logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Zlecę] Skasowanie około 10 kości EPROM

witekd 26 Sie 2015 20:49 1158 10
REKLAMA
  • #1 14949573
    witekd
    Poziom 13  
    Witam,
    mam do skasowania około 10 kości EPROM 27C256.

Podjadę, więc obędzie się bez wysyłki.

P.S. najlepiej ktoś z Radzymina lub okolic.

Pozdrawiam
    Kontaktuj się z ogłoszeniodawcą poprzez Prywatną Wiadomość (ikonka PW).
  • REKLAMA
  • #2 14949584
    janszy3643
    Poziom 29  
    Ocena: 312
    Jak nie masz lampy UV wystaw na słońce na 1-2 dni.
  • #3 14949587
    witekd
    Poziom 13  
    Stały 1 dzień i nawet nie ma w nich różnic. Z tego co czytałem to z tydzień by musiały być na słońcu. Wiesz to z doświadczenia?
  • REKLAMA
  • #4 14949589
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3627
    idź do... manicurzystki. One mają lampy UV do utwardzania tipsów.
  • #5 14949592
    witekd
    Poziom 13  
    Czy to ta sama długość fali i ile czasu potrzeba na to w takim razie?
  • REKLAMA
  • #7 14950174
    perszeron
    Poziom 21  
    Ocena: 108
    Lampy UV do paznokci do banknotów nie kasuję tych pamięci ,sprawdzone .Dwa late temu też byłem w panice by szybko skasować epromy ,skończyło się na tym że musiałem sam zrobić kasownik .ps.z tym wystawianiem na słońce mi się nie udało mimo słonecznego dnia , może nad moim miastem nie było dziury ozonowej ;-)
  • REKLAMA
  • #8 14950198
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3627
    Lampa do banknotów i do paznokci, to dwa różne pasma. to które ma być do kasowania?
  • #10 14950225
    tomiok
    Poziom 33  
    Ocena: 292
    Błażej napisał:
    Lampa do banknotów i do paznokci, to dwa różne pasma. to które ma być do kasowania?

Lampa (tester) do banknotów i paznokci ma zazwyczaj promieniowanie z zakresu 365 nm, więc nie bardzo się nadają.
    Mity o testerach powstają zapewne stąd że bywają testery z kilkoma żarnikami, i takie zadziałają.
    Zdarzają się jednak bardzo rzadko takie testery - na lampach z zakresem 254 nm np. na żarniku F4T5/GL.
    Przykładem takiego testera jest model SLD-20:
    http://aksonet.pl/pl_PL/p/Glover-SLD-20-UVS-Tester-ultrafioletowy-Glover/3933

Wracając do tematu, poszukaj żarnik UV-C (przezroczysty) , powinien się nadać (zakres zbliżony do 250 nm). ;)
    To takie typowe lampy, stosowane m.in. jako bakteriobójcze.
    Takie same lampy są używane w profesjonalnych kasownikach (mają tylko różne kształty i moce).

Na allegro dwadzieścia parę złotych (9W).

Streszczę w czym rzecz:

Promieniowanie UV-A - długofalowe 400 nm - 315 nm
    Promieniowanie UV-B - średniofalowe 315 nm - 280 nm
    Promieniowanie UV-C (TUV)- krótkofalowe 280 nm - 100 nm - to nas interesuje.

Jako ciekawostkę podam.

Promieniowanie grupy UV-A występuje w promieniach słońca.
    Dotyczy procesów fotochemicznych, pigmentaryzacji.
    Efekt erytemalny jest znikomy.

Promieniowanie grupy UV-B ma podstawowe zastosowanie w terapii.
    Tworzy prowitaminę D. Występuje tu efekt pigmentaryzacji i erytemalny.

Promieniowanie grupy UV-C posiada mocny efekt bakterio- i zarodkobójczy.
    Powoduje oparzenia skóry (Erytema) i zapalenie spojówek (efekt koniunktywalny).

Interesujące nas zabójcze dla życia promieniowanie UV-C , jest na prawie całkowicie pochłaniane przez górne warstwy atmosfery (resztki dostają się przez dziury ozonowe).
    Stąd wystawianie na słońce daje bardzo nikłe efekty (o ile jakieś będą).

Przy okazji nadmienię iż bardzo trzeba uważać na tego typu UV-C promieniowanie (szczególnie silne), zalecam ostrożność (zasłanianie.)
    http://wszystkoopromieniowaniu.blogspot.com/2011/01/oddziaywanie-promieniowania-uv-na.html

Mam nadzieję że stała się jasność. ;)
  • #11 14951188
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7862
    Kilkanaście lat temu do kasowania EPROMów używałem żarnika z lampy rtęciowej 250W + statecznik od świetlówki 40W. Efekty dobre, jednak najlepiej zabudować wszystko w obudowie. Jak Kolega wyżej napisał, zapalenie spojówek. Kilka razy zostawiłem włączony( kasowały się pamięci) bez obudowy. Efekt był taki, jak spawanie bez maski.

Temat zamykam.
    Dalsze dyskusje proszę prowadzić za pomocą komunikatorów lub PW na forum.
    ANUBIS

Przypominam, że to dział ogłoszeń.
    Porady , podpowiedzi i konsultacje prowadzimy w innych działach forum.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat kasowania kości EPROM 27C256. Użytkownicy sugerowali różne metody, w tym wystawianie na słońce, co okazało się mało skuteczne. Zasugerowano również użycie lamp UV, jednak podkreślono, że lampy do paznokci i banknotów nie są odpowiednie, ponieważ emitują promieniowanie w zakresie 365 nm, a do kasowania potrzebne jest promieniowanie UV-C (280 nm - 100 nm). Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z użyciem żarników UV-C oraz lamp rtęciowych, które dawały dobre efekty, ale wymagały ostrożności ze względu na ryzyko uszkodzenia wzroku. Temat został zamknięty z prośbą o kontynuowanie dyskusji w innych działach forum.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA