logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć zasięg czujki bezprzewodowej w alarmie GTI na 150 m?

OLAND47 15 Sie 2015 10:15 816 2
REKLAMA
  • #1 14922183
    OLAND47
    Poziom 10  
    Witam.
    Od kilku lat używam alarm GTI z czujkami bezprzewodowymi i bardzo mi zależy na powiększenie zasięgu działania pomiędzy centralką a czujką / jedną /. Odległość ta to około 150 mb. Czujka będzie zainstalowana około 5 metrów nad ziemią.Tą czujkę chcę zawiesić na linkach nad stawem w którym mam trochę ryb ponieważ mam sąsiada kłusownika . Mam możliwość na tej samej wysokości zainstalowania małej lampy LED z czujnikiem ruchu zasilanej solarem. Posiadam monitoring przez internet , lecz odległość jest zbyt duża i nocą przez kamerę nic nie widzę.Sąsiad prądem kłusuje na pobliskiej rzece i dysponuje tak długimi przewodami , że sięgnie do mojego stawu. Już dwa lata temu wpuściłem 20 sztuk kilogramowych karpi i nic nie zostało.Nie wiem , czy antena zewnętrzna coś pomoże.
    Podczas mojej nieobecności po włączeniu alarmu chciałbym , by czujka zareagowała na obecność osób przy stawie i włączyła alarm co spowoduje , że otrzymam odpowiedni SMS i szybko uruchomię podgląd kamer.
    Będę wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 14922574
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 481
    OLAND47 napisał:
    Nie wiem , czy antena zewnętrzna coś pomoże.

Zewnętrzne anteny powinny znacząco poprawić zasięg tylko nie znamy częstotliwości pracy tych urządzeń.
  • Pomocny post
    #3 14931209
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15504
    Posiadasz odpowiedni czujnik zewnętrzny? Prócz tego nawet zewnętrznych nie montuje się na wysokości 5m. Twój pomysł pozbawiony jest sensu, radzę zaopatrzyć się w kilka dobrej klasy czujników zewnętrznych, np. OPTEXa, do tego okablowanie i spięcie tego z GTI (co to dokładnie za model, nie montowany przypadkowo przez pewną firmę na S...?). Swoją drogą odległość trochę kosmiczna...

@kriss51 Działają na 433MHz.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA