rozpuszczalniki nie usuną tego rodzaju żywic. Swego czasu był niezły cyrk z zakupem acetonu teraz na szczęście nie ma większego problemu jednak to co sprzedaje się w sklepach jako "rozpuszczalnik acetonowy" budzi istotne zastrzeżenia w kwestii czystości. Po odparowaniu lubi zostawać nalot albo jest wręcz żółte od fenoli zależnie od partii na jaką się trafi.
  • #10 14484242
    Artur k.
    klamocik napisał:
    No niestety,ja ostatnio kupując aceton musiałem pokazać dowód spisano dane a jeszcze do tego musiałem się pod czymś podpisać.

Jakiś nadgorliwy sprzedawca się trafił, albo wzbudziłeś podejrzenia co do zastosowania tej substancji.
  • #11 14511016
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2834
    Ja tez kupowałem małą buteleczkę (0.5l) i także proszono mnie o podanie danych, sprzedawca wyjął książeczkę w której była już pokaźna lista osób kupujących. To że danych nie weryfikował z moim dowodem tylko było `na gębę` to inna sprawa.
  • #12 14511278
    Artur k.
    Ja kupowałem w markecie budowlanym bańkę 20l i nikt się o nic nie pytał. Poza tym jeśli kupiliśmy, to posiadamy produkt legalnie i tyle. Tak samo jak alkohol czy papierosy - trzeba mieć ukończone 18 lat, jeśli mamy to kupujemy i posiadamy legalnie.

Podsumowanie tematu

✨ Pytanie o legalność posiadania acetonu technicznego w domu wywołało dyskusję na temat przepisów dotyczących substancji chemicznych. Użytkownicy zauważają, że aceton można legalnie kupić w sklepach budowlanych bez specjalnych zezwoleń, co sugeruje, że jego posiadanie również jest dozwolone. W przeszłości istniały ograniczenia związane z zakupem acetonu, jednak obecnie sytuacja się poprawiła. Wiele osób podkreśla, że aceton sprzedawany w sklepach jako "rozpuszczalnik acetonowy" może mieć różną jakość. Dyskusja dotyczy także innych substancji chemicznych, takich jak toluen, oraz ich zastosowań w pracach związanych z elektroniką, jak usuwanie soldermaski.
REKLAMA