logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diody led - czy oczy się psują?

PanCaroWeb 20 Maj 2015 19:48 4140 12
REKLAMA
  • #1 14708207
    PanCaroWeb
    Poziom 9  
    Witam,
    Kupiłem dziś taśmę led - zestaw.

Musze sobie nią doświetlić biurko bo przy świetle żarówkowym słabo widzę klawiaturę.

Czy LEDy psują oczy?

Poniżej foto jak chcę zamontować te diody.

Diody będą przyklejone pod półką tak jak na żółto jest zaznaczone a nie będą z tyłu biurka od ścianki.

Czy takie rozwiązanie jest dobre dla oczu? Bardzo dużo godzin siedzę przy biurku.

Czy dać sobie spokój z ledami i kupić żarówkę doczepianą i przypiąć ją do biurka na góre?
  • REKLAMA
  • #2 14708248
    ppprokurator
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Diody LED charakteryzują się tym, że spora część ich widma przypada na barwę niebieską, fioletową . Takie oświetlenie może i nie zepsuje Ci wzroku, ale może okazać się niekomfortowe podczas wielogodzinnej pracy. Prawdę mówiąc najlepszą jakość oświetlenia da Ci tylko tradycyjna żarówka, świetlówki również charakteryzują się nieciągłym widmem. Tylko kto teraz pogodzi się z takimi kosztami użytkowania żarówki np 80 watowej? ;)

Kupiłeś chociaż "ciepłe" ledy?

Podejrzewam, że również umiejscowienie oświetlenia w Twoim przypadku jest też nie najlepsze. Nie będzie Cię razić?

Żródła: wpływ niebieskiego światła na sen: https://justgetflux.com/research.html
  • #3 14708321
    PanCaroWeb
    Poziom 9  
    ppprokurator napisał:
    Kupiłeś chociaż "ciepłe" ledy?
    Podejrzewam, że również umiejscowienie oświetlenia w Twoim przypadku jest też nie najlepsze. Nie będzie Cię razić?
    l

Razić to bardzo nie. Chodzi mi bardziej o to czy "jakość" światła nie psuje oczu.

Myślę jeszcze jak to zrobić. Może nakleić na te ścianki z tyłu i te deski boczne po każdej stronie i na tę środkową z tyłu tak żeby ta poświata świeciła a nie była widoczna dioda ledowa?

Kupiłem Led Stripe 5m (Stripe IP 65 Driver IP 20 - outdoor indoor)
    Taki: http://images.selfreitsport.de/img/shop/bm/0855_5119661.jpg

A używać będę tylko i wyłącznie białego światła. Na laptopie od kilkunastu miesięcy używam f.luxa i świetnie się sprawdza przy świetle żarówkowym.

edit: w instrukcji napisali:
    "Ryzyko uszkodzenia oczu! Patrzeć bezpośrednio na diodach LED tego pasma światła." I jak to rozumieć :D Jak będę miał nad oczami ledy to mogą polecieć oczy czy w ogóle jak ich będzie się używało mimo będą doklejone z tyłu.
  • REKLAMA
  • #4 14708604
    ppprokurator
    Poziom 11  
    Nadal nie wiemy, czy ta taśma świeci ciepłym białym, czy zimnym.

Mam w kuchni pod szafkami przyklejoną taśmę led ciepłą i się doskonale nadają żeby oświetlić coś wieczorem na blacie. Efekt bardzo fajny, ale szafki są na takiej wysokości, że ich nie widać i nie świecą w oczy.

Moim zdaniem (i zdaniem producenta tej taśmy) najgorsze co możesz zrobić to przykleić je tak, aby światło z ledów docierało bezpośrednio do oczu, czyli żeby Ciebie raziły. Musisz je zasłonić, bo to tylko utrudni Ci pracę.

Sprawdź, albo oceń jakiej barwy światło emituje ta taśma.
  • #6 14708769
    0ceanborn
    Poziom 25  
    Ocena: 79
    PanCaroWeb napisał:

Diody będą przyklejone pod półką tak jak na żółto jest zaznaczone a nie będą z tyłu biurka od ścianki.

Czy takie rozwiązanie jest dobre dla oczu? Bardzo dużo godzin siedzę przy biurku.

Czy dać sobie spokój z ledami i kupić żarówkę doczepianą i przypiąć ją do biurka na góre?

Na to by nie wykończyć przedwcześnie oczu potrzebujesz szereg różnych rozwiązań i udogodnień a nie tylko taśma led.
    Ja wolę zwykłe żarówki - popieram @ppprokurator
    Oświetlenie musi być dopasowane do jasności monitora tak aby nie odróżniał się on od reszty pokoju. Musi być rozproszone nie skupione a w żadnym razie nie może walić po oczach.
    Po co oświetlenie klawiatury ? Nie lepiej nauczyć się układu dvoraka i w błyskawicznym tempie piszesz bez patrzenia na klawiaturę - nawet z zamkniętymi oczyma które mają chwilkę odpoczynku.
    ppprokurator napisał:
    Tylko kto teraz pogodzi się z takimi kosztami użytkowania żarówki np 80 watowej?

Okulary i tak drożej wychodzą.
    Podobno można zwiększyć wydajność takiej żarówki za pomocą lasera (SIC!)
    http://www.focus.pl/technika/zarowki-lepsze-n...e=focus&utm_medium=boksy&utm_campaign=podobne
  • REKLAMA
  • #7 14708833
    PanCaroWeb
    Poziom 9  
    0ceanborn napisał:

Po co oświetlenie klawiatury ? Nie lepiej nauczyć się układu dvoraka i w błyskawicznym tempie piszesz bez patrzenia na klawiaturę - nawet z zamkniętymi oczyma które mają chwilkę odpoczynku.

Hmm no nie potrzebnie pisałem, że klawiaturę bo i tak nie patrze na klawiaturę jak piszę ;P

Mi chodzi o równomierne rozprowadzenie światła. Czy to wysunę szufladę lewą czy prawą czy to złapię kawałek kartki i zacznę szkicować projekty stron, loga etc.. muszę mieć dobre światło nie męczące oczu. Bo nie tylko klikam i stukam w klawiaturę (bo i tak pamiętam cały układ klawiatury) ale też rysuje ołówkiem.

Hmm chyba, że dać sobie spokój z tymi ledami a kupić dwie małe lampki i doczepić do górnej części biurka po lewej i prawej stronie i skierować światło w dół na pulpit biurka?

Tak jak na foto
  • REKLAMA
  • #8 14708866
    0ceanborn
    Poziom 25  
    Ocena: 79
    PanCaroWeb napisał:

Hmm chyba, że dać sobie spokój z tymi ledami a kupić dwie małe lampki i doczepić do górnej części biurka po lewej i prawej stronie i skierować światło w dół na pulpit biurka?

Np coś w tym guście ale nie zapominaj o oświetleniu ogólnym (oprócz lampek). Ja jako oświetlenie ogólne stosuję lampkę nocną ustawioną w innym kącie pokoju. Gdy załączam sufitową lampę wtedy światło odbija mi się od monitora.
  • #9 14708890
    ppprokurator
    Poziom 11  
    PanCaroWeb napisał:

Tak jak na foto

Czy takie ustawienie nie będzie świeciło częściowo na Ciebie i na blat? Mnie takie ustawienie bardzo irytuje i męczy oczy, więc lampkę mam skierowaną tak, aby oświetlała tylko ręce na klawiaturze i fragment blatu, przy okazji nie powodując refleksów na monitorach.
  • #10 14708916
    PanCaroWeb
    Poziom 9  
    Ciężko powiedzieć. Co do refleksów na monitorze to w moim przypadku samsung jest LEDowy a matryca w laptopie błyszcząca.

Prześpię się chyba z tym :D Muszę dobrze obmyślić rozwiązanie żeby sobie wzroku nie uszkodzić.
  • #11 14710204
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1187
    Może i wzroku nie psują, ale na pewno go męczą.
    Ja używam taśmy LED, ale tylko jako doświetlenie półki wysuwnej na klawiaturę.
    Nie spotkałem jeszcze LED, które dawałyby widzenia komfort standardowej żarówki.
    Są dobre jako oświetlenie okazyjne i dekoracyjne. Jako światło robocze - zdecydowanie lepiej zainwestować w firmową świetlówkę kompaktową, jeżeli nie chcemy żarówki.
  • #12 14721589
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 393
    Witam

Madrik napisał:
    Jako światło robocze - zdecydowanie lepiej zainwestować w firmową świetlówkę kompaktową, jeżeli nie chcemy żarówki.

Świetlówki kompaktowe zwłaszcza zintegrowane z trzonkiem E27 mają niską skuteczność świetlną ok. 60lm/W. Do tego oświetlenia dobrze nadają się świetlówki T5 dedykowane do pracy na osprzęcie elektronicznym, jednak najmniejsza moc to 14W. Wadą jest wysoka cena instalacji. Świetlówki T8 nie wymagają aż tak drogich opraw no i mają mniejszą luminancję.
  • #13 14722576
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1187
    Skuteczność świetlna nie ma znaczenia.
    To taki durny parametr wymyślony przez euroekologów, żeby usprawiedliwiać sztuczne zakazy.

Ważne jest jak wiele światła trafia na powierzchnię roboczą - parametr wynikający z połączenia ogólnego strumienia świetlnego i charakterystyki oprawy źródła, oraz odległości.
    Tego na żadnej lampie napisanego nie znajdziesz. Musiałbyś przeglądać katalogi producenckie dla projektantów oświetlenia i sporo policzyć.

Drugim ważnym parametrem jest współczynnik RA, oddający poprawność oddawania barw i bliskość charakterystyki widma do światła naturalnego.

I tu niespodzianka - znaleźć coś takiego na opakowaniach większości lamp diodowych i świetlówkach - to szczęście na miarę znalezienia czterolistnej koniczyny.

Niektórzy uczciwsi producenci podają małymi literkami np. RA = 80.
    Co mniej więcej pogrąża te źródła światła jako oświetlenie robocze.
    Może jest to dużo, w porównaniu do starych świetlówek liniowych o RA bliskim 60, ale w porównaniu do żarówek to jest dno.

I o tym, żaden pseudoekolog nie wspomni. Łatwo się zachwycać wydajnością świetlną, bo to suchy parametr. Ale co nam z dużej ilości marnego światła?

Dla porównania większość żarówek LED, ma RA ok. 70 i zgodnie z Polskimi Normami NIE POWINNY być stosowane jako źródło oświetlenia głównego. Najgorsze mają RA = 60. Od święta jakaś lepsza ma RA = 80 (minimum wg PN), a te najlepsze i najdroższe z ledwością sięgają RA = 90.

Na co zwykła, chamska żarówka śmieje się od ucha do ucha i macha z podmium, wielkim przegranym, swoim RA = 96 za 5 zł.

Wyżej są tylko HID i metalohalogeny z RA ok 98.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące wpływu diod LED na wzrok, po zakupie taśmy LED do oświetlenia biurka. W odpowiedziach podkreślono, że diody LED emitują znaczną ilość niebieskiego światła, co może być niekomfortowe podczas długotrwałej pracy. Zasugerowano, aby unikać umieszczania diod w miejscach, gdzie światło bezpośrednio razi w oczy. Wskazano na zalety tradycyjnych żarówek oraz świetlówek kompaktowych jako lepszych źródeł światła roboczego. Użytkownik rozważał różne opcje montażu taśmy LED oraz alternatywne rozwiązania, takie jak lampki biurkowe, aby zapewnić równomierne i komfortowe oświetlenie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA