Lampy UV do paznokci do banknotów nie kasuję tych pamięci ,sprawdzone .Dwa late temu też byłem w panice by szybko skasować epromy ,skończyło się na tym że musiałem sam zrobić kasownik .ps.z tym wystawianiem na słońce mi się nie udało mimo słonecznego dnia , może nad moim miastem nie było dziury ozonowej
Lampa do banknotów i do paznokci, to dwa różne pasma. to które ma być do kasowania?
Lampa (tester) do banknotów i paznokci ma zazwyczaj promieniowanie z zakresu 365 nm, więc nie bardzo się nadają.
Mity o testerach powstają zapewne stąd że bywają testery z kilkoma żarnikami, i takie zadziałają.
Zdarzają się jednak bardzo rzadko takie testery - na lampach z zakresem 254 nm np. na żarniku F4T5/GL.
Przykładem takiego testera jest model SLD-20:
http://aksonet.pl/pl_PL/p/Glover-SLD-20-UVS-Tester-ultrafioletowy-Glover/3933
Wracając do tematu, poszukaj żarnik UV-C (przezroczysty) , powinien się nadać (zakres zbliżony do 250 nm). To takie typowe lampy, stosowane m.in. jako bakteriobójcze.
Takie same lampy są używane w profesjonalnych kasownikach (mają tylko różne kształty i moce).
Promieniowanie grupy UV-A występuje w promieniach słońca.
Dotyczy procesów fotochemicznych, pigmentaryzacji.
Efekt erytemalny jest znikomy.
Promieniowanie grupy UV-B ma podstawowe zastosowanie w terapii.
Tworzy prowitaminę D. Występuje tu efekt pigmentaryzacji i erytemalny.
Promieniowanie grupy UV-C posiada mocny efekt bakterio- i zarodkobójczy.
Powoduje oparzenia skóry (Erytema) i zapalenie spojówek (efekt koniunktywalny).
Interesujące nas zabójcze dla życia promieniowanie UV-C , jest na prawie całkowicie pochłaniane przez górne warstwy atmosfery (resztki dostają się przez dziury ozonowe).
Stąd wystawianie na słońce daje bardzo nikłe efekty (o ile jakieś będą).
Kilkanaście lat temu do kasowania EPROMów używałem żarnika z lampy rtęciowej 250W + statecznik od świetlówki 40W. Efekty dobre, jednak najlepiej zabudować wszystko w obudowie. Jak Kolega wyżej napisał, zapalenie spojówek. Kilka razy zostawiłem włączony( kasowały się pamięci) bez obudowy. Efekt był taki, jak spawanie bez maski.
Temat zamykam.
Dalsze dyskusje proszę prowadzić za pomocą komunikatorów lub PW na forum.
ANUBIS Przypominam, że to dział ogłoszeń.
Porady , podpowiedzi i konsultacje prowadzimy w innych działach forum.
W dyskusji poruszono temat kasowania kości EPROM 27C256. Użytkownicy sugerowali różne metody, w tym wystawianie na słońce, co okazało się mało skuteczne. Zasugerowano również użycie lamp UV, jednak podkreślono, że lampy do paznokci i banknotów nie są odpowiednie, ponieważ emitują promieniowanie w zakresie 365 nm, a do kasowania potrzebne jest promieniowanie UV-C (280 nm - 100 nm). Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z użyciem żarników UV-C oraz lamp rtęciowych, które dawały dobre efekty, ale wymagały ostrożności ze względu na ryzyko uszkodzenia wzroku. Temat został zamknięty z prośbą o kontynuowanie dyskusji w innych działach forum. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.