logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 Home Premium - Jak ponownie aktywować system po reinstalacji?

Synteza 26 Sie 2015 18:41 2730 20
REKLAMA
  • #1 14949212
    Synteza
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam,
    po przejrzeniu forum niestety nie znalazłam podobnego przypadku, stąd mój temat.

Koleżanka zakupiła nowy PC z systemem (legalnym) Windows 7 Home Premium w sklepie. Pewnego dnia ekran zrobił się czarny i nie można było już korzystać z PC. Oddała znajomemu kompa. Postawił nowy system Windows 7 Ulitimate ... Oczywiście teraz pojawia się prośba systemowa o aktywację:" Aktywuj teraz produkt Windows. Okres aktywacji upłynął. Musisz aktywować system Windows." Trzeba teraz od początku postawić system, aby był legalny jak w czasie zakupu. Jednak sprawa komplikuje się, ponieważ:

1. prawdopodobnie płyta z systemem oryginalnym była użyta przez osoby trzecie (podejrzewam, że klucz też). Pytanie: czy po postawieniu systemu od nowa klucz zadziała na jej PC?
    2. brak jest płyt ze sterownikami do płyty głównej i karty graficznej (pożyczyła, kolejny pasztet, wiem, wiem...)
    3. czy pod czas stawiania nowego systemu windows 7 Home Premium trzeba będzie zainstalować sterowniki raz jeszcze czy być może windows sam je pobierze ? (znalazłam różne info na ten temat, a pierwszy raz stawiać będę windows 7 na PC)
    4. rozumiem, że aktywacja Windows 7 będzie przeprowadzona na podstawie klucza, który widnieje na nalepce, na obudowie PC?

Jeśli potrzebne jest info o PC, załączam info z CPU-Z. Na wszelki wypadek.

Z góry dziękuję za pomoc!
    Załączniki:
    • CPU-Z_PC.txt (69.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14949253
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10454
    1. Plyta nie ma znaczenia, klucz powinien dzialac.
    2. Sterowniki mozna pobrac z internetu juz po zainstalowaniu systemu (w razie problemow np. przy pomocy innego komputera i przeniesc).
    3. Trzeba zainstalowac.
    4. Tak, w razie problemow mozna aktywowac przez telefon.
  • #3 14949374
    Synteza
    Poziom 8  
    Dziękuję za szybką odpowiedź.
    Moje pytanko : jak aktywuje się przez telefon klucz do windows 7 i jakie dane powinno się podać? Na stronie microsoft pogubiłam się trochę, szczerze pisząc... Ups.. Blondynka..
    I jeszcze jedno: skąd pobrać sterowniki? W tym temacie zielona jestem... Laik ze mnie ... zwłaszcza w windows 7.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14949390
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10454
    Aktywacje obsluguje automat, wszystko wyjasni podczas rozmowy.

Ze strony producenta plyty glownej, karty graficznej lub innej znalezionej na google. Wystarczy wpisac identyfikator urzadzenia. Mozna tez podac na forum i wtedy ktos pomoze.
  • #5 14949426
    Synteza
    Poziom 8  
    Aha, skorzystam więc z forum dla pewności, aby przypadkowo nie ściągnąć nieprawidłowych sterowników. Dmucham na zimne. Raz jeszcze wielkie dzięki!
    P.S. Pojawiająca się płachta z info o aktywacji klucza jest naprawdę uciążliiiwa ;) Tym bardziej jak się pisze na forum prośbę o pomoc :)
  • #6 14949783
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 14951093
    Synteza
    Poziom 8  
    Znalazłam w sieci taki oto poradnik: http://www.zsoiz.home.pl/pliki/instalacja_sterownikow_w_windows.htm

Czy rozwiązał by ewentualny problem z kartą sieciową ? Na szczęście mam dostęp do drugiego PC.

P.S.
    Płyty ze sterownikami odnalazły się. Sukces!
    Moje pytanie. Przy sterownikach do płyty głównej mam po kolei instalować sterowniki? (dołączyłam zrzut ekranu)
    Co konkretnie przy sterownikach grafiki mam zainstalować? (drugi zrzut)
    Wolałaby się upewnić....
    Załączniki:
    • Windows 7 Home Premium - Jak ponownie aktywować system po reinstalacji? p__yta_g____wna.png (388.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Windows 7 Home Premium - Jak ponownie aktywować system po reinstalacji? karta_graficzna.png (222.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #8 14951534
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 14951554
    Synteza
    Poziom 8  
    Wielkie, wielkie dzięki za pomoc!!

Pozdrawiam.
  • #10 14952123
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 454
    Udało się aktywować Windows 7 Ulitimate kluczem od Windows 7 Home Premium :?: :?: :?: :D
  • #11 14952211
    Synteza
    Poziom 8  
    AxelNext napisał:
    Udało się aktywować Windows 7 Ulitimate kluczem od Windows 7 Home Premium :?: :?: :?: :D

Oczywiście, że tak. Bez żadnego problemu. Klucz jak klucz pasuje do większości "drzwi" ;)
  • #12 14952960
    Synteza
    Poziom 8  
    Powstał mały problem. W BIOS-ie ustawiam , aby komputer startował z CD. Zapisuję zmiany w zakładce Exit i.. nie mam pojęcia dlaczego system windows uruchamia się nadal?? W swoim temacie umieściłam informację o PC (pierwszy wątek). Ktoś pomoże??
    Wchodzę w BIOS za pomocą Del. Następnie wchodzę w zakładkę Boot, wybieram Boot Device Priority, następnie za pomocą + i - ustawiam bootowanie jako CDROOM.
    Po tym ustawieniu widzę, że CDROOM jest na pierwszym miejscu, Boot Device (Removable Dev.) jest na drugim miejscu, a (SATA:) na trzecim.
    Czy coś tu "pokiełbasiłąm"??

Dodam, że podczas ustawiania rozruchu CDROOM za każdym razem opcja Removable DEV. jest jako druga, a SATA jako trzecia. Kombinowałam, jednak za każdym razem wychodzi na to samo. Może tu jest jakiś problem?
  • REKLAMA
  • #13 14953105
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 14953136
    Synteza
    Poziom 8  
    Witam,
    jak wyżej opisałam, płyta windows 7 home premium jest oryginalna i zakupiona w sklepie wraz z nowym PC.
    Podczas uruchomienia PC wybieram Delete i wchodzę do Biosu, tam w Boot ustawiam 1st CD. Próbowałam też wejść za pomocą klawisza F8 Boot Menu. Po wejściu widzę informację: SATA : 3M_ST500DM002-1BD142 oraz CDROM: 3S-ATAPI iHAS122. Poniżej jest następująca informacja: " Enter to select boot device oraz ESC to boot using defaults". Zaznaczam, aby odpaliło się z CDROM i.. odpala się system windows. Tracę pomysły już :(

P.S.
    Dodam, że komp może bez problemu odczytywać płyty. Sprawdziłam to wcześniej wkładając płytę z muzyką (płyta oryginalna, żeby nie było) ;)
  • #15 14953182
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 14953196
    Synteza
    Poziom 8  
    Posiadam "inną wersję windows 7" ale nie mam pojęcia czy działa poprawnie. Mam od razu włożyć płytę, zrestartować kompa i wybrać raz jeszcze w biosie, aby odpalał się z CDROM? Może tu robię błąd, ponieważ najpierw ustawiam botowanie CDROM i czekam aż pojawi się info aby nacisną jakikolwiek klawisz i wtedy trzeba włożyć płytę z windows 7 HP. Może płytę wcześniej trzeba włożyć?
    Kombinuję jak mogę ...
  • #17 14953219
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2820
    Płyta w napędzie. Reset. Potem szybko F8 (chyba) i wybór CD jako urządzenia z którego ma byc wczytany system operacyjny.
    Piszesz coś o CDROM. Czy aby nie wkładasz płyty DVD do CDROMa?
    Instalka 7ki chyba nie zmieści się na CD.
  • #18 14953220
    Synteza
    Poziom 8  
    Ha! Problem rozwiązany. Otóż trzeba było włożyć płytę z windows 7, następnie ustawić raz jeszcze w biosie odpalanie z CDROM i już dalej pokazała się informacja Instalowanie systemu Windows.
    Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Znając moje szczęście napisze tutaj niedługo , bo pojawi się kolejny znak zapytania :D
  • #19 14953224
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6538
    Płyta musi być włożona i rozpoznana przez napęd najpóźniej przed potwierdzeniem wyboru urządzenia rozruchowego w Boot-Menu. Najlepiej ją włożyć, zrestartować komputer i dopiero wchodzić do Boot-Menu.
  • #20 14953231
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 14953246
    Synteza
    Poziom 8  
    O to zadbałam na samym początku :) Dane zarchiwizowane, spisane programy jakie były poprzednio instalowane, choć w sumie PC świeciło pustką, ponieważ wcześniej był stawiany inny windows 7. Historia tego została umieszczona w moim pierwszym wątku. Raz jeszcze wielkie dzięki tzok oraz Christophorus jak też i innym udzielającym się !

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o ponowną aktywację systemu Windows 7 Home Premium po reinstalacji, ponieważ oryginalny klucz mógł być użyty przez inne osoby. Odpowiedzi wskazują, że klucz powinien działać, a sterowniki można pobrać z internetu. Użytkownik dowiaduje się, jak aktywować system przez telefon oraz skąd pobrać brakujące sterowniki. Po zainstalowaniu systemu, użytkownik napotyka problemy z bootowaniem z płyty CD, co ostatecznie udaje się rozwiązać poprzez poprawne ustawienie BIOS-u i włożenie płyty instalacyjnej przed restartem. Użytkownik zarchiwizował dane przed reinstalacją.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA