logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers WRP11 - brak regulacji płomienia przy niskim przepływie

Pamir_kr 18 Sty 2024 17:53 615 1
REKLAMA
  • #1 20916354
    Pamir_kr
    Poziom 9  
    Witam,

Posiadam termę gazową Junkers WRP 11, w której doszło do niewielkiego wycieku z pod iglicy zespołu wodnego. Wymieniłem pokrywę na nową, przy okazji wyczyściłem nagrzewnicę, palnik, cały zespół wodny. Piecyk zapala bez problemu, ale zauważyłem, że przy małym przepływie ok. 3 l/min. i skręconym regulatorze przepływu płomień jest bardzo niski i nie reaguje na regulację przez pokrętło temperatury. Przy większych przepływach wszystko wydaje się być ok. Przed wyciekiem od jakiegoś czasu było chyba podobnie... Pytanie czy membrana może być już na tyle zużyta? Wizualne nie posiada żądnych uszkodzeń. Można to jakoś ocenić? Przychodzi mi jeszcze do głowy zacierająca się iglica od armatury gazowej. Chociaż przy naciśnięciu ręcznym, nie czuć, aby się blokowała, po zwolnieniu nacisku odbija bez problemu. Czy iglica gazowa powinna również podlegać okresowej konserwacji-smarowaniu?
  • REKLAMA
  • #2 20916454
    damian1115
    Poziom 37  
    Ocena: 900
    Pamir_kr napisał:
    Pytanie czy membrana może być już na tyle zużyta? Wizualne nie posiada żądnych uszkodzeń. Można to jakoś ocenić?

Wizualnie jest to raczej nie do sprawdzenia. Uszkodzenia, przetarcia, lub inne nieszczelności, które mogą wystąpić, są zazwyczaj takie małe, że wizualnie tego nie zobaczysz.
    Jak już wziąłeś się za tego Junkersa to membranę również wymień.
    Iglicę, jak się swobodnie porusza, to zostaw, możesz ją jedynie troszeczkę nasmarować.
REKLAMA