logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmniejszyć straty wody i gazu w junkersie WRP11 B23?

j3.16 15 Cze 2015 10:14 2196 9
REKLAMA
  • #1 14772042
    j3.16
    Poziom 9  
    Mam duże straty wody i gazu. Pokrętła są skręcone do oporu a mimo to woda jest za ciepła i za mocno plynie. Czy jest możliwość regulacji i jak to zrobić?Oczywiście nie chodzi mi o regulacje pokrętłami bo te ssą skręcone w prawo na maxa.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 14772760
    j3.16
    Poziom 9  
    Tak, przepływ wody i gazu moźna zwiękrzyć.

Dodano po 1 [minuty]:

Dodano po 21 [sekundy]:

• #5 14773324
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1534
    Jeśli woda jest za ciepła, to pokrętło gazu dać na min. a wody na max. (większy przepływ, ale słabiej ogrzanej wody). Minimalna moc tych piecyków to 7 kW (czasem w lecie może być to nieco za dużo).
  • #7 14774329
    Magister_123
    Poziom 36  
    Ocena: 967
    j3.16 napisał:
    Czy na pewno nie ma we wnątrz jakiejś śrubki aby zmniejszyć gaz?

Jest taka śrubka. Po lewej stronie jest blaszka zabezpieczona plastikową plombą. W środku jest śruba na płaski śrubokręt. Regulacja musi być przeprowadzona z U-rurką.
  • REKLAMA
  • #8 14776121
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1534
    Magister_123 napisał:
    j3.16 napisał:
    Czy na pewno nie ma wewnątrz jakiejś śrubki aby zmniejszyć gaz?

Jest taka śrubka. Po lewej stronie jest blaszka zabezpieczona plastikową plombą. W środku jest śruba na płaski śrubokręt. Regulacja musi być przeprowadzona z U-rurką.
    Teoretycznie tak. Jest jedno ale. Powinno się starać nie kręcić tej śrubki, gdyż jest uszczelniona oringiem a wielokrotne kręcenie może spowodować wytarcie się gumy i uchodzenie gazu!!! Piecyki są ustawione FABRYCZNIE na dany rodzaj gazu (przestawienia dokonuje serwis w razie przezbrojenia piecyka na inny rodzaj gazu). Zamiast u-rurki jest inna możliwość (o wiele bezpieczniejsza, gdyż nie wymaga podłączania manometru, a więc odkręcania tych śrubek w króćcach pomiarowych i ryzyka rozszczelnienia). Nastawia się pokrętło gazu piecyka na max. (wody najlepiej na mniejszy przepływ). Odkręcić kran (jeśli jest perlator, to lepiej jednocześnie 2 krany, by zapewnić pełny przepływ). Obserwować gazomierz (w czasie tej kontroli nie używać żadnego innego przyboru gazowego, np. kuchni) i zmierzyć zużycie gazu w ciągu 1 minuty. Dla tego typu piecyka powinno to być ok. 38,5 l./min. Regulacji się dokonuje, gdy zużycie gazu różni się od prawidłowego o 10% lub więcej. W każdym razie najpierw należy zmierzyć zużycie gazu (obserwując gazomierz). Niewłaściwie regulując można piecyk rozregulować (ileż to się spotykało piecyków PG-6 tak rozregulowanych, że się przepalały nagrzewnice).
  • #9 20419793
    j3.16
    Poziom 9  
    sq3evp napisał:
    W prawo, czy w lewo pokręcone?[/quote
    A kto się w tym rozezna w prawo cz w lewo?

Dodano po 11 [minuty]:

Dziękuję za podpowiedzi, regulował sam nie będę bo nie rozumiem gdzie jest regulacja gazu. Serwisant powiedział, że tak musi być bo w zimie jest woda chłodna i potrzeba więcej gazu aby ją ogrzać a w lecie odwrotnie.
    Problem za ciepłej wody w lecie rozwiązuje przez przykręcanie zaworu gazowego . Wiem , że można zwiększyć przepływ wody i przez to obniżyć jej temperaturę ale nie o to mi chodzi aby jej lać ile fabryka dała.
  • #10 20419867
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 834
    Głupoty opowiada serwisant - użytkuję podobny piecyk i lewe pokrętło reguluje ilość gazy, a prawe temperature i przez to przepływ wody. Piecyk ma automatykę mierząca przepływ wody i spalin. Od czasu do czasu czyszczę pięcyk i nie narzekam na prace piecyka. Zaobserwowałem, ze jak jest duży wiatr i większy przepływ powietrza w kominie ze spalinami mam wyższą temperature wody.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dużymi stratami wody i gazu w piecyku WRP11 B23, mimo maksymalnego ustawienia pokręteł. W odpowiedziach sugerowane są różne metody regulacji, w tym sprawdzenie działania pokręteł oraz możliwość regulacji wewnętrznej śrubki, która wpływa na ilość gazu. Zauważono, że w lecie można zmniejszyć temperaturę wody przez przykręcenie zaworu gazowego, a także że piecyk ma automatyczne pomiary przepływu. Użytkownicy podkreślają, że regulacja powinna być przeprowadzana ostrożnie, aby uniknąć uszkodzenia uszczelnień i wycieku gazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA