Mam duże straty wody i gazu. Pokrętła są skręcone do oporu a mimo to woda jest za ciepła i za mocno plynie. Czy jest możliwość regulacji i jak to zrobić?Oczywiście nie chodzi mi o regulacje pokrętłami bo te ssą skręcone w prawo na maxa.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamj3.16 napisał:Czy na pewno nie ma we wnątrz jakiejś śrubki aby zmniejszyć gaz?
Magister_123 napisał:Teoretycznie tak. Jest jedno ale. Powinno się starać nie kręcić tej śrubki, gdyż jest uszczelniona oringiem a wielokrotne kręcenie może spowodować wytarcie się gumy i uchodzenie gazu!!! Piecyki są ustawione FABRYCZNIE na dany rodzaj gazu (przestawienia dokonuje serwis w razie przezbrojenia piecyka na inny rodzaj gazu). Zamiast u-rurki jest inna możliwość (o wiele bezpieczniejsza, gdyż nie wymaga podłączania manometru, a więc odkręcania tych śrubek w króćcach pomiarowych i ryzyka rozszczelnienia). Nastawia się pokrętło gazu piecyka na max. (wody najlepiej na mniejszy przepływ). Odkręcić kran (jeśli jest perlator, to lepiej jednocześnie 2 krany, by zapewnić pełny przepływ). Obserwować gazomierz (w czasie tej kontroli nie używać żadnego innego przyboru gazowego, np. kuchni) i zmierzyć zużycie gazu w ciągu 1 minuty. Dla tego typu piecyka powinno to być ok. 38,5 l./min. Regulacji się dokonuje, gdy zużycie gazu różni się od prawidłowego o 10% lub więcej. W każdym razie najpierw należy zmierzyć zużycie gazu (obserwując gazomierz). Niewłaściwie regulując można piecyk rozregulować (ileż to się spotykało piecyków PG-6 tak rozregulowanych, że się przepalały nagrzewnice).j3.16 napisał:Czy na pewno nie ma wewnątrz jakiejś śrubki aby zmniejszyć gaz?
Jest taka śrubka. Po lewej stronie jest blaszka zabezpieczona plastikową plombą. W środku jest śruba na płaski śrubokręt. Regulacja musi być przeprowadzona z U-rurką.
sq3evp napisał:W prawo, czy w lewo pokręcone?[/quote
A kto się w tym rozezna w prawo cz w lewo?