logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beninca Bull 5 - Brama nie zatrzymuje się natychmiast po zadziałaniu krańcówki

racgr_69 22 Kwi 2015 00:12 3294 4
REKLAMA
  • #1 14636868
    racgr_69
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam
    Proszę o poradę. W zamontowanym napędzie beninca bull 5 z mechanicznymi wyłącznikami krańcowymi, brama nie zatrzymuje się zaraz po zadziałaniu wyłącznika krańcowego a przesuwa się jeszcze parę centymetrów (do 10), silnik powoli zwalnia tak jakby nie był hamowany a bram przesuwała się siłą bezwładności. Po rozprzęgnięciu napędu i ręcznym przełączaniu wyłącznika (sprężyny) silnik nie zatrzymuje się natychmiast a kręci dalej zwalniając powoli. W instrukcji wyczytałem iż w zależności od ciężaru bramy brama może po zadziałaniu wyłącznika krańcowego przesunąć się od 1 do 3 cm u mnie jest to do 10. przesunąłem blachy na szynie zębatej w kierunku napędu, jednak parę dni temu wystarczył lekki nacisk na sprężynę i brama zatrzymywała natychmiast, się a teraz sprężyna zadziała dopiero jak już opiera się o obudowę napędu. Nie wydaję mi się to prawidłowe a nie za bardzo wiem gdzie tkwi problem.
    Pozdrawiam Grzegorz
  • REKLAMA
  • #2 14636915
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 950
    Witam.
    W pierwszej kolejności sprawdź samohamowność napędu, tzn czy możesz przesunąć bramę w którąś stronę ręcznie przy normalnie zasprzęglonym napędzie używając dużej siły.
    Jeżeli tak to wina napędu (zużycie przekładni, łożysk itp..)
    Jeżeli nie da rady to jest to po prostu bezwładność- duża stosunek masy bramy przy niewielkich oporach toczenia (niektóre droższe napędy posiadają specjalne hamulce elektromagnetyczne na wirniku aby zapobiegać takim przypadkom).
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 14637000
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3625
    Zobacz czy nie rozjechał sie (wyzerował) parametr IbrA w menu Parametry - aktywny hamulec silnika (nie taki jak opisał przedmówca tylko centralka hamuje silnikiem - daje przeciwny właściwemu ruchowi moment obrotowy) .
  • REKLAMA
  • #4 14638360
    racgr_69
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    brama jest sterowana centralką core, napęd bez encodera, programowanie z tej centralki jest za pomocą DIP-switch'czy i potencjometrów, nie wiem jak stwierdzić czy hamowanie silnikiem działa (raczej nie gdyż przy rozprzęgniętym napędzie po ręcznym rozłączaniu wyłącznika-sprężyny silnik kręci jeszcze parę sekund zwalniając stopniowo).
    pozdr. Grzegorz
  • #5 14638702
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 950
    A sprawdzane było to o czym pisałem wcześniej?
    O ile dobrze pamiętam to nie ma tam możliwości hamowania (chyba że jest enkoder wówczas można włączyć tą funkcję wchodząc dip 1 w programowanie funkcji).
    Pozdrawiam.
REKLAMA