logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Funai W4D-D4180DB - Piszczący układ zasilania mimo wymiany z EL817 na EL817C

Illutorium 17 Sie 2015 20:00 2040 15
  • #1 14927967
    Illutorium
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Mam problem odnośnie do piszczącego układu a mianowicie jak miałem stary moduł EL817 (a raczej NEC) który już potem piszczał sobie po ~2-3 sekundy w traktcie diagnozy to wymieniłem potem na EL817C i teraz jakoś piszczy ciągle... (Bo wiem że pasuje.)
    Diagnoza problemu:

Na 0:53 lepiej to słyszać jak przy odłączeniu piszczy...

Zdjęcie jeszcze przed wymianą [Płyta główna zasilacza|Układ EL817|Główny kondesator]:
    Funai W4D-D4180DB - Piszczący układ zasilania mimo wymiany z EL817 na EL817C Funai W4D-D4180DB - Piszczący układ zasilania mimo wymiany z EL817 na EL817C Funai W4D-D4180DB - Piszczący układ zasilania mimo wymiany z EL817 na EL817C

Zdjęcia wymienionego już układu:
    Funai W4D-D4180DB - Piszczący układ zasilania mimo wymiany z EL817 na EL817C Funai W4D-D4180DB - Piszczący układ zasilania mimo wymiany z EL817 na EL817C

Nie wiem czy nawet miałbym włożyć Kondesator ze zasilacza od Komputera... (Mógłby być nawet dobrym pomysłem...)
  • #2 14928302
    neo62
    Poziom 17  
    Ocena: 53
    O masakra, masz zlane luty pod pinami 817... A ten 'układ' to transoptor.
  • #3 14934658
    Illutorium
    Poziom 10  
    @neo62:
    Nie zalane a przylutowane... (Bo jak nie zmieniłem to nie miałem przylutowanego)
  • #4 14936144
    neo62
    Poziom 17  
    Zalane i chodzi mi o to ze pin 1,2 i 3,4 są ze sobą złączone.
  • #5 14936198
    Illutorium
    Poziom 10  
    @neo62:
    Rozumiem. Tylko że nie mogłem już potem rozdzielić... (Bo ja mam Lutownicę z odsysaczem i trzeba czekać po ~10-15 minut)
    Ale miałbym z tego nadzieje że zbyt dużo lutowania mogłoby spowodować jakieś działania... [ale nie mógłbym być pewien bo jestem w fazie wymiany transoptora...]
    Podobno widziałem że drugą kwestią do słabego załączenia są słabe kondensatory... (To jest prawdziwa przyczyna. - Laser działał,Więc ten co niby diagnozował to po prostu kłamał w żywe oczy... - Przykład z pierwszego filmiku)
  • #6 14937589
    neo62
    Poziom 17  
    I dziwisz się że to nie działa mimo że wiesz że masz zwarcie na wyprowadzeniach transoptora? No błagam.
  • #7 14963176
    Illutorium
    Poziom 10  
    neo62 napisał:
    I dziwisz się że to nie działa mimo że wiesz że masz zwarcie na wyprowadzeniach transoptora? No błagam.

Nie,nie dziwię się że nie działa - Transoptor prawidłowo wymieniony (nawet załącza - jak miałby się nie załączyć...)
    Może to pomylone kwestie... (Ale resztę zostawiam tym którzy o tym się wypowiadają...)
    Z resztą próbowałem nawet zmienić główny kondensator [400V/100uF] na Oszczędny z 200V/330uF (ale za to z mocnym uF'em. - Niestety efektem jest wyciążony bąbel [Poza okolicami mieszkania] ale wiadomo że amatorstwo graniczy się celem... - Z resztą ja jako amator mam prawo popełnić błąd... Nie róbmy z tego wyjątku... Od czego nie miałby mieć własne praktyki niż teorie...)
    Czyli zatem poniżej 400V nie daje radę... Kwestia kondesatora. [Czyli miałem od samego początku rację co do porównań diagnostyk z laserami...]
  • #8 14964310
    neo62
    Poziom 17  
    A Ty nadal swoje. Tłumaczę przecież że masz zwarcie nóżek na tym transoptorze. Nadal twierdzisz że jest ok. Więc skoro nie zamierzasz tego poprawić to po co piszesz na forum o pomoc skoro udzielam odpowiedzi na pytanie a TY twierdzisz że jest dobrze? I kondensator MUSI być na minimum 400V.
  • #9 14965066
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 893
    Takie zabawy zagrażają Kolego Twojemu zdrowiu!. Wybuchający kondensator może Ci np. wydłubać oko, czujesz?!?! W przetwornicy może eksplodować jakiś inny element np. tranzystor, albo pozystor i będziesz bardzo żałował takich eksperymentów.
  • #10 14966240
    Illutorium
    Poziom 10  
    @neo62:
    " Tłumaczę przecież że masz zwarcie nóżek na tym transoptorze. Nadal twierdzisz że jest ok."
    Dobra,wytłumaczyłbym bardziej szczegółami... Wlutowałem transoptor najtańszym spoiwą z topnikiem. [Nie wiem czy to ma znaczenie...] i dlatego jest efekt że piszczy ale nie załącza... [być może co innego - tylko nie wiem co...]

@bestler:
    Wiem,Mam taką świadomość ale przecież napisałem że testowałem na dworze i było pewnie z 3 metry z dala. (Bezpieczna okolica) + Listwa z włącznikiem/wyłącznikiem

-----

Poza tym jeśli nie ma z tym sposobu [albo nie byłoby szczegółowo wytłumaczone...] no to nie zrobiłbym nic innego jak tylko zamknąłbym temat (bo najtaniej jest kupić gotowy zasilacz niż samemu czasem naprawić...)
  • #11 14966743
    bestler
    Zrobiles zdjecie lutowań przed wymianą tego transoptora? Element ma 4 nóżki a Ty zlutowaleś po dwie razem. Kazda nóżka ma być przylutowana oddzielnie.
  • #12 15065715
    Illutorium
    Poziom 10  
    @bestler:
    "Zrobiles zdjecie lutowań przed wymianą tego transoptora?"
    Nie zrobiłem. (Zapomniałem nawet. - Ale jak widać nikt nie jest wszechwiedzący żeby zapamiętać coś na raz,dwa więc każdy może zapomnieć...)

Funai W4D-D4180DB - Piszczący układ zasilania mimo wymiany z EL817 na EL817C
    Próbowałem nawet zmniejszyć... bez skutku. Dalej piszczy. (Być może dobrze przylutowałem,a Transoptor jest zły...? To dziwne dla mnie jest...)

W takim razie jeśli nie dojdę do wskazówek to lepiej żebym kupiłbym taniej jakiegoś gotowca (za 40zł) - Czyli jak by potwierdziły się obecne cytaty po 2006': "Lepiej kupić taniej,niż naprawić drożej."
  • #13 15066458
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 963
    Witam.
    Illutorium napisał:
    Dalej piszczy.

Nic dziwnego.
    Illutorium napisał:
    Być może dobrze przylutowałem

Dobrze? Te luty wyglądają TRAGICZNIE. Czym to lutowałeś?
    Illutorium napisał:
    Transoptor jest zły...?

Mógł się uszkodzić, sądząc po lutach i ich jakości oraz po przegrzanych padach i brudnej płytce.
    Moja dobra rada: daj to do naprawy komuś, kto zna się na elektronice i potrafi porządnie lutować i oczyszczać płytkę, jeśli nie chcesz narobić (o ile już nie narobiłeś) większych szkód.
    Pozdrawiam
  • #14 15068419
    Illutorium
    Poziom 10  
    @Dydelmax:
    "Czym to lutowałeś?"
    Lutownicą z odsysaczem.
    "Moja dobra rada: daj to do naprawy komuś, kto zna się na elektronice i potrafi porządnie lutować i oczyszczać płytkę, jeśli nie chcesz narobić (o ile już nie narobiłeś) większych szkód."
    Dobrze tylko gdzie ja miałbym znaleźć takiego,co by się znał na takich rzeczach...? Przecież nie wielu miałby pojęcie przy zasilaczach z Kombo-nagrywarek a co dopiero o niektórych magnetowidach...

Czyli więc w takim razie jeśli będzie koniec - temat będzie do zamknięcia.
  • #15 15069444
    bestler
    Idż do pierwszego serwisu gsm lub rtv i poproś o poprawne przylutowanie tego transoptora,
  • #16 15078899
    Illutorium
    Poziom 10  
    W takim razie... Tylko tyle. (Przeprosiny za stare błędy i tak nie zbyt się do tego nadaje...)
    Zamknę ten temat. (Rozlutowanie jest dość łatwe,gorzej jak zlutować...)
    Czyli... Rozwiązany bez powodzenia.
    Zamykam.

UPDATE [27/8/2017]:
    Teoretycznie miałbym ponowić już temat ale... w tym wypadku przy prawidłowym Lutowaniu Transoptora (Kupiony był z nówki sztuki - a Lutowane był już Stacją Lutowniczą ZD-916) oraz Wsadzaniu już nowego Kondesatora - Nie reaguje ogólnie.
    Bo akurat zauważyłem że świeciła Dioda na sekundę i zaraz zgasła.
    Bo problemem był już oderwane wejście do Transoptora - na płytce zasilania.
    Tak więc spróbuje już rozwiązać w ten sposób żeby dałoby wykorzystać ze Zasilacza Komputerowego - ale akurat z tym już zacznę napisać na "Instructables".
    Dla ciekawych rozwiązań (przykładowo już: Odtwarzacz DVD) -> youtube.com/watch?v=dtRIzy2j2xs {Nie koniecznie musi być na płytce głównej ze Zasilacza od Odtwarzacza - może być wykorzystywane od Zasilacza ATX jeśli są wskaźówki na Płycie głównej z Odtwarzacza DVD,W Kombo-nagrywarkach nieco trudno jest to rozgarnąć... ale spróbuje rozwiążać jeśli bynajmniej mógłbym mieć taką już wiedzę... - Czyli więc jeśli da się rozgarnąć to już nie warto nawet wyrzucać... - W przeciwnie nawet dałem już radę naprawić Tablet Graficzny jak nie dałem rady Naprawić kombo nagrywarkę. - I o dziwo: Dobrze chodzi.}

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piszczącym układem zasilania w urządzeniu Funai W4D-D4180DB po wymianie transoptora EL817 na EL817C. Pomimo wymiany, układ nadal wydaje dźwięki, co sugeruje możliwe zwarcie na nóżkach transoptora. Użytkownik rozważa również wymianę kondensatora, jednak niepewność co do jakości lutowania i stanu komponentów budzi wątpliwości. W dyskusji podkreślono znaczenie poprawnego lutowania oraz ryzyko związane z eksperymentowaniem z elektroniką, w tym możliwość uszkodzenia innych elementów. Użytkownik planuje dalsze próby naprawy, w tym wykorzystanie zasilacza komputerowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA