logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beninca BULL 5 brama zaczęła uderzać o odbojnik lub się nie domyka do końca

roszej 03 Lip 2023 21:41 618 6
REKLAMA
  • #1 20640825
    roszej
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Witam od jesieni ubiegłego roku mam założony napęd Beninca BULL5 z centralką CP.BULL5 ARC. Krańcówki magnetyczne zamontowane trwale, tzn. przykręcone śrubami.
    Problem jest taki, że od około miesiąca brama zaczęła się źle zamykać, albo się nie domykała do końca, albo zbyt mocno uderzając o odbojnik na słupku. Zauważyłem to bo mam wykorzystany styk SCA więc bywa tak, że brama jest zamknięta a lampki się świecą jakby była otwarta - brama nie zatrzymuje się tak jak wcześniej tylko jakby wydłużył się jej cykl zatrzymania i ta krańcówka przejeżdża czujnik.
    Nic przy napędzie nie regulowałem. Próbowałem korygować ustawienie krańcówki ale bez efektu.
    Czy problemem może być silnik napędu?
  • REKLAMA
  • #2 20641430
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15468
    Przeprowadź ponowną kalibrację.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20648225
    roszej
    Poziom 12  
    Ponowna kalibracja nie dała żadnego efektu. Nadal zachowanie określiłbym jako "dziwne" szczególnie przy zamykaniu. Niby się domyka ale lampki raz się świecą, a raz gasną. Zauważyłem, że krańcówka "łapie" ten magnes na jego początku i na końcu, a jak jest centralnie ustawiony, to nie "łapie". Zrobiłem nawet zdjęcia.

Tak krańcówka jest zwarta:

A tak rozwarta:

Jak przesunę trochę dalej w lewo to znów jest zwarta.
  • REKLAMA
  • #4 20650348
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3595
    Wygląda, że dogorywa czujnik krańcówki zamknięcia.
    Poza tym magnes jest mocno daleko od czujnika.
  • #5 20651556
    roszej
    Poziom 12  
    Mocno daleko? Nie zmieniałem ustawienia od czasu montażu a działało dobrze. Ten metalowy uchwyt, przykręcony do listwy zębatej a na uchwyt zaczepiony magnes odległości bym powiedział standardowe. Ale sprawdzę to.
  • REKLAMA
  • #6 20651789
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3595
    Magnesy słabną, kontaktrony się namagnesowują i przestają być czułe jak za nówki. Ale jednak wymieniłbym czujkę na zamknięciu.
  • #7 20652472
    roszej
    Poziom 12  
    kotbury napisał:
    Magnesy słabną, kontaktrony się namagnesowują i przestają być czułe jak za nówki. Ale jednak wymieniłbym czujkę na zamknięciu.

Wziąłem wczoraj "francuza" dogiąłem ten uchwyt i faktycznie zdecydowanie się poprawiło, także dziękuję za tą uwagę. A co do czujki to faktycznie myślisz, że mogłaby się już zużyć po tak krótkim okresie? Napęd montowałem na jesień 2022

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z napędem bramy Beninca BULL 5, który od około miesiąca nie domyka się prawidłowo, uderzając o odbojnik lub nie zatrzymując się w odpowiednim momencie. Po przeprowadzeniu kalibracji i próbach regulacji krańcówki, problem nadal występował. Użytkownik zauważył, że czujnik krańcówki nie działał poprawnie, co sugerowało, że może być uszkodzony. Po dostosowaniu uchwytu magnesu, działanie bramy uległo poprawie, jednak pojawiła się wątpliwość co do trwałości czujnika po tak krótkim czasie użytkowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA